Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Disse kan gi allergisk reaksjon

Og butikkene bryter reglene for merking.

UMERKET OG ULOVLIG: Flere importører og butikker er ikke klar over at det ikke er lov å selge umerkede falske tatoveringer. Illustrasjonsfoto: Istockphoto
UMERKET OG ULOVLIG: Flere importører og butikker er ikke klar over at det ikke er lov å selge umerkede falske tatoveringer. Illustrasjonsfoto: Istockphoto Vis mer

De følger med tyggegummi, matvarer og barneblader. Litt vann. Et lett trykk. Og vips har poden fått en fargerik sjørøver på armen. Juksetatoveringer er blitt svært populære blant barn. Men flere norske butikker bryter reglene for merking.

Skal merkes Fordi en juksetatovering består av fargestoffer som påføres direkte på huden, regnes den som kosmetikk. Derfor må den følge reglene for hva kosmetikk kan inneholde.

- Produktet skal være merket med alt det består av. Ellers er det ikke lov å selge det, sier Hans Jørgen Talberg, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Ukjent med regelverk Nille er blant butikkene som selger juksetatoveringer uten å oppgi hva de består av. Produktet Tattoo Bubble Gum inneholder én slik tatovering for hver tyggegummi.

- Jeg trodde tatoveringene ble regnet som leketøy, ikke som kosmetikk, sier kategorisjef i Nille, Trine Bråthen.

- Selv om produktene ikke er merket med fargestoffer, er jeg sikker på at de kun inneholder stoffer som er tillatt i Norge. De er laget i Tyskland, hvor produsentene må følge samme regler som i her i landet.

Selgers ansvar Også Temporary Glitter Tattoos - som blant annet selges hos leketøykjeden Ringo - manglet påkrevd informasjon om fargestoffer da magasinet Foreldre & Barn sjekket produktet.

- Nei, jeg er ikke kjent med at alle ingredienser må oppgis, sier Tore Hansen, daglig leder hos importøren Fritz Hansen AS.

- Vi må kunne stole på leverandørene våre, sier daglig leder i Ringo, Gro Svendsen. - Butikkene har ikke mulighet til å sjekke alt selv.

- Alle som selger produkter, har plikt til å være oppdatert på gjeldende regler, påpeker Mattilsynets Hans Jørgen Talberg.

Hensyn til allergikere - Det er hensyn til allergikere som er årsak til kravet om merking. Folk som er allergiske mot enkelte av fargestoffene, må kunne velge bort produkter de ikke tåler, sier Talberg.

Folkehelseinstituttet har ikke mottatt noen konkrete henvendelser om juksetatoveringer. Likevel bør foreldre være forsiktige, mener fagsjef i Astma- og Allergiforbundet, Helle Grøttum.

- Bør fjernes raskt - Unngå å påføre huden noe du ikke vet hva er. Dette gjelder særlig for barn med følsom hud, understreker Grøttum.

- Dersom man absolutt skal male seg med teatersminke eller påføre juksetatoveringer, dekk et så lite område som mulig. Og fjern dekorasjonene raskt.

Trukket tilbake - Temporary Glitter Tattoos ble midlertidig trukket ut av Ringobutikkene da vi ble klar over den manglende merkingen. Vi fikk raskt tatoveringene testet og godkjent, forteller daglig leder Gro Svendsen.

Importør Tore Hansen er sikker på at selskapets produkter er trygge.

- Vi kjøper dem av seriøse leverandører. Vi har solgt Temporary Glitter Tattoos i flere år, og det har aldri vært noe problem med dem.

Les også:
Når barn har matallergi
Julestjerna kan ødelegge for barna
Forurensning gir ikke allergi og astma
13 giftstoffer du finner på barnerommet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media