GODT BRØD: Hjemmebakt er best, og Charlotte Mohn Gaustad frister med ferske surdeigsbrød til helgefrokosten. Foto: METTE MØLLER
GODT BRØD: Hjemmebakt er best, og Charlotte Mohn Gaustad frister med ferske surdeigsbrød til helgefrokosten. Foto: METTE MØLLERVis mer

Disse brødene sikrer den gode helgefrokosten

Charlotte Mohn Gaustad deler sine beste oppskrifter.

• Her finner du flere oppskrifter fra Charlotte Mohn.

VANG på Hedemarken (Dagbladet Endelig fredag):

SPELTBRØD MED HAVRE:  Her slipper du å kna og elte, det er bare å røre sammen alle ingrediensene og fordele deigen i brødformer. Foto: METTE MØLLER
SPELTBRØD MED HAVRE: Her slipper du å kna og elte, det er bare å røre sammen alle ingrediensene og fordele deigen i brødformer. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Hjemmebakt er best, og det er sunnest.

Du har full kontroll på alt du putter i brøddeigen, og kan justere både grovhet, smak og mengde gjær.

FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn Gaustad (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL
FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn Gaustad (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Charlotte liker å bruke surdeig, og i vinter har hun prøvd seg fram med et nytt hjelpemiddel som forenkler bakingen.

Hun tilsetter tørket surdeig i deigen, og er veldig fornøyd med det.

Bakenyhet - For hjemmebakeren kan det vært litt voldsomt med surdeigsbaking, men de nye pakkene med tørket surdeig er helt geniale. Det er et ganske nytt produkt som har kommet det siste året, og jeg har begynt å bruke det i nesten alle gjærbakstoppskrifter, forteller Charlotte.

- På den måten bruker jeg mindre gjær, og surdeig gir både mer smak og et saftigere brød som holder seg bedre, sier hun, travelt i gang med dagens brødbaking.

Kjøkkenmaskinen durer og går, og på benken står melposer av alle slag. Rugmel, havregryn, hvetemel og speltmel fra Nes.

Hvis brøddeigen trenger elting, anbefaler Charlotte å bruke kjøkkenmaskin. Skal du elte for hånd, må du holde på lenge og bruke mye krefter.

Bruk ferskt mel Det er også viktig at melet du bruker, er ferskt. Blir melposen stående for lenge i kjøkkenskapet, tørker melet mer og mer ut, og det blir vanskeligere å få til en god brøddeig.

- Jeg synes det er fantastisk spennende å bake brød, og det å bake brød bør være en del av oppdragelsen og omsorgen i et hjem. Å vokse opp uten duften av hjemmebakt brød er synd og skam, mener Charlotte, og tar et brett med tre nystekte speltbrød ut av stekeovnen.

Når de hjemmebakte brødene ligger ferdige på rista og dufter nystekt og fristende, er det vanskelig å tenke seg et kjøpebrød som kan konkurrere.

- Husk at brød aldri bør oppbevares i plast. Ha det i et kjøkkenhåndkle eller i papirpose. Da beholder brødet den sprø skorpa og den saftige innsida, sier Charlotte Mohn Gaustad.