Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Disse kuene velger selv når de skal spise, sove og bli melket

Det blir det prisbelønt ost av.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Endelig fredag): Det var en gang for lenge siden et ferjeleie som het Haugsund, langt der oppe i Drammenselva.

Men forviklinger og forvekslinger med Haugesund, førte til en departemental beslutning om at navnet skulle skrives Hokksund.

Nøstetangen-glass Først og fremst er Hokksund kjent for Glassmuseet.

Nøstetangen glassverk laget glass på 1700-tallet som i dag er anerkjent og høyt verdsatt over hele verden. Glassmuseet forteller historien.

PÅ LANDET: Nærkontakt med representant 0638, ei ku av rasen Norsk rødt fe. Foto: Ole C.H. Thomassen
FJØSET: Reint og fint og fritt er det for kyrne i fellesfjøset. Foto: Ole C.H. Thomassen
MODNING: Ostene ligger og modner på rekke og rad. Foto: Ole C.H. Thomassen
SKORPE: Mari Sando jobber i ysteriet og butikken. Her pensler hun ostene før de legges til modning og får skorpe. Foto: Ole C.H. Thomassen
OSTEDISKEN: Tar vi med varianter av lagring og krydring, teller vi hele 12 forskjellige oster. Foto: Ole C.H. Thomassen
GÅRDSUTSALG: Mari Sandos kunder ved ostedisken er Kari Berger Rør og Grethe Lie Foto: Ole C.H. Thomassen
SMAKEN AV OST: Anne Marie Sando frister med god ost. Foto: Ole C.H. Thomassen

For det andre er byen kjent for laksefisket, med de beste plassene i Drammenselva, fra Hellefossen og et stykke nedenfor Hokksundbrua.

Laksen i Drammenselva er storvokst. 9. juni ble det tatt en laks på 22,2 kilo, den største i landet så langt i sesongen.

Holtefjell XO Det tredje som har gjort Hokksund kjent, er osten.

Eiker Gårdsysteri er kjent for Holtefjell XO, en ost som er premiert og priset av kjennere.

Eiker Holtefjell har fått gull og sølv under Landsutstillinga for gardsoster.

KUOST: Anne Marie Sando frister med ost. Foto: Ole C.H. Thomassen
KUOST: Anne Marie Sando frister med ost. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

Det borger for kvalitet hele veien, fra kua til ostedisken.

En annen ost er Eiker Gruveost, en vellagret og spesiell ost, som får en ettermodning i en nedlagt koboltgruve hos Blaafarveværket på Modum.

Vellagret - Holtefjell XO er en vellagret ost som minner om parmesan, forteller Anne Marie Sando.

Hun er daglig leder og en av de tre gründerne og eierne av Eiker Gårdsysteri. De andre to er Ingrid Bermingrud Terum og Signe Røren Dahlen.

Sammen med ektefellene har de tre gårdene Grøsland, Bermingrud og Homlebekk etablert et moderne fellesfjøs.

VED DISKEN:  Anne Marie Sando selger ost i mange varianter. Foto: Ole C. H. Thomassen
VED DISKEN: Anne Marie Sando selger ost i mange varianter. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

På gården er det til enhver tid rundt 120 kalver og ungdyr.

Kafé og leker Her er kafé og leker. Det fristes med vafler, lefsekling og kaffe.

Parkeringsplassen er romslig og til fri benyttelse sommer og vinter. Herfra går det stier for fine turer og i vinterhalvåret ligger fine preparerte skiløyper og venter.

Eiker Gårdsysteri er stedet for en god avstikker for foreldre som er glade i god ost, og barn som vil se hvor melka kommer fra.

Det er melk fra egne kuer som blir pasteurisert og brukt til osteproduksjonen.

De 80 melkekuene velger selv når de skal spise, sove, eller bli melket i en automatisk maskin, en melkerobot. Inne ligger de på kumadrasser.

Automatisert møkkfjerning Fjerning av møkk skjer automatisk, og plassene er slik konstruert at rukene havner utenfor plassen der de ligger eller står.

- Her går kuene fritt. De kommer selv inn når de kjenner at det er tid for å bli melket.

Anne Marie Sando viser stolt fram de nærmeste kuene ute på jordet. De ser ualminnelig flotte ut. Rene og pene, rolige og tillitsfulle. De gir en fornemmelse av kvalitet. Fra slike kyr må det jo komme førsteklasses melk.

Med egen pasteurisering blir det korteste vei fra jur til ysteri. Slikt blir det god ost av.

FRA KYRNE: Slike flotte kyr er det som gir melk til ostene som lages ved gårdsysteriet. Foto: Ole C. H. Thomassen
FRA KYRNE: Slike flotte kyr er det som gir melk til ostene som lages ved gårdsysteriet. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media