SOVER SØTT: Dina (6) har vært på sykkeltur på Helgelandskysten, gått mange fotturer i Børgefjell, syklet Rallarvegen, padlet kano i Dalsland, jaktet rype på Senja, bodd i hule i Drammensmarka, gått på ski på Hardangervidda - og har vært mange turer i Oslomarka.  Foto: privat
SOVER SØTT: Dina (6) har vært på sykkeltur på Helgelandskysten, gått mange fotturer i Børgefjell, syklet Rallarvegen, padlet kano i Dalsland, jaktet rype på Senja, bodd i hule i Drammensmarka, gått på ski på Hardangervidda - og har vært mange turer i Oslomarka. Foto: privatVis mer

Dina (6) har sovet ute i over 100 netter

Mor og datter har tatt fri i et halvt år for å sove under åpen himmel.

Elisabeth Lau-Henriksen (40), datteren Dina (6) og hunden Polly er ikke helt som andre familier. De tilbringer nemlig både vinter, vår og sommer utendørs rundt omkring i Norge.

Som så mange andre småbarnsmødre var Elisabeth lei av hverdagsmaset med levering og henting i barnehage, jobb og liten tid sammen med datteren. Men der andre bare fortsetter i samme tralten, bestemte hun seg for å gjøre noe med det. Hun har sagt opp barnehageplassen, tatt et halvt års permisjon fra jobben som siviløkonom i posten og dratt på tur med datteren det siste halvåret før skolestart.


Mer tur, mindre hverdag
I uke 8 la de to jentene ut på tur og etter planen kommer de først hjem like før skolestart i august.

- Jeg vet ikke helt når jeg fikk idéen. Det har nok vært en modningsprosess grunnet et ønske om mer tid på tur og mindre hverdag, forteller Elisabeth Lau-Henriksen til Foreldre & Barn.

Som hun skriver på bloggen Utejenter.blogspot.no:

"Dagene går så alt for fort. Jeg jobber og Dina går i barnehagen. Det skal trenes, handles og fikses.

Våre beste stunder har vi ofte på tur. Da har vi roen, felles prosjekter, masse tid til å snakke og leke og vi kan gjøre ting vi trives veldig godt med i flotte omgivelser.

Til høsten begynner Dina på skolen. Da blir vi enda mer bundet. Dette er rett og slett vår mulighet til å ta en timeout, og vi griper den med begge hender".

SKITUR: "Vi våkent opp til tett snøvær, og var i grunnen godt fornøyd med en planlagt hviledag. Dina gravde snøhule, vi lette mer etter den savnede staven og vi gikk en tur med Polly, og plutselig var det kveld. Utrolig hvor fort tiden går når man ikke gjør noen ting", skrier Elisabeth Lau Henriksen på bloggen sin. Foto: privat
SKITUR: "Vi våkent opp til tett snøvær, og var i grunnen godt fornøyd med en planlagt hviledag. Dina gravde snøhule, vi lette mer etter den savnede staven og vi gikk en tur med Polly, og plutselig var det kveld. Utrolig hvor fort tiden går når man ikke gjør noen ting", skrier Elisabeth Lau Henriksen på bloggen sin. Foto: privat Vis mer

Å reise jorda var rundt ikke aktuelt for Elisabeth. Heller ikke overvintring i en hytte på Svalbard, det ville bli for statisk og sårbart med bare to personer.

Norge på kryss og tvers, derimot, passet både mor og datter. De skal i all hovedsak holde seg i Norge, utforske landet og gjennomføre både korte, lange og spennende turer.

Innimellom er de hjemom på Årvoll i Oslo og får vasket klær og utstyr. Og ikke minst får Dina lekt med vennene sine og besøkt barnehagen.

- Det tror jeg er lurt, da blir ikke sjokket så stort i august. Fordelen med dette opplegget er fleksibiliteten. Vi kan ta småturer og kjenne på det å ha god tid. Da vi skulle til Trillemarka nylig, hostet Dina litt, og da ventet vi bare en dag med å dra.

På tur 3 1/2 måned gammel
Selv hadde Drammensjenta Elisabeth en helt "normal" barndom når det kom til turaktiviteter.

- Vi gikk til en hytte og drakk kakao. Men jeg godt kan påstå at jeg er sporty, ler småbarnsmoren.

Allerede da hun var 3 1/2 måned var Dina med på overnattingstur på Ringebufjellet.

- Hun sov hele natta gjennom, så hun likte nok det, sier moren.

Hun opplever at datteren har mer følelse av å ha ro nå.

- Hun kan leke lenge alene mens jeg tenner bål og ordner med teltet, og da går hun dypt inn i leken.
Nå har hun ordentlig tid til det. Jeg tror hun har godt av å være med på tur, det handler blant annet om å møte utfordringer og få gode mestringsopplevelser.
Alenemor Elisabeth er alene med Dina, og de to har et nært forhold i utgangspunktet. Og Elisabeth forteller at det har blitt enda nærere nå som de får ordentlig tid sammen til å gjøre og oppleve, ikke bare "rekke det vi må rekke".

MATPAUSE: Det blir mye havregrøt på jentene, spesielt i vintermånedene. Foto: privat
MATPAUSE: Det blir mye havregrøt på jentene, spesielt i vintermånedene. Foto: privat Vis mer

- Nå er målet det vi gjør og vi får pratet mye. Dina føler også at hun får være med å påvirke. Da hun rundet 100 netter ute forrige uke, var premien å få bestemme en tur. Hun har sagt at hun vil vi skal på klatretur. Det skal klatres masse i trær og på steiner, og helst også med skikkelig klatreutstyr i litt større vegger. Elisabeth er ingen klatrer, men regner med at hun finner en løsning som tilfredsstiller ønsket.


Rollelek motiverer Innimellom blir Dina sliten. Noen dager etappene lenger enn de skulle vært, og det kan være tett skog som er fryktelig tung å gå i.

Ellers har ikke turlivet budt på problemer, annet enn litt ødelagt utstyr. Dina har vært med på tur hele livet og de leker mye underveis.

Det går mye i rollelek, der de er både Ronja Røverdatter og Birk, rever som er på vei tilbake til revehiet - og de har vært Marit Bjørgen og Therese Johaug. Nettopp dette tror Elisabeth er viktig om barn sliter med motivasjonen til å gå.

- Da skjer det av seg selv og det blir gøy! Dessuten er det viktig å spise ofte nok. Sultne barn er ikke samarbeidsvillige.

Om vinteren spiser de to ofte havregrøt til frokost, og nøtter, frukt, kokesjokolade, supper, energibar og hjemmebakte brownies og bjørnebrød. Til middag går det i tørket mat som elgkjøtt med løk og grønnsaker eller drytech.

Får respekt for naturen - Vi ser hvor godt det gjør barna å oppholde seg ute. Leken i skogen blir annerledes enn når de for eksempel sykler i barnehagen. Barna må bruke mer fantasi når de leker i skogen. Da kan en pinne bli så mangt, sier Eva Hamre er pedagog og daglig leder i Bogafjellbakken naturbarnehage i Sandnes.

Hun mener fordelene av friluftsliv er mange: turer i ulent terreng styrker grovmotorikken og støynivået blir mindre ute. Barna lærer mye og får respekt for naturen.

De foreldrene som velger vår barnehage liker natur og friluft og jeg tror at barna blir farget av det miljøet de vokser opp i, sier Eva Hamre til Foreldre & Barn.

I Bogafjellbakken naturbarnehage har de fokus på å gi positive opplevelser ute i naturen sammen med barna.

SEIER: Det er grunn til å være stolt når man har gått langt på ski og sovet mange netter utendørs! Foto: privat
SEIER: Det er grunn til å være stolt når man har gått langt på ski og sovet mange netter utendørs! Foto: privat Vis mer

- Vi presser ikke barna til å være ute lengst mulig, vi jobber etter barnas primisser. Mye avhenger av gode klær.

- Med gode klær klarer du å være lenge ute, men her på Vestlandet er det kanskje ikke like kjekt å være ute når vi har byttet regnklær for andre gang. Da tar vi med oss naturen inn og har for eksempel en formingsaktivitet med det vi fant ute på tur, forteller Eva Hamre.

Lytte til barnet Om barna mister motivasjonen til å dra på tur er det viktig å lytte til barnet og motivere de

- Alle barn kan ha dårlige dager eller perioder hvor de ikke vil på tur. Da er det viktig at vi voksne lytter til barnet og motiverer.

I Bogafjellbakken naturbarnehage lages det meste av maten på bål. Maten kan også gjøres klar i barnehagen på forhån

Det går mye i fisk/kyllingwok med nudler, fiskeburger, pinnebrød, wraps, grove pannekaker, poteter og lapskaus.

Uteaktiveitetene som går igjen i barnehagen er å lage taubane, oppdagelsesferd i naturen, bygging av leirplass, toppturer (i distriktet), hinderløype, klatring (i trær og på steiner), hyttelaging, matlaging, spikking, formingsaktiviteter ( som å lage en bie av ei kongle).

Skole for Dina fra høsten Til sommeren planlegger Elisabeth og Dina å reise nordover til Helgelandskysten.

Da blir skiene byttet ut med kano, sykkel og fjellstøvler. Og i august venter en ny hverdag for Dina. Da begynner hun i 1. klasse, etter et halvt år på reisefot. Med barndomsminner for livet.

Les også:
Dette regntøyet er best i test
Verdens yngste polfarer
Slapp av, du er i Syden med barn
Turmaten barna elsker
Det er ikke farlig å brekke en arm
Quizen som barna vinner.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.