Disse gir mest plass for pengene

Storslipp av nye stasjonsvogner gir priskrig. Her er bilene som gir deg mest plass for pengene.

NÅR PLASS ER VIKTIG: Det slippes en rekke nye stasjonsvogner med det første. Det fører til priskrig og muligheten for å gjøre gode kjøp på biler med plass til anseelige mengder bagasje. Foto: PETTER HANDELAND
NÅR PLASS ER VIKTIG: Det slippes en rekke nye stasjonsvogner med det første. Det fører til priskrig og muligheten for å gjøre gode kjøp på biler med plass til anseelige mengder bagasje. Foto: PETTER HANDELANDVis mer

Mindre og mer effektive motorer i større biler gir lavere registreringsavgift og lavere nybilpris. Det gjør at du får mer plass for pengene enn noen gang tidligere.

Nye Skoda Octavia er et godt eksempel. Octavia stasjonsvogn, som ligger mellom kompaktklassen og mellomklassen i størrelse, har som et bagasjeromsvolum på hele 610 liter (syv liter større enn Volkswagen Passat). Prisen begynner på 235 900 kroner.

PRØV DEG FRAM: Skal du ha en bil som lett får plass til sykkelen din, så test ut alternativene på forhånd. Foto: VI MENN BIL
PRØV DEG FRAM: Skal du ha en bil som lett får plass til sykkelen din, så test ut alternativene på forhånd. Foto: VI MENN BIL Vis mer

Snart kommer også nye VW Golf Stasjonsvogn. Prisen starter på 242 800 kroner. Da får man en 1,2-liters bensinmotor på 85 hk, laveste utstyrsnivå og manuelt gir. Billigste dieselversjon med 105 hk koster fra 294 000 kroner. Bagasjeromplassen er oppgitt til 605 liter, 1620 liter med baksetenes seterygger felt ned.

Toyoya billigst Billigst er imidlertid Toyota Auris Touring Sports. Med 1,33-liters motor, manuelt gir og laveste utstyrsnivå, koster den fra 223 000 kroner. Da får man en stasjonsvogn med et bagasjerom på 530 liter, 1658 liter med seteryggen på baksetene nedfelt.

Tidligere i år endret Ford prisstrategien, noe som blant annet gjør Ford Focus stasjonsvogn billigere.  Den koster nå fra 233 000 kroner. Bagasjeplassen er på 505 liter, maks 1495 liter.

Civic blir klasseleder Det er imidlertid kommende Honda Civic Tourer (stasjonsvogn) som seiler opp som klasseleder på bagasjeromplass i kompaktklassen. Den rommer hele 624 liter fra gulvet og opp til vinduene, ifølge Honda. Dessuten kommer den med en svært bra motor.

- Civic gjorde det veldig godt i vår test og er den bilen som har gått gjennom vår forbrukstest med det laveste drivstofforbruket. Nå får den også kompaktklassens største bagasjerom, sier Øyvind Jakobsen, journalist i Vi Menn Bil Top Gear.

Prisen på Civic Tourer er ikke klar, men Tom Gullkrona Skoglund, PR- and Marketing Manager hos Honda Norge, lover at prisen skal være konkurransedyktig.

GOD PLASS: Nye Honda Civic Tourer rommer over 600 liter bagasje.
GOD PLASS: Nye Honda Civic Tourer rommer over 600 liter bagasje. Vis mer

- Ut ifra våre utregninger vil Tourer koste rundt 15 000 kroner mer enn vanlige Civic, forteller han.

Det betyr en startpris rundt 255 000 kroner.

Disse gir mest plass Men skal du ha virkelig mye plass, må du se til flerbruksbilene. Citroën Berlingo Multispace, Peugeot Partner Tepee og Skoda Roomster koster lite og har masse plass.

BILLIGST: Toyota Auris.
BILLIGST: Toyota Auris. Vis mer

Hopper du en størrelse opp, til biler som for eksempel Peugeot 5008 og Renault Grand Scenic, øker bagasjeromvolumet samtidig som muligheten for en tredje seterad (sjuseter) melder seg.

Dette gjelder også enkelte SUV-er. Mitsubishi Outlander og Nissan Qashqai+2 er to eksempler.  

Bør prøve selv Oppgitt bagasjeromsvolum fra produsentenes gir bare en pekepinn om hvor romslig en bil faktisk er. Bagasjeromsåpning, innlastingshøyde og utformingen på selve bagasjerommet er minst like viktig. Derfor er det lurt å prøve seg fram, mener Terje Bjørnsen, fagredaktør i Vi Menn Bil Top Gear.

PLASSVINNER: Skoda Octavia.
PLASSVINNER: Skoda Octavia. Vis mer

- Her må du ut og prøve selv, særlig hvis du er opptatt av å få plass til spesielt utstyr - enten det er barneseter, sykler eller barnevogner.

- God plass i bagasjerom og baksetet går ofte på bekostning av en pen design, sier Bjørnsen:

Disse gir mest plass for pengene

Det er viktig at en bil ikke bare har god bredde i hofte- og skulderhøyde. Skal det være rommelig for alle tre i et baksete, må bredden være god helt opp til taket.

- Det samme gjelder i bagasjerommet: Skrånende sidevinduer og ditto bakluke stjeler mye plass, ikke minst når det gjelder å få inn store gjenstander, uttaler Bjørnsen.