Dette var en gammel fiskefabrikk

Ta en titt på ubåt-badehuset.

Fra badehuset er det vakker utsikt over Østersjøen FOTO: Zaigas Gailes Birojs
Det oppsiktsvekkende badehuset har fått navnet Nautilus og er kledd med rustfrie stålplater. FOTO: Zaigas Gailes Birojs
Arkitektkontoret Zaigas Gailes Birojs fra Latvia fikk oppmerksomhet under World Architecture Festival (WAF) 2012 i Singapore med sin feriebolig som har et noe originalt badehus i front. FOTO: Zaigas Gailes Birojs
Strandutstyret er lagret i det lavere nivået. Øverst er det badstue med dusj og garderober. FOTO: Zaigas Gailes Birojs
Yttersiden manglet et element i forgrunnen til kontrast med de asketiske trekk ved fiskehuset. FOTO: Zaigas Gailes Birojs

God arkitektur er ikke alltid like lett å oppdage ved første øyekast. Det kan også være vanskelig å se hva arkitektene har skapt.

Arkitektkontoret Zaigas Gailes Birojs fra Latvia fikk oppmerksomhet under World Architecture Festival (WAF) 2012 i Singapore med sitt feriehus og badehus.

Den tidligere sovjetiske fiskefabrikken i Kaltene i Latvia ble nemlig forvandlet til en industriell hytte - og er et godt eksempel på gjenbruk.

For å sette prikken over i-en laget arkitektene et ubåtinspirert hus foran boligen. Det gjorde komposisjonen komplett.

Sett fra sjøsiden følte de nemlig at det ble for nakent. Det manglet noe, en skulptur, en ubåt...

Det oppsiktsvekkende badehuset fikk navnet Nautilus.

"Det nye badehuset Nautilus ligger på stranden. Det ligner på tårnet av en ubåt og er kledd med naglede, rustfrie stålplater. På bakgrunn av den rustne, avlange blokken som hovedhuset er, legger Nautilus den nødvendige siste finpussen til opplevelsen av stedet", skriver nettstedet World Buildings Directory om bygningen.

Vakker stålboks Det ubåtlignende objektet er et forsøk på å gi funksjon til et skulpturelt uttrykk. Det ble i alle fall klart for arkitektene at badefasilitetene måtte flyttes nærmere vannet.

Og det var absolutt et poeng at den lille stålboksen skulle ha en annerledes form enn selve hovedhuset.

Senket ned i sanden Den toetasjes bygningen har fått 52 kvadratmeter gulvareal. Rett ved siden av gangveien er det trapper som fører ned fra dekk til stranden. Den nedre delen av Nautilus er for øvrig senket ned i sanden, og på taket er det en utkikksplattform.

Strandutstyret er lagret i det lavere nivået. Øverst er det badstue med dusj og garderober, samt et badekar med spektakulær utsikt over Østersjøen.

Manglet et element Arkitekten var redd det noe særegne objektet kunne hindre utsikten fra hoveddelen av huset. Men etter en båttur ble de overbevist om at yttersiden manglet et element i forgrunnen til kontrast med de asketiske trekk ved fiskehuset.

Nautilus het for øvrig også Kaptein Nemos undervannsbåt i Jules Vernes roman "En verdensomseiling under havet" (1870).

Ifølge Store Norske Leksikon het også verdens første operasjonelle atomdrevne ubåt «Nautilus», og var den aller første undervannsbåten som passerte den geografiske nordpol.

Navnevalget ga vel seg selv.

Les også: 10 norske drømmehytter
Se Klikk Boligs inspirerende interiørbilder
Disse hyttene får Norge til å klikke
Her koser de seg på fjellet uten snømåking

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.