Disse fortjener seks prikker på terningen

To skalljakker deler førsteplassen. Sjekk hvilke.

SKALLJAKKER: DinKropp og Villmarksliv har testet 13 lette skalljakker. FOTO: Anders Kristiansen
SKALLJAKKER: DinKropp og Villmarksliv har testet 13 lette skalljakker. FOTO: Anders KristiansenVis mer

Denne gangen har vi tatt for oss tretten lette skalljakker. Lav vekt, lite pakkevolum og god pusteevne er egenskaper vi har lagt stor vekt på i denne testen.

Til vanlig friluftsbruk kan selv de lette alternativene holde i mange år, selv ved hyppig bruk, så lenge sømarbeid, glidelåser og andre komponenter er av god kvalitet.

Vekt og pakkevolum Vekt og pakkevolum kan reduseres ved å bruke lette materialer og redusere antall lommer, glidelåser og andre detaljer. Færre lommer betyr også færre lag med stoff og bedre pusteegenskaper.

Lettere/tynnere materialer betyr som regel redusert slitestyrke sammenlignet med plagg i kraftigere materialer. Dette merkes først og fremst i forhold til mekanisk slitasje, som plaggene utsettes for ved klatring og lignende aktiviteter. Det å bære tung ryggsekk sliter også mye på skulderpartiet og vil over tid føre til redusert vanntetthet.

Visste du forresten at også brystholdere kan gi skulderplager?

Bruksområder Typiske bruksområder for jakkene i testen er vanlig friluftsliv samt «raskere» aktiviteter som terrengløp og sykling.

På grunn av den lave vekten passer jakkene også fint å ha liggende i sekken i tilfelle dårlig vær. I testperioden ble flere av jakkene også brukt på teltturer i vinterfjellet. Siden det kan bli trangt med en tjukk ullgenser eller fleecejakke under en del av jakkene i testen, er det anbefalt å bruke en dunjakke eller vest som trekkes utenpå.

Den største betenkeligheten med å bruke denne type jakker på kalde turer over flere dager er faren for at en glidelås kan ryke. Siden de mangler brede klaffer med knapper eller borrelås foran glidelåsen har man ingen reserveløsning.

Vanntetthet og pusteegenskaper Vanntetheten til et materiale oppgis i mm vannsøyle, som er et mål på hvor høyt vanntrykk materialet tåler.

Pusteegenskapene måles i gram per kvadratmeter per døgn som kan passere i dampform. Mange av produsentene oppgir disse verdiene, men for deg som forbruker har de imidlertid begrenset verdi.

For det første sier de ikke noe om vanntettheten etter en tids slitasje, dessuten gjelder verdiene for stoffet som er brukt, ikke selve plagget.

De forskjellige løsningene som produsenten velger (lommer, glidelåser etc) har også stor betydning både for pusteegenskaper og vanntetthet, men dette vises ikke i tallene.

Kjøpetips Ved anskaffelse av nytt utstyr bør man alltid tenke igjennom bruksområdet.

Er man i markedet for en lettvektsjakke er det etter vår erfaring avveiningen mellom «vanlig» friluftsliv og mer intense aktiviteter som er mest sentral.

Noen av jakkene i testen ligner en del på rene treningsjakker og er temmelig minimalistiske, mens andre har mer til felles med tradisjonelle fjelljakker, men i tynnere materialer og lettere komponenter.

Handler du på nett bør du forsikre deg om at det er problemfritt å bytte til en annen størrelse eller modell i tilfelle du bommer på første forsøk.

Sjekk også hvilket treningsverktøy som gir økt effekt av treningen.

Ulike egenskaper Selv om alle jakkene i testen er lettvektere, er det tydelig at produsentene har vektlagt forskjellige egenskaper.

Hagløfs Gram, Rab Momentum og Norrøna Bitihorn har ganske kroppsnært snitt og fungerer like godt til løping og andre intense aktiviteter som til generelt friluftsliv.

Bergans Glittertind og Stormberg Hardanger er mer romslige og gir plass til litt mer klær under. Dessuten har de flere og større lommer.

Membran som holder vann ute Alle jakkene i testen har en form for membran som skal sørge for å holde vann ute samtidig som det slipper igjennom svette i dampform fra innsiden.

Membranen er limt/laminert på baksiden av ytterstoffet.

På jakkene som er sydd i trelags stoff er det i tillegg limt et tynt «nett» innenfor membranen.

Dette sørger for en viss beskyttelse og at stoffet føles mer behagelig mot bar hud. Dessuten oppleves ofte jakka som tørrere fordi fuktighet som skal ut absorberes i det innerste laget før den passerer ut igjennom membranen.

Les også:
Vi har testet løpejakker
Stor test av løpesko
Test av dagstursekker
Vi har testet 14 par lette fjellsko
Vi testet seks fjelltelt i 20 dager for å kåre en vinner

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Rab Momentum Jacket Best i test. Karakter: 6/6 Pris: 3400 Tierra Rocette Hood Jacket Flott valg til både vanlig friluftsliv og mer intense aktiviteter i ruskevær. Karakter: 6/6 Pris: 2999 Helly Hansen Odin Guiding Light Jacket Fin allrounder som kan brukes til det meste. Karakter: 5/6 Pris: 4499 Arc'teryx Alpha SL Hybrid Jacket Anvendelig jakke som fungerer bra til det meste. Karakter: 5/6 Pris: 2999 Mammut Felsturm Touring Fin allrounder som fungerer bra til det meste. Karakter: 5/6 Pris: 4500 Haglöfs Gram Jacket Favoritten til «raske aktiviteter». Karakter: 5/6 Pris: 2900 Bergans Glittertind jacket Vårt førstevalg til vinterturer. Karakter: 5/6 Pris: 3500 Outdoor research Paladin Jacket Allrounder med et bredt bruksområde. Karakter: 5/6 Pris: 2599 Norrøna Bitihorn Gore-Tex Active Jacket Lett allrounder som fungerer bra til det meste. Karakter: 4/6 Pris: 3799 Mammut Kento Jacket Mye for pengene. Karakter: 4/6 Pris: 2000 Helly Hansen Odin Fastpack Jacket Testens desidert letteste og minst volumiøse. Karakter: 4/6 Pris: 2699 Stormberg Hardanger Lettvektsjakke Fint valg til fjellturer og annet tradisjonelt friluftsliv. Karakter: 4/6 Pris: 2499 Fjällräven Back Jacket Lett jakke som er fin å ha i sekken i tilfelle ruskevær. Karakter: 4/6 Pris: 1999