<strong>PRØVEPERIODE:</strong> Er det mindre enn to år siden du tok lappen, blir du straffet med dobbelt så mange prikker for hver overtredelse. Foto: BERIT B. NJARGA/DINSIDE.NO
PRØVEPERIODE: Er det mindre enn to år siden du tok lappen, blir du straffet med dobbelt så mange prikker for hver overtredelse. Foto: BERIT B. NJARGA/DINSIDE.NO Vis mer

Disse får dobbelt så mange prikker

Enkelte sjåfører får dobbelt så mange prikker om de bryter trafikkreglene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les mer om Årets Bil 2014 her!

(Din Side): Siden 2004 har nordmenn som bryter trafikkreglene fått prikker på førerkortet, og fra 2011 har ordningen omfattet ytterligere brudd på trafikkreglene.

Ordningen gjør at de som gjentatte ganger blir tatt for forskjellige trafikkovertredelser, for eksempel brudd på de nye vikepliktsreglene eller kjører for raskt forbi fotoboksen, mister retten til å kjøre bil i seks måneder.

Men visste du at enkelte sjåfører får dobbelt så mange prikker som andre?

Dobbelt så mange prikker i prøveperioden Normalt fører de forskjellige overtredelsene av trafikkreglene til at du får to eller tre prikker, avhengig av hvilke regler du har brutt.

Har du derimot hatt førerkort i klasse B i mindre enn to år, har du fortsatt førerkortet på prøve. Og i prøveperioden får man dobbelt så mange prikker for hvert brudd på reglene.

Prøveperioden gjelder uansett alder, og ved førstegangsutstedelse av og utvidelse til førerkort i klasse B.

Disse sjåførene risikerer å få hele seks prikker ved ett enkelt brudd på trafikkreglene.

Lappen ryker etter to forelegg Får du åtte prikker i løpet av tre år på grunn av flere forhold, mister du vanligvis retten til å kjøre bil i seks måneder. Til tross for at du får «rabatt» om du får flere bøter samtidig, får du derimot prikker for begge overtredelsene.

<strong>PRIKKER:</strong> Generelt får sjåfører to eller tre prikker for hvert brudd på trafikkreglene. Sjåfører i prøveperioden får dobbelt så mange. Kilde: Vegvesen.no
PRIKKER: Generelt får sjåfører to eller tre prikker for hvert brudd på trafikkreglene. Sjåfører i prøveperioden får dobbelt så mange. Kilde: Vegvesen.no Vis mer

I løpet av prøveperioden skal det altså bare to overtredelser til for å miste lappen.

Sjåfører som er i prøveperioden, vil dessuten måtte ta ny førerprøve før de kan kjøre bil igjen. Andre sjåfører får tilbake førerretten etter seks måneder, og vil få slettet prikkene de fikk før de mistet retten til å kjøre bil.

Er du usikker på om det er registrert prikker på deg, kan du sjekke dette på nærmeste politistasjon. I tabellen til høyre ser du hvilke overtredelser du får prikker for, og hvor mange.

Les også:
Alle må bytte til nytt førerkort
Så mye koster fartsboten i nabolandene
Slett ikke alle kjøreskoler er godkjent

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer