DYRETS MAKT: Bilde fra middagsscenen i «The Square». «Oleg», spilt av Terry Notary, har en skrekkslagen forsamling i sitt grep.
DYRETS MAKT: Bilde fra middagsscenen i «The Square». «Oleg», spilt av Terry Notary, har en skrekkslagen forsamling i sitt grep.Vis mer

Arkitektur og kunst:

Disse kunstverkene setter grensene på prøve

Performancekunstnere har til alle tider satt både samfunnets normer og den jevne betrakter på prøve. Det kan bli blodig alvor.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Den kritikerroste filmen «The Square» av Ruben Östlund skildrer mang en vittig og treffende scene fra kunstverdenen – fra kunstspråkets tidvis intrikate setningskonstruksjoner til andre ufrivillig komiske situasjoner som kan oppstå innenfor hvitmalte museumsvegger.

Først og fremst er filmen en fortelling om de sosiale og psykologiske paradoksene som byr seg fram der liv og lære frontkolliderer, og der samtidskunstens institusjonelle og sosiale koder bare danner rammeverket.

En av de mer oppsiktsvekkende scenene (spoiler alert!) foregår på en offisiell gallamiddag i regi av filmens fiktive Stockholm-museum. I den kunstneriske frihetens navn har man planlagt et aldri så lite grenseoverskridende kunstverk som appetittvekker, i form av den russiske kunstneren «Oleg»s ape-performance. Men dessverre for de etter hvert skrekkslagne gjestene spiller ikke Oleg teater.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn