REGEL NUMMER EN: God håndhygiene - med såpe og vann eller desinfeksjonsmidler - er den beste beskyttelsen mot forkjølelse, viser ny forskning. Foto: COLOURBOX
REGEL NUMMER EN: God håndhygiene - med såpe og vann eller desinfeksjonsmidler - er den beste beskyttelsen mot forkjølelse, viser ny forskning. Foto: COLOURBOXVis mer

Dette virker mot forkjølelse

Ny forskning om de mest effektive midlene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Forkjølelse er noe alle kjenner til, men hva som faktisk virker forebyggende og lindrer symptomene, er det mange forskjellige meninger om.

INFLUENSA Influensa skyldes, i likhet med forkjølelse og omgangssyken, et virus. Men influensavirus gir mer alvorlige symptomer i både nedre og øvre del av luftveiene.- Man blir mye sykere av influensa, og må som regel holde sengen, sier Siri Helene Hauge, overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved Avdeling for infeksjonsovervåking på Folkehelseinstituttet.Fra du er smittet til man blir syk tar det en til tre dager, og man er vanligvis syk i sju til ti dager. Du er smittsom fra du begynner å merke symptomer og tre til fem dager etter det, men barn og personer med dårlig immunforsvar kan være smittsomme lengre. Influensa gir feber, muskelsmerter, hodepine, tørrhoste og slapphet. Ifølge Folkehelseinstituttets statistikk, har influensatallene vært svært lave hittil i år.Influensa kan også føre til bakterielle infeksjoner, som lunge- og bihulebetennelse. Mens antibiotika ikke hjelper mot influensavirus, tar det knekken på en bakterieinfeksjon som kan komme i etterkant av influensa.- Det som kan hjelpe mot influensa er antivirale midler. Disse er reseptbelagte, og må tas innen 48 timer etter at man har symptomene. Det kan forkorte sykdomsforløpet, men stopper det ikke. Ellers er det viktig å få i seg nok drikke, og man kan ta febernedsettende og bruke nesespray etter behov, sier Hauge.I motsetning til forkjølelse kan influensa i verste fall i sjeldne tilfeller være dødelig for utsatte personer. Folkehelseinstituttet har en liste over risikogruppene som anbefales å ta vaksine mot influensa. Dette gjelder ikke friske personer, men blant annet personer med alvorlige sykdommer og alle som er 65 år eller eldre.- Det viktigste man kan gjøre for å forebygge smitte i tillegg til influensavaksine, er god håndhygiene og at alle som er syke ikke hoster på andre, sier Hauge.

En artikkel publisert i Canadian Medical Association Journal (CMAJ) denne uka, har gått gjennom en rekke studier på forkjølelse for å finne ut av hva som faktisk fungerer.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn