TEKNOHJELP:  Det er massevis av app-er som kan hjelpe deg i ferien. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
TEKNOHJELP: Det er massevis av app-er som kan hjelpe deg i ferien. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

Disse app-ene redder ferien

Tips og råd til en enklere feriehverdag.

(Dagbladet): Enten du har lagt ferien til inn- eller utland, eller holder deg på kontoret i sommer, er det massevis av app-er som kan hjelpe deg.

Du kan sjekke bensinpriser, sortere reisedokumenter eller få oversikt over de beste turistattraksjonene.

Du kan også få hjelp til å kontrollere hvor mye du bruker internett i ferien.

Kjent på ukjente steder Visit Norway har en app som gir deg oversikt over det du trenger å vite som turist i eget land.

Her får du oversikt over overnattings- og serveringssteder, aktiviteter, attraksjoner og hva som skjer, perfekt som planleggingsverktøy eller om du trenger hjelp underveis.

Også i utlandet finnes det app-hjelp å få.

- En app som er veldig god å ha når du er på ukjente steder er «Trip Advisor», sier Audun Pettersen, avdelingsleder ved Innovasjon Norges reiselivsavdeling.

Den gir deg nyttig informasjon om stedene du besøker og hva du kan se og gjøre der, forklarer han.
  Reiseplanlegger Når du er på tur, er det lett å gå surr i papirer.

Det kan du unngå ved å laste ned «Tripit», som systematisk organiserer reisen din og hvor du kan legge inn alle avtaler.

- Den app-en bruker jeg mye, og er spesielt god i forhold til forretningsmarkedet. Den samler all informasjon om reisen, og du kan sende reiseplanene dine enkelt på e-post hvis det trengs, sier Pettersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avdelingslederen anbefaler alle å ta kopier av reisedokumentene sine.

- Elektroniske kopier er nyttig på reise. Kopier pass, kort og viktige dokumenter, så har du en back-up, sier han.

App-en «Dropbox» kan hjelpe deg her.

Denne fungerer nemlig som en harddisk på nett hvor du kan laste opp og ned filer når du trenger det.

Pettersen påpeker derimot viktigheten av ikke å legge konfidensiell informasjon inn på app-ene.

- Ømfintlig informasjon bør ikke lagres steder du ikke er 100 prosent trygg på. For eksempel skal pinkoder bare lagres ett sted - i hodet, sier han.

Last ned kart En annen reiseplanleggings-app som er verdt å nevne er Stay.com.

Her velger du hvilken by du er interessert i, og setter sammen din egen reiseguide ved å laste ned og legge til attraksjoner, restauranter, nattklubber og annet som passer deg og dine interesser.

Du kan også laste ned kart for å navigere deg rundt i byene i offline-modus.
 
Obs, obs Selv om mange app-er kan være god hjelp i ferien, er det viktig å ikke gå helt amok.

Mange app-er kobler seg nemlig opp mot internett for å hente eller oppdatere informasjon.

Ifølge kommunikasjonsdirektør i Opera Software, Nils Broström, aktiveres det cirka 500 000 nye Android-telefoner hver dag.

- Pass på å skru av dataroamingen når du er i utlandet, ellers kan det bli svært kostbart, sier Broström.

Han anbefaler også å slå av «push-notifications», altså pop-opp-meldinger, som du kan skru av under innstillinger på din telefon.

- Mange app-er, som «Facebook», suger automatisk til seg data. Slå av «push notifications», så slipper du å betale for å se når dine venner sjekker inn på den lokale puben når du selv er i Egypt, sier han.

  App-hjelp til kostnadene For å unngå å bli lurt trill rundt av kostnader rundt mobildata, finnes det en app som kan hjelpe deg å holde oversikt.

- Det kan være vanskelig å vite hvor mye du har brukt telefonen, spesielt i utlandet. En app som «3G Watchdog» for Android-telefoner, gir deg oversikt over hvor mye datatrafikk du har brukt, sier Finn Jarle Kvalheim, fungerende redaktør Mobilen.no.

For Iphone har du et tilsvarende tilbud som heter Data Control App.

Nye EU-regler skal gjøre det lettere å kontrollere bruken.

- EU innførte nye regler fra 1. juli, så nå finnes det er «pristak» på mobildatabruk i utlandet. Du skal få varsel om du overgår 60 euro, altså rundt 460 kroner, sier Kvalheim.

Spar 90 prosent av surfekostnadene Nils Broström har også flere tips til måter du kan kutte mobilregningen din ved hjelp av app-er.

Du kan laste ned en mini versjon av en nettleser å dermed spare inn på surfekostnader.

- Opera Mini er en mindre utgave av nettleseren Opera som komprimerer sidevisningen. På den måten kan du spare 90 prosent av surfekostnadene dine ved å bruke denne, sier han.

GPS-fellen Også GPS-fellen med kontinuerlig nedlasting av datatrafikk, kan du unngå ved å laste ned kart og ruter før du reiser, samt sørge for en «offline»-setting.

- Med mindre du har tilgang til trådløst nett på hotellet eller et annet sted, bør du legge inn kartene før du reiser, sier Kvalheim.

Da trenger du en app som åpner for dette. Google Maps laster for eksempel inn data kontinuerlig, og da blir det fort dyrt, forteller han.

En GPS-app som også viser rute for fotgjengere er en fordel, i og med at mange tar bena fatt på tur.

- For Iphone kan «Tomtom» gi deg fotgjengermodus om du velger «gangrute» i innstillingene. Også rimeligere app-er som «Navv», for Iphone, og «Ndrive», for Android, gir fotgjengerruter og kan brukes i offlinemodus, sier Kvalheim.