Disse holder deg varm

TEST: Ti soveposer som garanterer at du ikke vil fryse om natten.

STOR TEST: Det lønner seg å finne en sovepose som passer best for ditt bruk. Både med hensyn til vekt og varme. FOTO: Thomas Ulrich
STOR TEST: Det lønner seg å finne en sovepose som passer best for ditt bruk. Både med hensyn til vekt og varme. FOTO: Thomas UlrichVis mer

En sovepose til vinterbruk bør være god og varm og komfortabel å ligge i. Den bør dessuten ikke veie for tungt i sekken. Men den som er villig til å betale prisen, kan få både i pose og sekk!

Den som kommer best ut i denne testen er Ajungilak Tyin Winter, som får 6 på terningen. Det den scorer mest på er komfort, slitestyrke og fukttoleranse. Er du ute etter en sovepose som er enkel å ta med seg, er Helsport Raudfjorden soveposen - den får full pott for godt pakkevolum. Den letteste soveposen er The North Face Tundra Long , som veier 2,3 kilo og får beste delkarakter for vekt. Nanok Performance får 6 poeng for slitestyrke. Det samme får Ajungilak Tyin Winter 5-season, men denne får i tillegg toppkarakter for fukttoleranse.
Du får hva du betaler for Det er ikke uten grunn at en vinterpose er tyngre enn soveposer for sommer og tidlig høst.

Jo mer isolasjon, desto tyngre pose. Det finnes ulike typer fibrer, posefasonger og produksjonsteknikker som gir god isolasjon med lavere vekt, men dette koster mer.

En sovepose med mumiefasong gir bedre isolerende effekt enn f.eks. en teppepose med tilsvarende vekt/kvalitet.

Du kan spare penger på å kjøpe en billig pose, men da må du regne med å gå opp i vekt og pakkevolum for å få tilsvarende isolerende effekt.

Opplevd komforttemperatur Vi har opplevd at vintersoveposer som i utgangspunktet skal være like varme, ikke oppleves slik. Min forklaring på dette - som jeg selvsagt ikke kan bevise - er at laboratorietestene utføres med en dukke som ligger helt stille.

Man får dermed ikke med seg varmetap og ubehag som skyldes at et menneske blir liggende oppå/i berøring med glidelåsen, luft som byttes ut når man rører seg på grunn av for eksempel brystklaffer som ikke fungerer optimalt, hvordan isolasjonsmaterialet håndterer fukt og lignende.

Dette taper de gode posene på, da de er konstruert slik at de takler praktisk bruk bedre enn teknisk enklere soveposer. Dette kan som nevnt ikke dokumenteres, men er tanker vi har gjort oss gjennom utprøving av de ulike soveposene.

Et annet moment er at en kan justere komforttemperatur med ulike typer liggeunderlag, hvor mye klær en har på, om en bruker lue, nok og riktig mat, osv. Dette gjør at en erfaren bruker kan tyne komforttemperaturen som er oppgitt etter EN13597 kanskje med så mye som opp mot 10 grader under praktisk bruk.

Slik ble testen gjennomført Vi har testet to eksemplarer av så godt som alle modellene. Vi har tatt inn poser med oppgitt nedre komforttemperatur rundt -15 grader etter EN-standard og rundt -25 etter Thelma-verdi. Soveposene er brukt aktivt gjennom høst og første del av vinteren.

Alle posene har minimum 10 bruksdøgn og er brukt i minimum -15 grader. Vi har vært nede i -25 enkelte testdøgn. «Proffe» brukere av soveposer vil som regel ha en høyere terskel for å fryse enn de som sjeldent sover i pose. Det samme gjelder også med tanke på bredden på posen.

En som er vant til å ligge i sovepose, vil finne seg til rette i en trangere modell. Våre resultater er et snitt av det testerne rapporterer. Våre testere er vant til å bruke soveposer.

Vekt er kontrollveid av oss og kan avvike noe fra det produsenten oppgir.

Flere leverandører oppgir at vekten på fibermassen kan variere fra 5 % til 10 %. På en pose som veier mellom 2 og 3 kg kan dette utgjøre fra 200 til 300 g.

Vi har gjort målingene på alle soveposene under samme forhold, med samme vekt og med soveposetrekket som følger med.

LES OGSÅ: Vi testet 19 solide lommelykter

Disse støvlene skal tåle 100 minusgrader

Stor test av lette dunjakker

Disse hodelyktene er best i test

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Ajungilak Tyin Winter Best i test. Karakter: 6/6 Produsent: Ajungilak Pris: 2200 The North Face Tundra Long Beste lettvekter. Karakter: 5/6 Produsent: The North Face Pris: 3499 Helsport Isfjorden Solid og behagelig. Enkle, brukervennlige løsninger. Karakter: 5/6 Produsent: Helsport Pris: 1999 Helsport Raudfjorden Én av våre favoritter. Karakter: 5/6 Produsent: Helsport Pris: 3499 Ajungilak Tyin Winter 5-season Meget solid, behagelig i bruk og meget gode løsninger. Anbefales til de kaldeste turene. Karakter: 5/6 Produsent: Ajungilak Pris: 2500 Nanok Performance Solid, behagelig i bruk og generelt gode løsninger. Karakter: 4/6 Produsent: Nanok Pris: 2499 Hagløfs Zensor Litt kald i forhold til oppgitt temperatursone, men lav egenvekt og bra pakkvolum. Karakter: 4/6 Produsent: Hagløfs Pris: 1999 Nanok Endurance Godt valg for jegere, fotografer osv. som gjerne har klær/utstyr og sko på inne i posen og trenger enkel/stor åpning og et slitesterk innerstoff. Karakter: 4/6 Produsent: Nanok Pris: 1999 Norheim Loke Mest for pengene. Karakter: 3/6 Produsent: Norheim Pris: 1199 Isbjørn Jan Mayen Godt valg for dem som foretrekker romslige poser og der volum/vekt ikke er prioritert. Karakter: 3/6 Produsent: Isbjørn Pris: 2095