Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette vil  du neppe vite, men så mye urin er det trolig i bassenget du bader i

40-50 liter er vanlig i hotellbassenget.

HOPP UTI...: ... Om du tør. Forskere har nå kommet fram til at hotellbasseng vanligvis har mellom 40-50 liter urin i seg. 
HOPP UTI...: ... Om du tør. Forskere har nå kommet fram til at hotellbasseng vanligvis har mellom 40-50 liter urin i seg.  Vis mer

(Dagbladet): Du er ute i det varme bassenget, etter at du har drukket både vann og en kald øl på bassengkanten. Sola varmer og vannsus fra ventilene gjør at du kjenner behovet for å lette litt på trykket. Men du orker ikke gå opp av vannet for å gå på do. Det kan da ikke være noen som merker noe ...

Eller, vent nå litt.

Det er nettopp å forlate bassenget for å gå på do for å tisse du bør gjøre. Både av hensyn til andre - og deg selv. For nå er forskerne i ferd med å knekke koden for hvordan de skal avsløre bassengtisserne.

Og det er egentlig ikke selve urinen som er det største problemet. Men når klor i bassenget blandes med nitrogen fra urinen, oppstår en kjemisk reaksjon som kan minne litt om tåregass.

Vi lar det stå til - i bassenget

Seks forskere ved Universitetet i Alberta i Canada har nå funnet en metode for beregne nøyaktig hvor mye urin det er i et svømmebasseng.
Og metoden og resultatet av undersøkelsen er nå offentliggjort i en rapport i fagnettstedet Environmental Science & Technology Letters.

image: Dette vil  du neppe vite, men så mye urin er det trolig i bassenget du bader i

Kjemikerne fant ut at det er mulig å måle mengden av et kunstig søtningsmiddel i bassenget. Dette stoffet kalles Acesulfame Potassium (eller E950 her i Europa), og disse søtningsmidlene havner i de aller fleste (amerikanske) kropper gjennom matinntaket, skriver National Geographic.

Søtstoffet avslører deg

Stoffet er designet slik at de skal passere «rett gjennom» kroppen, med dette menes det at søtningsstoffet skilles ut fra blodet gjennom nyrene og så havner rett i urinblæra, skriver

Når/hvis du tisser i bassenget blir dette søtningsstoffet heller ikke brutt ned, og ifølge en artikkel hos NPR kan E950 derfor være en svært god indikator på hvor mange søtstoff-spisende mennesker som har urinert i bassenget, skriver National Geographic.

Forskerne har ifølge rapporten regnet ut at et stort basseng, av den typen du finner i svømmehaller, inneholder rundt 800 000 liter vann — og hele 74 liter ren urin!

Mens et lite privatbasseng har ca 8 liter urin. Og de vanlige hotellbassengene har 40-50 liter urin.

Forskerne testet innholdet i både hotellbasseng og spaanlegg med mindre badefasiliteter. Og både svømmebasseng og varme boblebad ble undersøkt i jakten på gjestenes urin.503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media