Disse dunjakkene holder deg varm

Vi har testet 14 lette og rimelige dunjakker.

VÅR FAVORITT: Hagløfs Belay Down Hood er vår favoritt som turjakke. Se i testoversikten under hvilken dunjakke som passer best til din bruk. FOTO: John Arne Tungen/Aktivt Testteam
VÅR FAVORITT: Hagløfs Belay Down Hood er vår favoritt som turjakke. Se i testoversikten under hvilken dunjakke som passer best til din bruk. FOTO: John Arne Tungen/Aktivt TestteamVis mer

Kunstfiberplagg er gode og varme, og tåler mye mer juling og fukt enn dunplagg. Men når det gjelder isolasjon, pakkevolum og vekt, er det dun som vinner. Vi har testet lette og rimelige dunjakker til turbruk.

I denne testen har vi ikke tatt for oss de varmeste og mest solide og påkostede jakkene på markedet.
Isteden har vi testet jakker som er overkommelige både med tanke på pris, pakkevolum og vekt, og ikke minst anvendelige til daglig bruk, som varmejakke i tursekken eller i alpinbakken på kalde dager.

Jakkene får jevnt over god score - men ingen sekser. Halvparten av dunjakkene får 4, mens rimelige Skogstad Dido Sr får 3 og hele seks jakker får 5. Det er kun desimaler som skiller de beste, men de tre som topper rangeringen er:
• Hagløfs Belay Down Hood
• Norrøna Lyngen down 750
• HellyHansen Verglas Down Jacket

Behandling av dunplagg Dun er et organisk materiale og krever litt omtanke. Dunjakka bør henge når den ikke er i bruk, og ikke oppbevares i pakkpose. Ikke legg andre klær eller utstyr oppå dunjakka slik at den ligger sammenklemt under lagring over tid. Om ei dunjakke blir våt, er det viktig at den tørkes så raskt som mulig.

Det er også litt mer å tenke på i forbindelse med impregnering og vasking enn med kunstfiber.

Mange dunjakker lekker litt dun i starten, spesielt i sømmene. Om en fjær stikker ut, så prøv å trekke den inn igjen fra den andre siden. Om jakka fortsetter å lekke dun og fjær etter litt bruk, bør du vurdere å klage på produktet.

Isolasjonsfaktorer Det er ikke bare totalvekt, dunmengde (fyllvekt) og dunkvalitet som avgjør hvor varmt plagget er. Andre viktige faktorer er at jakka er konstruert slik at den er helt vindtett, og at det er riktig mengde dun/fjær i dunkamrene slik at det ikke oppstår tomme områder.

Lengden på jakka og en generell konstruksjon som hindrer kuldebruer spiller også inn.

I området rundt albuen, hvor ermene får en knekk, kan duna gjerne fordele seg ujevnt, og da kan det oppstå kuldebruer/kuldegjennomslag. Jo bedre konstruksjon og dunkvalitet jakka har, desto mindre er problemet. Hvis det likevel skulle skje, kan du prøve å henge opp jakka eller legge den på et flatt underlag og klappe (som om du klapper i hendene) med begge hendene over problemområdet, slik at duna kan fordele seg riktig igjen.

Det prosentvise forholdet mellom dun og fjær sier noe om dunspenst i cuin (står for «cubic inches per ounce»), og hvor stort volum en bestemt mengde dun fyller. De beste kunstfibrene tilsvarer ca 500 cuin, og hvis du skal kjøpe dunjakke, bør du sjekke at dunspensten ligger over dette.

Pris og kvalitet De beste jakkene har 650 cuin og oppover, og jo høyere tall, desto bedre isolasjon pr. gram dun. Men det koster også mer! Man kan oppnå samme isolasjonseffekt med en jakke som har f.eks.

650 cuin som med 850 cuin, men da trengs mer dun, og man får dermed en tyngre og større jakke i volum når den er komprimert.

Man skal imidlertid ikke se seg blind på høye tall med tanke på dunspenst.

Våre erfaringer viser at dun med rundt 650 cuin ser ut til å være noe enklere å vaske, og vil som regel fungere godt nok i de fleste sammenhenger. Forholdet mellom dun og fjær er som regel fra 80 % dun og oppover på dunjakker av god kvalitet. Jakkene med absolutt beste dunkvalitet har oppimot 96 % dun, men alt over 90 % dun er meget bra!

LES OGSÅ: Vi har testet 11 ullgensere i et halvt år
Turutstyret som er best i test - 35 testsamlinger fra 2010
Dunjakke med ny varmeteknologi

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Hagløfs Belay Down Hood Vår favoritt som god turjakke. Karakter: 5/6 Produsent: Hagløfs Pris: 2999 Norrøna Lyngen Vårt førstevalg som allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Norrøna Pris: 2999 HellyHansen Verglas Passer godt som turjakke, i alpinbakken og til daglig bruk. Karakter: 5/6 Produsent: HellyHansen Pris: 2999 Bergans Sauda Down Jacket Passer godt som turjakke, i alpinbakken og til daglig bruk. Anbefales. Karakter: 5/6 Produsent: Bergans Pris: 2700 The North Face Catalyst Jacket Ikke testens varmeste, men et godt valg for deg som er ute etter en lett varmejakke som tar liten plass. Karakter: 5/6 Produsent: The North Face Pris: 2999 Columbia Alaskan II Down Jacket Meget godt jakke til alpinbakken og glimrende til daglig bruk. Karakter: 5/6 Produsent: Columbia Pris: 1999 RAB Ascent Jacket Solid og varm jakke. Karakter: 4/6 Produsent: RAB Pris: 2600 Montane North Star Jacket Et godt valg for deg som ønsker en lett jakke med god lengde til daglig bruk. Karakter: 4/6 Produsent: Montane Pris: 2799 Helsport Oppdal Solid og god dagligjakke på kalde dager. Karakter: 4/6 Produsent: Helsport Pris: 2999 Outdoor Research Virtuoso Jacket Passer godt til daglig bruk og som turjakke. Fin pris. Karakter: 4/6 Produsent: Outdoor Research Pris: 2499 Marmot Guides Down Hoody Litt tynn til de kaldeste dagene, men solid. Karakter: 4/6 Produsent: Marmot Pris: 1999 Helsport Kvitfjell Solid jakke til daglig bruk, turbruk og til alpinbakken. Karakter: 4/6 Produsent: Helsport Pris: 1999 Missing Link Cho Oyo Et godt valg for deg som skal ha rimelig jakke til daglig bruk på kalde dager. Karakter: 4/6 Produsent: Missing Link Pris: 1999 Skogstad Dido Sr Ingen utpreget turjakke, men et godt valg som solid dagligjakke til kalde dager. Karakter: 3/6 Produsent: Skogstad Pris: 1399