Disse har sittet på et hode og har blitt brukt til å høre med

Bestilte det rareste på menyen. Hadde du turt å smake?

• Flere reisesaker på db.no/reise.

TALLINN (Dagbladet): Om du vil spise gresk, fransk, italiensk, indisk, koreansk, latvisk, kinesisk, tysk, russisk eller kubansk mat, er det ikke noe problem i turistbyen og kulturhovedstaden Tallinn.

Heller ikke om du vil nyte et måltid fra Midtøsten, Latin-Amerika eller Kathmandu.

Men det er ikke lenger like lett å finne et godt spisested med lokal mat fra Estland.

Gode tips Vi har blitt tipset om Kuldse Notsu Kõrts, den gyllne gris. I en sidegate fra Tallinns berømte Rådhusplass. Adressen er Dunkri 8.

På rådhusplassen  ligger turistrestaurantene tett. Her koster et måltid gjerne det dobbelte av det du må betale bare noen få sidegater unna.

FORRETT: Sprøstekte griseører med hvitløksaus, til 6,5 euro. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
FORRETT: Ansjossnack med vodkashot, til 4, 30 euro. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
MER FORRETT: Hjemmelaget havtornshot med marinert gresskar og røkt ost, til 4, 30 euro. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
MØRKT BRØD: Til det meste av salt mat serveres mørkt rugbrød. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
HOVEDRETT: Matfest for to med griseknoke, ribbe, kyllingfilet, svinestek og ovnsbakte poteter. Til 29, 5 euro for to personer. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
DESSERT: Tuulik kama heter desserten som er yoghurt med bær og gryn, til 3, 60 euro. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
MATFEST: Hyggelig betjening på den restauranten som lager tradisjonell estisk mat, her er det Kristi Kaurit som serverer. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN

Som det er på andre verdensberømte plasser, som for eksempel Markusplassen i Venezia.

Vi går bare noen få skritt før vi ser skiltet Kuldse Notsu Kõrts, med bilde av en glad gris. Estonian Country Restaurant, om vi skulle være i tvil.

Bestemormat Vi er definitivt ikke alene. Både lokale innbyggere og turister har funnet fram til stedet som serverer mat laget etter oppskrifter som har gått i arv fra oldemor til bestemor.

Fredag og lørdag er det alltid fullt her, forteller servitør Kristi Kaurit.

Fredag er den store utedagen i Tallinn, da kommer både barnefamilier og vennegjenger for å spise. Bord må bestilles på forhånd. De fleste går ut sånn i sju-åttetida om kvelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FORRETT: Sprøstekte griseører med hvitløksaus, til 6,5 euro. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
FORRETT: Sprøstekte griseører med hvitløksaus, til 6,5 euro. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Til forrett har vi allerede bestemt oss for å bestille det rareste de har på menyen.

Friterte griserører Det betyr sprøfriterte griseører med hvitløksaus.

Deretter en ansjossnack med iskald vodkashot. Som ekstrarett får vi røkt ost og marinert gresskar, servert med havtornshot.

De ravgule bærene skal inneholde like mye C-vitamin som appelsiner.

Brødmat Det daglige brød er viktig i Estland.

Til det meste av salt mat serveres det mørke rugbrødet.

Grafikk: KJELL ERIK BERG
Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

Det estiske kjøkken er påvirket av både svensk, tysk, dansk og russisk mat, opp gjennom historien.

Kjøttfest for to Vi gleder oss til hovedretten.

«Kjøttfest for to», med svinestek, griseknoke, ribbe, kyllingfilet, poteter, grønnsaker og surkål.

Dette kunne ha vært middag for mer enn to. Kanskje en hel familie. Kjøtt er noe de kan lage her. Vi spiser så mye vi orker.

Desserten til et så mektig måltid må være enkel. Vi bestiller den tradisjonsrike retten kama. Det er yoghurt rørt ut med mel av rug, bygg, erter og ristet havre.

Ikke dyrt Vi kan også glede oss til prisen: 56 euro, eller litt over 400 kroner etter dagens kurs.

Da har vi også inkludert et glass rødvin, Cabernet Sauvignon fra chilenske Cassillero del Diablo. Og et glass lokal øl, Saku, som koster 21 kroner.

Vi tror vi holder oss til sidegatene når det gjelder å finne gode restauranter heretter.

GYLLEN GRIS: I Dunkrigaten 8 ligger en av Tallinns mest tradisjonelle restauranter. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
GYLLEN GRIS: I Dunkrigaten 8 ligger en av Tallinns mest tradisjonelle restauranter. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer
KJØTTFEST FOR TO: Svineknoke, svinestek, kyllingfilet, ribbe, poteter og surkål, serveres av den blide servitøren Kristi Kaurit. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
KJØTTFEST FOR TO: Svineknoke, svinestek, kyllingfilet, ribbe, poteter og surkål, serveres av den blide servitøren Kristi Kaurit. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer