NY TREND: Hybridbilene er i stadig framgang i den norske bilparken, noe ikke minst Toyotas nye Yaris-hybrid har bidratt til. Foto: AP/NTB Scanpix
NY TREND: Hybridbilene er i stadig framgang i den norske bilparken, noe ikke minst Toyotas nye Yaris-hybrid har bidratt til. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

Dieselbil-salget stuper

Nedgang på over 20 prosent i november.

(Dagbladet): Av de 11986 personbilene som ble nyregistrert i november, hadde «bare» 56,6 prosent av dem dieselmotor. I samme måned i fjor var tallet 76,6 prosent.

Hittil i år er dieselandelen av nye biler 64,3 prosent, en klar nedgang fra 2011 der mer enn hver tredje nye bil hadde dieselmaskin under panseret.

Tallene, som er hentet fra novemberstatistikken til Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV), viser også at bilbransjen generelt sett fortsatt har gode tider i Norge. Selv om november isolert sett bød på en liten nedgang i nybilsalget i forhold til samme periode i fjor, ligger det fortsatt an til en økning på årsbasis.

I 2011 ble det registrert 126795 nye biler i løpet av årets elleve første måneder. Hittil i år har Biltilsynet levert ut 128598 nye vognkort.

Mer hybrid Av statistikken går det også an å lese seg til at hybridbilene nå for alvor har befestet sin stilling i det norske bilholdet. 6,6 prosent av alle nybilene i november hadde hybridteknologi. Det er mer enn dobbelt så høy prosentandel enn samme periode i fjor.

Toyotas store satsing på denne teknologien får mye av æren for det. Den nye Yaris-hybriden selger godt. I forhold til november i fjor, ble det solgt 90 prosent flere Yariser i år, og over halvparten av alle nye Yaris selges i hybridversjon.

BESTSELGER: Ikke overraskende, VW Golf var Norges mest solgte bil også i november. Foto: Tormod Brenna
BESTSELGER: Ikke overraskende, VW Golf var Norges mest solgte bil også i november. Foto: Tormod Brenna Vis mer

På årsbasis har hybridandelen i nybilsalget økt med 56,3 prosent. Det er solgt 5852 biler med denne drivlinjeteknologien så langt i år.

Også elbilsalget øker. 3718 elbiler er registrert så langt i år, i fjor var tallet 1768. Elbilsalget er med andre ord mer enn doblet.

4x4 opp - CO2 ned Nordmenns hang til firehjulsdrevne doninger viser heller ingen tegn til å være svekket.

I november ble det registrert 3863 nye personbiler med firehjulsdrift, en andel på 32,2 prosent. I samme måned i 2011 var firehjulsdriftandelen 27,5 prosent. Hittil i år er firehjulsdriftandelen 29,1 prosent, mens den i samme periode i fjor var 26,4.

Verdt er det også å merke seg at CO2-utslippet fortsetter å synke, om enn beskjedent. I gjennomsnitt slipper bilene som ble solgt i november ut 129 gram CO2 per kilometer, mot 131 i samme periode sist år.

Mye VW på topp At VW Golf blir årets mest solgte bilmodell, hersker det ingen tvil om. Riktignok måtte modellen tåle en nedgang i november i forhold til i fjor, men med 5861 solgte Golf'er så langt i år, er «seieren» allerede klar. Ford Focus følger nærmest med 3952 biler hittil i år.

Også på tredje og fjerdeplass ligger det VW-modeller. Passat har solgt 3896 biler, mens Tiguan kjemper om en pallplass med 3601 biler så langt.

FLERE ELBILER: Det ble solgt over 200 elektriske Nissan Leaf bare i november. Foto: Øistein Norum Monsen
FLERE ELBILER: Det ble solgt over 200 elektriske Nissan Leaf bare i november. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Av bilene som har økt mest på årsbasis kan både Kia Sportage og Toyota Yaris vise til mer enn en dobiling i salget.

På elbil-siden er Nissan Leaf den store bestselgeren.  2160 Leaf'er er registrert så langt i år.