BEST TIL VANN: Ingen av settene egner seg spesielt godt til noe annet enn å koke vann eller suppe.  FOTO: John Arne Tungen
BEST TIL VANN: Ingen av settene egner seg spesielt godt til noe annet enn å koke vann eller suppe. FOTO: John Arne TungenVis mer

Disse duger best til å koke vann

Vi har testet kokesystemer som tar liten plass i sekken.

Noe av det spesielle med settene i denne testen, er at de er utstyrt med en eller annen form for varmeveksler. Dette gjør at mindre av varmen fra brenneren går til spille.

Varmeveksleren fungerer enkelt forklart slik at en øker arealet på området hvor varmen fra brenneren kan overføres til kjelen. Dette gir kortere oppkokingstid og mindre forbruk av drivstoff, nyttig både for brukeren og miljøet.

Testvinneren MSR Reactor Stove System skilte seg ut som den beste brenneren, både med tanke på vind og temperatur ned til -1 grad. Beste resultat med tanke på koketid, så godt som identiske kokeresultater i vindstille og i vind.

JetBoil SOL Aluminium er testens beste lettvekter, med en totalvekt på 290 gram. Den er også nest best samlet sett.

JetBoil ZIP er testens tredje beste og den som gir mest igjen for pengene. Jevnt over gode delkarakterer, og en pris på 899. De øvrige varierer fra 999 til 2299 kroner.

Best til å koke vann Størrelse og utforming på settene setter unektelig noen begrensninger med tanke på praktisk bruk. Ingen av settene egner seg spesielt godt til noe annet enn å koke vann eller suppe.

Toppmonterte brennere blir også ganske høye når kjelen er satt på, noe som gjør at de trenger et plant underlag for å stå støtt. Enkelte av settene leveres med støttebein som kan settes på gassboksen for å gi bedre stabilitet.

Den lave vekten og kompakte utformingen i sammenpakket tilstand er en stor fordel om en sammenligner med andre typer brennere. De tar liten plass i sekken, og gass er veldig enkelt og renslig i bruk dersom en sammenligner med for eksempel en bensinbrenner.

Enkle i bruk I motsetning til en bensinflaske er det ikke noe fare forbundet med å oppbevare en gassboks i kjelen under transport.

Settene vi har testet, er veldig enkle i bruk, men les bruksanvisningen og følg de henvisningene som blir gjort med tanke på f.eks. maksimal vannmengde. Om du fyller kjelen for full, kan risikerer du at vannet nærmest støtkoker, noe som lett kan føre til forbrenninger.

Slik ble testen gjennomført I denne testen har vi tatt inn kokesystem med varmeveksler hvor brenner og kjele er spesialtilpasset til hverandre, og som bruker gass som drivstoff. Vi satte også som krav at kokesystemene skulle være kompakte og at brenner og helst gassboks skulle kunne oppbevares i kjelen under transport.

For å få så like systemer som mulig har vi også kun tatt med systemer der brenneren skrus direkte på gassboksen. Vi har brukt brennerne aktivt på turer over en periode på fire måneder, og de er kun brukt til vannkoking.

Før settene ble tatt i bruk på tur, ble de testbrent med fem 230-grams gassbokser, hvor de ble tent og slukket regelmessig.

Med tanke på koketid, oppgir de fleste produsentene koketid under optimale forhold.

Under vår testing av koketid gjorde vi en tredelt test, hvor alle brennerne startet med full boks og beholdt denne gjennom alle tre testene. For å simulere praktisk bruk målte vi koketid for 0,5 liter vann ved lufttemperatur 10 grader og vindstille, 10 grader og vind på 2,5 m/s og ved -1 grad og vindstille.

Fem testere har deltatt, og settene er rotert innad i testteamet. Testerne har rapporter hver for seg med tanke på praktisk bruk og soliditet.

Slik er karakterene gitt Vannkoking er vektlagt med 60 prosent, soliditet er vektlagt med 20 prosent og praktisk bruk er vektlagt med 20 prosent. Delkarakterene ser du ved å klikke deg inn på hver enkelt test nedenfor.

Totalkarakteren er en samlet vurdering (uavhengig av pris) av effektivitet ved oppkok av vann, soliditet og praktisk bruk.

Les også: Stor test av dagstursekker
Disse fleecejakkene holder deg varm
Stor test av årets ullundertøy
Vi har testet 14 par lette fjellsko

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

MSR Reactor Stove System Best i test. Karakter: 6/6 Pris: 2299 JetBoil SOL Aluminium Beste lettvekter. Karakter: 5/6 Pris: 1499 JetBoil ZIP Mest for pengene. Karakter: 4/6 Pris: 899 Primus EtaSolo Fenix Bra pakke med en del ekstrautstyr. Karakter: 4/6 Pris: 999 Kovea Alpine Pot En av de mer solide og enkel i bruk. Karakter: 3/6 Pris: 999