Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Disse holdbarhetsdatoene kan du blåse i

Datostempelet på eggene er bare en EU-regel.

LANG HOLDBARHET: Spekemat, egg og syrnede meieriprodukter holder seg gode også etter at holdbarhetsdatoen er forbi.  Foto: Produsentene
LANG HOLDBARHET: Spekemat, egg og syrnede meieriprodukter holder seg gode også etter at holdbarhetsdatoen er forbi. Foto: Produsentene Vis mer

Hver dag kastes en mengde mat. Ifølge Forskning.no er det snakk om så mye som 25% av alt som produseres og omsettes.

Og det er ikke bare negativt for miljøet, eller koster deg mange unødvendige kroner, det er også helt unødvendig. For mye av maten holder god kvalitet langt utover datoen som er stemplet på pakningen.

- Det er viktig å skille mellom holdbarhetsmerkingen Siste forbruksdag og Best før. Matvarer med "best før"-dato kan man som hovedregel alltid spise og drikke etter utløpsdatoen. Selv om disse produktene vil kunne endre for eksempel smak, konsistens og farge etter overgått dato, vil man aldri bli syk av å spise denne typen produkter, forteller Helga Næs, forskningssjef for Trygg og holdbar mat ved matforskningsinstituttet Nofima.

Egg holder i månedsvis Typiske eksempler på denne typen produkter er tørrvarer, hermetikk og andre langtidslagrede varer. Men også varer du finner i kjøledisken kan ha lengre holdbarhet enn datostemplingen. Egg er kanskje det mest kjente eksempelet.

- Egg har flere måneders holdbarhet. Holdbarhetsdato for egg er bestemt av EU, og Norge må følge dette regelverket, forklarer Næs.

Andre eksempler på matvarer som kan spises også etter at holdbarhetsdatoen er nådd, er spekemat og syrnede meieriprodukter, som for eksempel yoghurt og syrnet melk.

- Syrnede produkter inneholder ofte melkesyrebakterier som ved sin produksjon av melkesyre er med på å konservere produktet. Også vanlig melk holder seg noen dager utover holdbarhetsdatoen hvis den oppbevares kaldt. Spekemat har lavt vanninnhold og er tilsatt en del salt - dette er også med på å øke holdbarheten, sier Næs.

Kjøttdeig har dårligere holdbarhet enn biff Ferskt kjøtt og fersk fisk regnes som lett bedervelig, og bør som hovedregel spises før utløpsdatoen. Dette fordi bakterieveksten i disse produktene er høy, og bakteriene kan være skadelige.

- Noen produkter er mer lett bedervelige enn andre - for eksempel kjøttdeig og ferske kyllingprodukter. Dette bør man spise før utløpsdato, mener Næs.

Trine Thorkildsen, ernæringsfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for egg og kjøtt, forteller at holdbarheten vil variere med type produkt.

- Men generelt kan vi si at kjøtt som er kvernet eller oppdelt i mindre biter, har kortere holdbarhet enn større stykker. Dette fordi bakteriene befinner seg på overflaten av kjøttet. Kjøtt som er tilsatt konserveringsmidler, vil ha lengre holdbarhet. Har du kjøpt industripakket kjøtt, bør dette oppbevares uåpnet i originalemballasje for lengst holdbarhet, sier Thorkildsen.

For åpner du en pakke med kjøtt, får produktet en vesentlig kortere holdbarhet enn hvis pakken er uåpnet.

- Kjøttpålegg er ofte pakket i såkalt modifisert atmosfære. Det betyr at det under pakkingen er tilsatt en gassblanding som delvis består av karbondioksid og nitrogen. Karbondioksid hemmer bakterievekst. Når pakningen åpnes, vil pålegget utsettes for luft, og luft har ikke bakteriehemmende effekt, heller motsatt, forklarer Næs.

Kjøttpålegg holder bare en uke Akkurat hvor lenge en pakke kjøttpålegg holder seg etter åpning, avhenger av flere ting, temperaturen i kjøleskapet, hvor lang tid som er igjen til utløpsdatoen, samt hvor påpasselig man er med å ikke la pålegget ligge ute på bordet i romtemperatur for lenge.

- Ved riktig temperatur og håndtering vil nok i alle fall fire dager etter åpning være greit, sier Næs.

Husk også på at transporten hjem fra butikk til hjem vil kunne påvirke holdbarheten. Legg alltid kjølevarer matvarer for seg, og få kalde og frosne varer inn i kjøleskap og fryser så raskt som mulig.

- Mange kjøleskap holder for høy temperatur, og dette vil selvfølgelig påvirke holdbarheten til matvarene. Ideelt sett bør temperaturen være +4 grader eller kaldere, sier Thorkildsen.

Er du i tvil om du bør kaste maten eller om den fortsatt kan spises, bør du bruke sansene dine.

- Ta en kvalitetssjekk med å lukte og se på matvaren. En bør selvsagt ikke spise mat en tror er i faresonen, avslutter Thorkildsen.

Les mer:
Tatoveringstabbene du vil unngå
Syltetøyet som er best i test
Derfor blir kvinner raskere alkoholikere

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media