KAN BLI ET VANLIG SYN: I fjor vinter hadde Oslo sin første dag med dieselforbud - riktignok i begrenset omfang. Men de nyeste studiene som angår utslippene fra dieselmotor risikerer å avstedkomme krav om ytterligere innstramminger. Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix
KAN BLI ET VANLIG SYN: I fjor vinter hadde Oslo sin første dag med dieselforbud - riktignok i begrenset omfang. Men de nyeste studiene som angår utslippene fra dieselmotor risikerer å avstedkomme krav om ytterligere innstramminger. Foto: Erik Johansen/NTB ScanpixVis mer

Diesel-utslipp: Fortsatt skyhøyt over kravene

Samtidig som industrien hevder at de har funnet løsningen på forurensningsutfordringene med dieselmotorer, hevdes det i nye studier at situasjonen er verre enn noen sinne.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Senest mandag 18. juni, blusset dieselkrisa opp igjen. Det ble kjent at toppsjefen i Audi, Rupert Stradler, var blitt arrestert, et nytt kapittel i den såkalte dieselgate, skandalen som ble kjent i 2015 ved at Volkswagen ble tatt for juks med målinger av utslippsdata fra dieselbiler.

Samtidig kjemper tysk industri for å gjenopprette dieselmotorens troverdighet. Volkmar Denner er toppsjef i Bosch, den tyske giganten innen elektronikk og avanserte mekaniske systemer til bilindustrien. I april i år hevdet han at de har utviklet et system som kutter utslippene av helseskadelige nitrogenoksider (NOx), fra dieselmotorer til en brøkdel av hva de er i dag.

Faktisk hevder Bosch å ha estimert at de nye prosessene for termisk styring av eksostemperaturen vil kunne kutte de lokalt svært skadelige NOx-utslippene til en tidel av den lovlige grensen. Systemet skal ifølge Bosch være stabilt også i kaldt vær.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn