GODE FORELDRE: Lykkes du i parforhold lykkes du som foreldre også, mener forskere. FOTO: Colourbox.com
GODE FORELDRE: Lykkes du i parforhold lykkes du som foreldre også, mener forskere. FOTO: Colourbox.comVis mer

Disse foreldrene blir de beste

Sjekk om du er en av dem.

Er partneren din følsom, samarbeidsvillig og støttende? Gratulerer, han eller hun kommer mest sannsynlig til å bli en god forelder.

De samme egenskapene som gjør at folk lykkes i et forhold gjør dem også til gode foreldre, viser en ny undersøkelse.

Forskere ved Universitetet i Bristol har spurt 125 britiske par med barn i alderen 7-8 år om både forholdet til partneren sin og hvordan de oppdrar barna sine, og fant en klar sammenheng mellom de to faktorene.

De som er redd for å binde seg kan for eksempel virke som kalde og fjerne foreldre, mens de som er engstelige for å bli forlatt i et forhold kan ha problemer med å gi slipp på barna sine.

Avhengig av bekreftelse Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen synes forskningsresultatet høres logisk ut.

- Det som kreves i et godt parforhold er viktig i foreldrerollen også. For eksempel at du er trygg på deg selv, har et noenlunde stabilt humør, er fleksibel og at du forstår deg på andre.

- Er du sjalu og avhengig av konstant bekreftelse i forholdet, vil du gjerne ha behov for kjærlighetserklæringer fra barnet også - og du vil kunne føle deg avvist hvis du ikke får det. Da tror jeg du vil slite med å fremstå som en trygg forelder, mener Gerhardsen.

Også par- og familieterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog i Sandnes mener at det er en sammenheng.

- Å være kjærester og foreldre handler om mye av det samme- relasjonsbygging. Jeg opplever ofte at par som jobber med kjæresterelasjonen melder at det har gitt positive ringvirkninger. For eksempel på jobb eller at barna "plutselig" virker mer fornøyde, sier hun til Foreldre & Barn.

Fire foreldretyper Psykologer skiller gjerne mellom fire ulike foreldretyper:

Den ettergivende har masse varme, men uklare grenser, den autoritære typen stiller strenge krav, men er lite følelsesmessig engasjert i barnet, den myndige/autoritative har klare grenser samtidig som de viser varme følelser, den forsømmende er lite engasjert både når det gjelder grensesetting og følelser.

Vi har tidligere skrevet om at de lykkeligste barna er de med myndige/autoritative foreldre. Forskerne ved Universitetet i Bristol fant at foreldre som hadde vanskelig for å binde seg til en partner eller var engstelige for å bli forlatt sjeldnere hadde en autoritativ oppdragerstil.

Kan være god forelder selv om du er skilt - Men hva hvis du er alenemor eller alenefar? Er man en dårlig forelder fordi man har gått gjennom en skilsmisse?

- Nei, det trenger ikke å bety at man er en dårlig forelder dersom et forhold eller to ikke har fungert, beroliger Gerhardsen.

- Men hvis du har store problemer med å være i en relasjon, enten det gjelder kjærester eller venner, så tror jeg også du sliter med å være en god forelder, tilføyer barnepsykologen.

Søyland påpeker imidlertid at dette er noe man kan jobbe med.

- Som familieterapeut ser jeg helt klart at tilknytning er avgjørende for hvordan man fungerer i nære relasjoner. Det er håp også for de som ikke har fått med seg en trygg tilknytning hjemmefra. Det krever imidlertid at man tar tak og jobber aktivt med sine relasjoner.

Les også:
Slik får du englebarn
Slik oppdrar du den førstefødte
Ikke kritiser andres oppdragelse
Streng oppdragelse gir utagerende barn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.