Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ferie:

Disse dagene får du reisene dine til under halve prisen

Du kan gjøre et reisekupp dersom du vet dette.

Flyreiser på billigsalg: Hold deg klar, for nå starter flyselskapene sine lavpriskampanjer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Flyreiser på billigsalg: Hold deg klar, for nå starter flyselskapene sine lavpriskampanjer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi er blitt vant til at butikkene setter ned varer til halv pris når jula er over - og noen ganger allerede før julehelga har startet.
Men visste du at det samme nå også gjelder for reisebransjen?
Dersom du planlegger å reise i 2019, så bør du lese videre for å få tipsene som sparer deg for mange tusen kroner. De smarte kan gjøre et reisekupp ved inngangen av det nye året.

Nyttårssalgene starter

Gode opplevelser: Albania og havnebyen Durres (bildet) har åpnet for charterturisme fra Norge. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Gode opplevelser: Albania og havnebyen Durres (bildet) har åpnet for charterturisme fra Norge. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

For nå er det bare kort tid igjen til flyselskapene slipper titusenvis av billige billetter ut på markedet. Flyselskapene vet at vi gjerne bruker juledagene til å planlegge neste års ferie - og derfor vil de gjerne vinne konkurransen om kundene. Og da må de være tidlig ute med sine kampanjer.
Ingen av flyselskapene vil røpe nøyaktig hvilken dato de starter sin nyttårskampanje.

Prisene senkes inntil 50-70 prosent for både pakkereiser. flyreiser og hotell.

I 2018 startet prisdumpingen de to-tre første dagene på nyåret. Og det samme ventes å skje i 2019.
Dersom du vil være først ute så lønner det seg å registrere seg for selskapenes nyhetsbrev. Dette gjør du gratis via deres nettsider.

Hemmelig

- Jeg kan ikke kommentere tidspunkt for kampanjer, men det som generelt er SAS sin modell for denne typen kampanjer er at kundene får tilgang på et meget stort antall lave billettpriser. Dette sier pressesjef Knut Morten Johansen i SAS.

Heller ikke informasjonssjef Catharina Solli i Widerøe ønsker å røpe starten for kampanjen.

Norwegian Air Shuttle slapp sine nyttårskampanjebilletter 6. januar i år og var dermed fire dager seinere ute enn konkurrenten SAS.
I år startet første runde av nyttårssalget allerede 27. desember.

- Når det kommer til destinasjoner som nordmenn bør ha et spesielt øye for, så vil jeg trekke fram Tel Aviv og Dubai. Vi flyr direkte til disse destinasjonene fra Oslo nå og de er perfekte reisemål for dem som ønsker sol, varme, shopping å bading på ett og samme sted. Begge destinasjoner er perfekt for vennegjenger, par og barnefamilier, mener Astrid Mannion-Gibson, pressekontakt i Norwegian.

Storbyer

Eksotiske reiser: Skal du på langtur i 2019 så kan det være smart å følge med på prisdumpingen i januar. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Eksotiske reiser: Skal du på langtur i 2019 så kan det være smart å følge med på prisdumpingen i januar. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Vi legger ut kampanjebilletter til hver eneste destinasjon i hele SAS rutenett på tre kontinent, sier Johansen.
- Vi vet jo at Miami er populært, og Tyrkia ved Antalya introduseres i ruteprogrammet igjen fra påsken. Europas storbyer er alltid attraktive, og kampanjenes fordelaktige priser. Vi vet at det blir godt tatt imot blant tusenvis av reisende, fortsetter Knut Morten Johansen.

Mange flyselskap har satt en avslutningsdato for sine kampanjer. Men vær klar over at det ofte er mulig å kjøpe kampanjeflybilletter flere dager etter at den offisielle kampanjen er over.

Bruk bonuspoeng

Avsluttet kampanje: Konkurransen mellom flyselskapene er hardere enn noen gang. Og dermed senkes prisene, slik de så ut i januar i år.
Avsluttet kampanje: Konkurransen mellom flyselskapene er hardere enn noen gang. Og dermed senkes prisene, slik de så ut i januar i år. Vis mer

Dersom du har opparbeidet deg bonuspoeng via flyreiser eller varekjøp så er det kanskje nå du skal bruke dem.
Mange arbeidsgivere strammer inn reglene for bruk av bonuspoeng i 2019.
Husk også at det kan være smart å veksle inn bonuspoeng ifra dagligvarekjeder til bonuspoeng hos flyselskapene. Da får du mange «flypoeng» for «dagligvarepoengene» dine og du kan kombinere billettkjøp ved å betale med poeng og penger dersom du ikke har nok poeng til en hel reise.

Charterkuppene

Noen av reiseselskapene startet lavpriskampanjer allerede i romjula.

- Vi følger med på folks «reiseklokke» og vet at mange planlegger neste år sommerferie akkurat nå. Og derfor slipper vi kampanjepriser allerede i romjula, sier Nora Aspengren, presseansvarlig for TUI.

- Noen av reisene selges med 60 prosents rabatt, og det er mulig å ta med barn for 1 krone til all-inclusivereisemål. Vi selger også en del rabatterte reiser for dem som vil ha sol og bading allerede i vinterferien, sier Aspengren, som har følgende råd i billigtur-jakten for sommeren:
- Kan man reise utenom selve fellesferien, er det mye å spare.

Størst utvalg

Og for dem som kan reise på kort varsel allerede i januar er det mange rekordbillige restplasser å finne på reiseselskapenes restplass-sider akkurat nå. For reiser til Gran Canaria første halvdel av januar prisen satt ned med 60 prosent.
Men ikke alle charterselskap sender prisene nedover ennå:

- Vi setter ikke i gang noen kampanjer i forhold til salg. Men vi starter ny reklamekampanje nå i romjula i forhold til neste års sommerreiser. Det gjør alle charterselskapene i romjula/nyttår, for det er da nordmenn flest både planlegger og bestiller sommerreisene sine, sier Siri Røhr-Staff, informasjonsansvarlig i Ving.
- For mange vil det være smart å bestille nå, fordi utvalget er størst både når det gjelder reisemål og når det gjelder priser, fortsetter hun.

De populære reisemålene

- Når det gjelder sommerdestinasjoner er det de vanlige stedene i Middelhavet som er populære. Og det er spesielt Tyrkia som øker. Vi har derfor skrudd ned litt på kapasiteten til Bulgaria mens vi har økt på Tyrkia. Og vi har også Albania for første gang denne sommeren, så det blir spennende å se hvordan det går, sier Siri Røhr-Staff.

Drømmereisen: Vakre strender på øya Poh Quoc i Vietnam frister mange. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Drømmereisen: Vakre strender på øya Poh Quoc i Vietnam frister mange. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Både Albania og Montenegro er «nye» reisemål for mange. Mens øyene Poh Quoc i Vietnam og Goa i India har blitt aktuelle alternativer for Thailand, ettersom de har fått direktefly fra Skandinavia.

Hotellkampanjer

Også de store hotellkjedene starter sine første kampanjer rett over nyttår. Dermed har du en anledning til å gjøre neste års ferie langt billigere hvis du planlegger tidlig.
Her gjelder det samme som for flyreiser: Det er smart å registrere seg for nyhetsbrev, og vær varsom med bestilling via nettsider som plusser på ulike gebyr og tilleggstjenester underveis i bestillingsprosessen. Betal alltid med kredittkort, fordi dette gir deg bedre rettigheter til å få pengene tilbake dersom noe skulle gå galt før eller under reisen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!