Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Disse 19 appene gir deg en supersommer

Og slik unngår du sjokkregningen når du kommer hjem.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Enten du er på utkikk etter en restaurant, severdigheter eller lurer på hvor nærmeste minibank er - det finnes en app for alt, selv når du er på ferie!

Over halvparten av alle nordmenn har en smarttelefon, og denne kan erstatte både kart og reisehåndbøker når du er på ute på tur.

- Det finnes noen veldig gode apper som for eksempel kan fortelle deg hva som skjer i byen der du er, som gir tips til severdigheter og så videre, sier Trond Flesaker, eier av Reiselyst AS.
  Hold deg oppdatert Han forteller at det i noen tilfeller kan være lurt å laste ned en app, fremfor å bruke en turistguide.

- Appene er ofte er mer oppdatert enn en turistguide. I turistguidene kan det for eksempel stå om en restaurant som har blitt lagt ned eller lignende, og da kan en app være god å ha, sier han.

Prøv deg fram Selv om mange har erstattet både kart og turistguider med apper allerede, er det ikke alltid kvaliteten på dem er den beste.

- Noen apper er veldig gode, mens andre er svært mangelfulle. Mange av appene er gratis og det er verdt å laste ned noen og prøve seg frem, sier Flesaker.

Dersom du frykter at bruken av apper kan gi deg en stor mobilregning når du kommer hjem, finnes det grep du kan ta.
  Unngå megaregning Det er lurt å planlegge før du reiser.

WHERE TO EAT? :Fungerer både på Iphone og Android. Finnes i en gratisversjon, og en oppdatert versjon som koster 21 kroner (kun for Iphone). Med denne appen kan du riste deg frem til et sted å spise. Den viser restauranter i nærheten av der du er, og lar deg velge mellom 45 ulike typer kjøkken. Illustrasjoner: APP-LEVERANDØRENE
VISITNORWAY.COM: Fungerer både på Iphone og Android, og er gratis. Med denne appen kan du se hva som skjer på stedet du er. Du kan finne både hoteller og campingplasser, samt se hvilke teater, konserter, sportsarrangementer og mye mer som går i nærheten. Appen lar deg også velge om du vil ha familieaktiviteter eller en aktiv ferie og den viser deg severdigheter i nærheten av der du er.
TUBE MAP: Fungerer både på Iphone og Android, og er gratis. Denne appen gir deg en oversikt over T-banen i London. Det er verdt å merke seg at flere av storbyene har egne apper som hjelper deg å finne fram i kollektivtilbudet. Rome Metro og Subway Paris er andre eksempler.
TRYGG PÅ REISE: Fungerer på Iphone og Android, er gratis, og finnes i en offline-versjon. Denne appen gir deg råd dersom du mister bagasje, blir utsatt for sykdom eller har behov for å finne ambassade eller politi. Her kan du også få sms-varsel om spesielle forhold der du er (for eksempel ekstremvær eller politisk uro). Det er verdt å vite at flere andre forsikringsselskap også har apper.
WI-FI-FINDER: Fungerer på iphone og Android, er gratis og finnes i en offline-versjon. Ettersom det er dyrt å være på internett i utlandet, kan denne appen være lur å ha. Den søker opp gratis internett i nærheten av der du er, og fungerer i 144 land.
XE CURRENCY: Fungerer på Iphone og Android og er gratis. Denne appen lar deg sjekke valutaen slik at du kan holde deg oppdatert gjennom hele ferien. Appen har også en offline-funksjon slik at du kan bruke den når som helst.
PAKKELISTEN: Fungerer kun på Iphone, men det finnes en app som heter Norske Pakkelister for Android. Appen for Iphone koster 14 kroner, Android koster 9 kroner. Denne appen lar deg sette opp en pakkeliste og dele pakkingen opp i ulike grupper. Du kan ha en liste for storbyferier, en for charterturer, en for sykkelferier og så videre. Når du har laget en liste kan du lagre denne slik at du slipper å tenke over hva du skal pakke neste gang.
UT.NO TURGUIDE: Fungerer på både Iphone og Android og er gratis. Her kan du finne løyper for både fotturer og sykkelturer, samt se Turistforeningens hytter. Appen kan hjelpe deg til å finne turløyper i nærheten av der du er, eller du kan søke etter 800 000 steder og få kart, beskrivelser og bilder av turen.
FERGEOPPLYSNINGEN: Fungerer kun på Android, koster 16 kroner. Denne appen gir deg en oversikt over de fleste fergeavgangene i hele Norge. Den lar deg søke blant 8000 ukentlige avganger, og gir deg i tillegg kontaktinformasjon for fergeselskap. Du kan også finne fergeavganger i nærheten ved hjelp av gps.
NAF: Fungerer på både Iphone og Android, men du må være NAF-medlem. Denne appen gir deg nyttige tips og veiledning som du kan bruke i ulike trafikksituasjoner. Her får du hjelp til å fylle ut skadeskjema, koble til startkabler og hva du må gjøre hvis du fyller feil drivstoff.
ITAXFREE KALKULATOR: Fungerer bare på Iphone og koster 7 kroner. Det finnes en lignende app som heter Kvotekalkulatoren som fungerer på Android. Denne appen gir deg mulighet til å registrere taxfreekjøpene dine og regner deretter ut om du er innenfor eller over kvota. Den viser også hva slags straff du risikerer å få basert på hvor mye over kvota du er.
ISIKTE: Fungerer kun på Iphone, koster 28 kroner. Denne appen kommer i mange ulike utgaver og kan kjøpes både for Norge, Sverige, Tyrkia, Spania, Hellas og mange flere. Appen lar deg peke på ulike motiver og gir deg deretter navnet. På den måten kan du se hva fjellet foran deg heter, hvilken innsjø du er ved også videre. Du trenger ikke være koblet til internett for at appen skal fungere.
TRIPADVISOR: Fungerer på Iphone og Android, og er gratis. Denne appen kan være nyttig å ha uansett hvor du skal på ferie i sommer. Den lar deg søke opp både restauranter, ting å gjøre samt ting å se på stedet der du er. Du kan også finne steder å bo dersom du er på utkikk etter hotell. Denne fungerer også i Norge.
MIN SOLTID: Fungerer på Iphone og Android og er gratis. En helt ny app fra Sverige. Her fyller du ut hudtype, alder og tid på dagen så regner appen ut UV-indexen der du er, og forteller deg hvor lenge du bør være i sola. Appen har også solfakta , solråd og råd til hva du skal gjøre hvis du blir solbrent.
STAY.COM: Stay Fungerer på Iphone og Android, og er gratis. Med denne appen kan du planlegge ferien din, finne severdigheter, restauranter og museer samt laste ned kart med alt du ønsker å se i ferien. Kartene kan også lastes ned slik at du ikke trenger å være koblet til internett for å bruke den.
BENSINPRIS: Fungerer på Iphone og Android og er gratis. Skal du på bilferie i Norge i år, kan denne appen være god å ha. Den hjelper deg med å finne den billigste bensinen i Norge, og viser deg den billigste bensinen i nærheten av der du er.
700 CITY MAPS: Fungerer bare på Iphone og er gratis. Med denne appen kan du få tilgang til over 700 bykart verden over. Blant byene du kan velge mellom er Paris, London, Roma, Barcelona, New York og Sydney. Appen gir deg muligheten til å laste ned kartene slik at de også er tilgjengelige der det ikke er internett.
ATM HUNT: Fungerer på Iphone og Android, og er gratis. Denne appen hjelper deg til å finne den nærmeste minibanken uansett hvor i verden du befinner deg. Den gir deg også muligheten til å søke opp en spesifikk bank. Den gir deg også informasjon om minibanken er i en bank eller i en butikk.
DAGBLADET: Denne appen gir deg tilgang til papirutgaven av årets beste avis uansett hvor i verden du befinner deg.

Hvis du laster ned innholdet i en app mens du er i Norge kan du, ifølge informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet Elisabeth Aarsæther, slippe sjokkregningen når du kommer hjem fordi mange apper kan brukes også uten tilknytning til internett.

- Dette gjelder spesielt hvis du reiser til land som ikke er med i EØS, som for eksempel Tyrkia eller Egypt, sier hun.

Skal du derimot feriere i et land som er med i EØS, vil mobiloperatøren din hjelpe deg med å holde kostnadene nede.

Må godta merbruk De fleste norske operatører sender en sms rett før du har brukt datatrafikk for cirka 500 kroner i EØS-landene, forteller Aarsæther.

Hvis du vil bruke mer på datatrafikk, må du svare aktivt ja på at du vil det.

- Da unngår du sjokket med en stor regning når du kommer hjem. Sjekk med mobiloperatøren din før du reiser på ferie så er du helt sikker, sier Aarsæther.

Flyplassapper I tillegg til appene som er listet opp i bildeserien over, er det verdt å merke seg at flere flyplasser i både inn og utland har egne apper.

ENKELT OG GREIT: Over halvparten av alle nordmenn har en smarttelefon, og med de riktige appene kan denne erstatte både kart og reisehåndbøker når du er på ute på tur. Illustrasjon: APP-LEVERANDØRENE
ENKELT OG GREIT: Over halvparten av alle nordmenn har en smarttelefon, og med de riktige appene kan denne erstatte både kart og reisehåndbøker når du er på ute på tur. Illustrasjon: APP-LEVERANDØRENE Vis mer

Disse forteller deg hvor lang kø det er i sikkerhetskontrollen og gir deg en oversikt over hvilke butikker, kafeer og restauranter som finnes på flyplassen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media