Disse lekene kan gi barna hørselsskader

Sju av ti lydleker vi har testet kan gi hørselsskader hvis de holdes for nær ørene.

SKADELIG: Vær kritisk til leker som lager lyd. Selv om de er godkjent for salg i Norge, har mange et lydnivå som er skadelig om leken holdes nær ørene. ILLUSTRASJONSFOTO: Geir Dokken
SKADELIG: Vær kritisk til leker som lager lyd. Selv om de er godkjent for salg i Norge, har mange et lydnivå som er skadelig om leken holdes nær ørene. ILLUSTRASJONSFOTO: Geir DokkenVis mer

Leker som lager lyd er populære hos barn. Og alle barneprodukter og leker som selges i Norge, må oppfylle en rekke krav av hensyn til barns sikkerhet. I Forskrift om sikkerhet ved leketøy og tilhørende standard står det at lydnivået på leketøy ikke skal overskride en maksgrense på 90 dBA (se faktaboks om målingene).

Denne maksgrensen er den samme for leker som er ment å holdes opp mot øret, som for leker som ikke er ment for denne bruken.

En halv meter unna Forskjellen ligger i måleavstanden. Leker ment å holdes inntil øret, skal måles på 2,5 centimeters avstand, mens sistnevnte gruppe skal tilfredsstille maksgrensen målt på hele 50 centimeters avstand fra lydkilden.

Dette innebærer altså at barnet må holde leken en halv meter fra seg når det leker.

Alle produktene i testen klarer kravet for maks støygrense som er gitt i dagens standard, men vi har derimot valgt å teste alle lekene på både 50 og 2,5 centimeters avstand, uavhengig om de er ment å holdes inntil øret eller ikke.

Disse målingene viser at alle lekene overholder grenseverdien ved måling på 50 centimeter, men sju av produktene bryter støygrensen ved nærlek.

Momentane hørselsskader Det høyest målte lydnivået hadde Handy Manny på hele 104,8 dBA, målt på 2,5 centimeters avstand. Det er omtrent som å få lyden av en motorsykkel rett i øret.

Momentane hørselsskader kan være konsekvensen av slike lydnivåer rett i øret, advarer generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund.

- Disse lekene kan skade barnas ører momentant og bør fjernes fra markedet, krever Hegre.

Han reagerer kraftig på funnene i Foreldre & Barns test av støyleker.

Vi har gjort en tilsvarende test tidligere, se resultatene her.

- Som å få motorsykkellyd rett i øret - Lydnivåer på nesten 105 desibel er ekstremt høyt. Det er som å få lyden fra en motorsykkel rett i øret, kommenterer Hegre.

Generalsekretæren mener at testen avdekker svakheter i regelverket, som bør endres.

- Barn har verken fysiske eller kognitive forutsetninger for å holde lekene sine på en halv meters avstand. Derfor bør forskriften endres, slik at alle produkter støytestes med tanke på at de skal være trygge å holde bare 2,5 centimeter fra øret.

Overlege Haakon Arnesen ved øre-, nese- og halsavdelingen på St. Olavs hospital stiller seg også spørrende til om dagens regelverk er strengt nok.

- Skal barnet i det hele tatt rekke bort til leken, er en avstand på 50 cm urealistisk. Det er et betydelig ankepunkt ved dagens forskrift, sier Arnesen.

Foreldre må ta ansvar Foreldre må ta ansvar i forhold til leker i støygrenseland, oppfordrer Hegre.

- Barnet ditt er utsatt for støy i barnehage og hverdagsliv. Summen av dette kan medføre hørselsskader. For noen kan disse lekene være dråpen som får begeret til å flyte over, advarer Hegre.

Hørselsvern er påkrevd i arbeidslivet mot vedvarende støy over 85 dBA.

- Små barn håndterer lekene på ulike måter, og tar ofte ting tett opp mot ansikt og ører når de leker. Vårt råd er derfor å være kritisk når man kjøper leker med lyd, mener sjefingeniør Gro Hagen ved seksjon for kjemikalie- og produktkontroll i Klif (Klima- og forurensningsdirektoratet).

- Hvis man finner en leke man er litt usikker på, er det bedre å styre unna, sier hun.

Små barn begrenser ikke leken sin etter forskriften, og i de aller fleste tilfeller holder barnet lekene langt nærmere enn dette. Et barn tar helt instinktivt alt som lager lyd opp mot øret, og alt med lyd kan oppfattes å være en telefon.

- Reglene er gode nok Klif mener likevel at regelverket er godt nok.

- Det er vanskelig å lage et regelverk som favner alt. Standarden er minimumskrav for å oppfylle kravet i forskriften. Vi mener at regelverket er strengt nok, selv om grensene kanskje kan virke diffuse, sier Gro Hagen.

Klif har i mange år hatt fokus på å fjerne farlige leker fra butikkhyllene, og de gjennomfører derfor stikprøvekontroller jevnlig. Finner de noe som er ulovlig i henhold til regelverket, eller som de er i tvil om kan oppfattes som lovlig, må importøren fjerne lekene fra butikk og lager.

Les også:

Test av vinterstøvler til barn

Stor test av vinterdresser

De beste nettbutikkene for leker

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

Testens beste: Eddie The Elephant Tunes Denne morsomme og spillende elefanten kan lekes med inntil øret. Produsent: Lamaze Pris: 220 Ikke skadelig: Learning Camera Dette lekekameraet som snakker og spiller musikk, er ikke skadelig om det holdes inntil øret. Produsent: Fisher-Price Pris: 229 Godkjent: Laugh & Learn Learning Phone Denne telefonen med musikk og tale kommer greit ut i testen, og kan holdes inntil øret. Produsent: Fisher-Price Pris: 269 Uegnet: Laugh & Learn lærenøkler Denne ranglen har et målt lydtrykknivå over 90 dBA ved nærlek, og er skadelig om den brukes nær ørene. Produsent: Fisher-Price Pris: 199 Uegnet: Pingvin Denne spiller lyder og musikk, men har et alt for høyt lydnivå til å kunne holdes inntil ørene. Produsent: Bellino Pris: 159 Uegnet: Merry Musical Mice Denne syngende musa har et høyt lydnivå, og skal derfor ikke holdes inntil øret. Produsent: Toys 'R' Us Pris: 99 Uegnet: Syngende ku Dette er en typisk leke man får kjøpt av gateselgere. Denne kan ikke holdes inntil hodet. Høyt lydnivå: Rorri racerbil Denne brummende og talende bilen har et målt lydtrykknivå på nesten 100 dBA, og kan derfor ikke brukes nær hodet. Pris: 279 Svært høyt lydnivå: Toy Story-telefon Denne har et målt lydtrykk på 103,5 dBA, noe som er svært høyt. Denne er skadelig om den holdes inntil ørene. Pris: 329 Testens verste: Handy Manny Talkin Toolbox Denne har et lydnivå på nesten 105 desibel. Det er som å få lyden fra en motorsykkel rett i øret, noe som kan gi momentane hørselskader. Produsent: Fisher-Price Pris: 449

UEGNET FOR NÆRLEK: Handy Manny Talkin Toolbox kommer verst ut i testen. FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
UEGNET FOR NÆRLEK: Handy Manny Talkin Toolbox kommer verst ut i testen. FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto Vis mer