SMAL SAK: Arkitektene har bygd sitt eget hus på en 2,4 m bred tomt i Antwerpens tidligere prostitusjonsstrøk. Foto: roymans.com
SMAL SAK: Arkitektene har bygd sitt eget hus på en 2,4 m bred tomt i Antwerpens tidligere prostitusjonsstrøk. Foto: roymans.comVis mer

Dette var et horestrøk

Slik fikset arkitektene det 2,4 meter smale huset.

Den oppsiktsvekkende boligen med fargerik fasade ligger i et strøk i Antwerpen som tidligere var området for prostitusjon.

Tanken til byggherrene, arkitektparet Silvia Mertens og Peter Peerlings i Sculp(IT), var å gi bygningen den rette balansen mellom luksus og funksjonelle løsninger til daglig bruk.

Intensjonen med den transparente arkitekturen var også å nettopp sende et vink tilbake til den tid da kvinner sto på utstilling i nabolaget.

Kombinerer stil og funksjon Huset er 12 meter høyt, 2,4 meter bredt og 5,5 meter dypt.

Utfordringer med vanskelig tomt har dette huset til felles med mange andre arkitekturprosjekter. Men det går altså an å bygge drømmehuset på smal tomt.

FANTASIFULL: Et lite gløtt av mellometasjene i den tolv meter høye, såkalte infill-bygningen.  Foto: roymans.com
FANTASIFULL: Et lite gløtt av mellometasjene i den tolv meter høye, såkalte infill-bygningen. Foto: roymans.com Vis mer

Ettersom tomta arkitektparet hadde til rådighet mellom to allerede ekisterende byhus altså var bare 2,4 m bred, lå det i kortene at deres eneste mulighet til å få en komplett bolig og et sted for for arkitektvirksomheten var å bygge lekkert og smalt i høyden.

Huset ble reist med en ramme av stål. Så ble etasjedekker i massivt tre lagt inn, en etasje av gangen opp mot toppen av huset.

En etasje pr. funksjon Grovt sett kan man si at fire omtrent like etasjer ble stablet i høyden.
Førsteetasje er øremerket arbeid, andreetasje er kjøkken og spisestue, tredje "relax" og fjerde er stedet for soverom.

Taket med bassenget er unikt for å nyte utsikten, himmelen og Antwerpens skyline.

I motsetning til de andre sonene i huset er beboerne helt beskyttet for innsyn når de oppholder seg her oppe.

Vinduer blir til kunstverk Vinduene i huset er også spesielle. De har svarte stålrammer, og vindusflatene opplyses av fargete lyskilder.

HIMMELSK: Fra taket med bassenget har eierne panoramautsikt over Antwerpens skyline. Her oppe er de også i stor grad skjermet for innsyn.  Foto: roymans.com
HIMMELSK: Fra taket med bassenget har eierne panoramautsikt over Antwerpens skyline. Her oppe er de også i stor grad skjermet for innsyn. Foto: roymans.com Vis mer

Resultatet er at gatefasaden og hele huset får et selvstendig, kunstnerisk uttrykk.

- Vi ville utnytte den begrensete plassen vi hadde til rådighet maksimalt, forteller eierne til bonytt.no.
  Ekspressfart De planla byggeprosessen av anlegget svært nøye, noe som igjen medførte en uvanlig kort byggeperiode.

For eksempel ble stålskjelettet som bærer bygningen, reist på tre uker. Så ble spiraltrappen og resten av de tekniske installasjonene for vann og ventilasjon satt inn.

Krympete møbler Den fastmonterte innredningen er også tegnet av arkitektene. Den er nedjustert i størrelse for å passe på den begrensete gulvplassen bygningen byr på.

- De store vinduene og åpenheten i etasjene var ikke bare en nødvendighet. Den er selve trumfkortet sett i et arkitektonisk perspektiv, sier byggherrene.

Dette er et infill-prosjekt - Slike smale, nye hus inneklemt mellom to gamle kalles infill-prosjekter på arkitektspråket. Og hovedutfordringen i slike hus er å få tilstrekkelig med dagslys helt inn i boligen, forteller arkitekt MNAL Guttormur Magnusson i Nano Arkitekter AS til bonytt.no.

Han presiserer at dette vanligvis gjøres med en kombinasjon av virkemidler.

FIREFARGET HUS: Særlig på kveldstid er det ikke vanskelig å se hva slags rom hver etasje inneholder.  Foto: roymans.com
FIREFARGET HUS: Særlig på kveldstid er det ikke vanskelig å se hva slags rom hver etasje inneholder. Foto: roymans.com Vis mer

Blant annet ved store glassfasader på begge sider av boligen, samt ved bruk av glassvegger og ditto dører inne i huset.

Midtrommene er de mest krevende - Det er spesielt viktig å være klar over at det er særlig rom midt inne i bygningen som kan bli uheldig mørke uten direkte innfall av dagslys, sier eksperten.

Han utdyper at i land som Belgia og Nederland er det århundrelange tradisjoner og høy ekspertise på nettopp slike problemstillinger.

- Tenk bare på alle de svært smale husene langs kanalene i Amsterdam, avslutter Guttormur Magnusson.

Fri fantasi fortsetter Siste nytt fra det kreative arkitektparet Mertens/Peerling er et flytende badebasseng. Det blir plassert midt ute i havnebassenget i Antwerpen og er det første i sitt slag i Belgia.

Det åpner 1. juli 2012.

FULL ÅPNING: Arkitektkontoret ligger i første etasje og hele fasaden mot gata kan slås ut.  Foto: roymans.com
FULL ÅPNING: Arkitektkontoret ligger i første etasje og hele fasaden mot gata kan slås ut. Foto: roymans.com Vis mer

Les også:
Under stålkuppelen ligger landets kuleste bad
En slik toppetasje har du aldri sett maken til
Her er Norges flotteste hotell
Dette huset lager mer energi enn det bruker
Se over 1000 inspirerende interiørbilder

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

EFFEKTIV SONE: Badeværelset er også formet som et åpent rom.  Foto: roymans.com
EFFEKTIV SONE: Badeværelset er også formet som et åpent rom. Foto: roymans.com Vis mer
KLASSISK SAMSPILL: De grove strukturene i de hvite veggene matsjer de renlinjete stålstolene til skulptøren Harry Bertoia på en utmerket måte.  Foto: roymans.com
KLASSISK SAMSPILL: De grove strukturene i de hvite veggene matsjer de renlinjete stålstolene til skulptøren Harry Bertoia på en utmerket måte. Foto: roymans.com Vis mer