Disse lydene bør du aldri ignorere

Hør etter: Disse lydene betyr at noe er i veien med maskineriet i boligen din.

NÅR NOE ER GALT: Det er en del ulyder du absolutt ikke bør ignorere. Sjekk hva hvitevarene dine prøver å fortelle deg. FOTO: Thinkstock
NÅR NOE ER GALT: Det er en del ulyder du absolutt ikke bør ignorere. Sjekk hva hvitevarene dine prøver å fortelle deg. FOTO: Thinkstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I norske hjem settes hvitevarer som vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin i gang daglig. Men hva gjør du egentlig når en av hvitevarene dine begynner å skurre og lage ulyder?

Hør etter Jo da, noen hvitevarer lager uten tvil mer lyd enn andre, og generelt sett er det gjerne sånn at jo nyere apparatet er, desto stillere er det. Men selv om hvitevarene dine også vanligvis lager lyd, så råder ekspertene deg til å lære deg å skille mellom vanlig "brukslyd" og en eller annen form for ulyd - som jo ofte er et tegn på at det er noen som ikke stemmer med maskinen. Ifølge husholdningsnettstedet Prevention er det nemlig en del lyder du aldri burde ignorere når det kommer til hvitevarene dine - det kan nemlig komme til å koste deg dyrt.

- Rare lyder fra hvitevarer betyr ofte at noe ikke stemmer, forklarer reparatør Steve Ash hos reparasjonsfirmaet PartSelect.com til nettstedet Prevention.

- En god tommelfingerregel å følge er denne: Må du spørre deg selv om dette var en normal lyd, er det nok gode sjanser for at det ikke var det, og at noe er galt.

Heldigvis finner det gode nyheter.

- Identifiserer du at det er noen galt tidlig nok, er det store sjanser for at du kan klare å få dette fikset eller reparert uten at det koster tusenvis, forklarer Ash.

- Og jo tidligere du tar tak i problemet, dess større er sjansen for at du klarer å ordne opp i problemet på egen hånd, uten å måtte kalle inn proffene.

1. Tørketrommelen summer eller skrangler Tørketrommelen er enhver småbarnsfamilies livredder. Og de aller fleste tørketromler summer helt naturlig når de står på, men når denne summingen blir mer høylydt eller fulgt av skurrelyder, ja da er det på tide å etterforske saken mener Ash.

- Summelyder som blir mer høylydte eller når maskinen høres ut som det er noe som skrangler, er ofte et tegn på at noe har satt seg fast enten i viften eller i selve motoren.

Ash tipser om å sjekke viften først, siden denne er lettest å finne frem til selv.

- Dersom du ikke finner noen i viften, ville jeg kanskje anbefale deg å kalle inn en reparatør, forklarer eksperten.

- Å begi seg inn på å undersøke motoren på egen hånd er ikke bare mye mer komplisert, men kan også ende opp med å skade maskinen din.

Hos Electroverkstedet i Kristiansund får Bonytt.no anbefalt å sjekke både lofilter og tørketrommelens belte.

- Trekk ut lofilteret jevnlig, og fjern lo regelmessing, og pass på at beltet ikke er ødelagt eller slitt. Tegn på slitasje blir synlig om du flytter skivene frem og tilbake.

Et annet godt tips er å passe på at maskinen står støtt.

- Se på de justerbare føttene under tørketrommelen når det begynner å bli støyende, forklarer Ash.

- En ujevn tørketrommel vil lage en høy lyd.

Andre potensielle årsaker for en støyende tørketrommel inkluderer slitt drivreim, hindret blåser eller slitte støtteruller.

2. Kjøleskapet ditt har en summe-lyd Dette kan fort være et dårlig tegn, mener Ash.

- Ofte er det slik at når kjøleskapet ditt begynner å lage en summelyd, kan det tyde på et problem med kompressoren, forklarer eksperten.

- Kompressoren er nøkkelkomponenten i kjølesystemet, og er lokalisert på baksiden av kjøleskapet, helt nederst ved gulvet.

Bråker denne mer enn vanlig kan det betyr svært dårlige nyheter.

- En kompressor som summer og lager mer lyd kan bety at kjøleskapet ditt synger på siste verset, forklarer Ash.

- Så hør nøye etter hvor ulyden kommer fra, og ikke begi deg ut på noen slags form for reparasjon selv. Nå er det på tide å kalle inn ekspertene.

Åshild Indresøvde hos Elkjop Nordic AS kan derimot berolige med at slett ikke alle lyder fra kjøleskapet er dårlig nytt.

- Nye skap med miljøvennlig kjølemiddel, som Butangass, jobber under høyere trykk enn gamle skap, forklarer Indresøvde til Bonytt.no.

- Dette kan ofte medføre høyere lyd enn vi er vant til fra eldre, mer energikrevende skap.

Og kompressorer skal lage noe lyd beroliger Indresøvde også.

- At en kompressor lager lyd, skyldes jo at den består av en elektrisk motor som driver en mekanisk pumpe.

Hvor ofte og lenge kompressoren skal gå, avhenger av flere faktorer, som:

1. Hvor ofte du åpner og stenger døren.

2. Temperatur i omgivelsene.

3. Ventilasjonen rundt produktet.

4. Om du nettopp har satt inn nye varer.

Vibrasjonslyder trenger heller ikke bety at noe er galt ifølge Indresøvde.

- Et kjøleskap eller fryser vil alltid lage litt lyd eller vibrere litt når kjølemiddelet transporteres rundt i systemet, forklarer eksperten.

- De bøyde rørene skal ligge fritt eller være festet med spesielle gummifester, og ikke komme i kontakt med andre rør eller skapdeler. Så pass på at kjøleskapet står rett og stødig på sine fire føtter, og at det ikke kommer i kontakt med vegger eller andre produkter.

Klikkelyder kan også være helt normalt.

- Når kjøleskapet er slått på, kommer det til å starte og stanse med jevne mellomrom, forklarer Indresøvde.

- Under disse start- og stopperiodene omfordeles temperaturen i rørsystemet, og klikkende lyder kan høres.

3. Vaskemaskinen din lager en skrapelyd At man hører at vaskemaskinen står på er én ting, men når det dreier som om høylydte skurrelyder, ja da kan det nok ganske sikkert være et tegn på at noe ikke stemmer helt.

- Det første du bør sjekke om rare lyder oppstår, er om vaskemaskinen står støtt og er vatret på alle kanter, forklarer Ash.

- Det kan nemlig oppstå en viss ubalanse dersom vaskemaskinen ikke er vatret, og på lang sikt kan dette også påføre maskinen skader. Vibrasjoner kan også forekomme dersom transportsikringene på baksiden av maskinen ikke er fjernet.

Mange som opplever ulyder i vaskemaskinen oppdager at ulyden skyldes et fremmedelement på avveie.

- Spiler fra BHer, som da ikke har vært vasket i vaskepose, er et vanlig problem, forklarer elektroteknikker Bengt Larsen fra Trondheim til Bonytt.no.

- Småstein kan være et annet problem, det samme gjelder småleker som ikke blir fjernet fra lommer og lignende før vask.

Larsen anbefaler å ikke gi seg i kast med egne undersøkelser.

- Ofte dreier det seg om en ganske omfattende jobb å få skrudd ting såpass fra hverandre at man får fisket ut fremmedelementet, forklarer eksperten.

- Så det smarteste du gjør, og som ganske sikkert kommer til å spare deg penger på sikt, er å ringe en sertifisert reparatør.

4. Oppvaskmaskinen din skurrer Mange har opplevd at oppvaskmaskinen plutselig ikke gjør rent så godt som den en gang gjorde. I kombinasjon med dette problemet dukker det også mange ganger opp ulyder og støy.

- Ofte dreier dette problemet seg at noe sitter fast i den delen av maskinen som kutter opp matpartikler, forklarer Ash.

- Denne dingsen er lokalisert i bunnen av maskinen, nær avløpet. Om fat eller glass knuses inne i maskinen mens den er i en vaskesyklus, er det slett ikke uvanlig at deler fra dette kan ende opp med å sette seg fast her.

De fleste eksperter er enige om at regelmessig vedlikehold vil forlenge livet på oppvaskmaskinen din.

- Det lønner seg absolutt å sette seg inn i både bruksanvisning og ikke minst vedlikeholdsråd når du kjøper ny oppvaskmaskin, forklarer PR/Marketing Manager i BSH Husholdningsapparater, Katrin Ohlander, til Bonytt.no.

- Du kommer også langt med å bruke sunn fornuft når det gjelder hva du vasker i maskinen og hvordan du klargjør de tingene som skal vaskes.

Forskjell på støy At hvitevarer lager noe lyd er et faktum for de aller fleste merker og modeller. Og slett ikke all støy trenger å bety at du har med et problem å gjøre.

- Det er viktig å huske på at det er forskjell mellom driftstøy og vibrasjonstøy, forklarer Kristian Magnussen hos BSH Husholdningsapparater AS til Bonytt.no.

- Vibrasjonstøy er som regel ikke farlig støy, men har mer ofte med korrekt justering av produktet å gjøre. Driftstøy vil det jo alltid til en viss grad være, men det gjelder jo også selvsagt å fange opp plutselige lyder man ikke har hørt tidligere ved bruk av produktet.

Magnussen forklarer at som oftest er det faktisk slik med hvitevarer - i motsetning til biler - at en ulyd slett ikke trenger å være tegn på at noe er galt.

- På hvitevarer skjer det som oftest at en komponent svikter uten en ulyd i forkant, på en vaskemaskin kan pumpen stoppe, motoren kan stoppe, reima fra motor til trommel kan ryke. Altså er det ikke ulyder vi her snakker om som oppdagelse men mer synlig fysisk oppdagelse når det først har sviktet.

Les også: Slik vasker du kjøleskapet på 1-2-3

Her finner du de lekreste interiørbildene

Rengjøringstips for latsabber

Her har de gjemt kjøkkenet under trappen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

NOE SOM SKURRER: Kjøleskap som lager lyd er ofte dårlige nyheter mener ekspertene. FOTO: Colourbox
NOE SOM SKURRER: Kjøleskap som lager lyd er ofte dårlige nyheter mener ekspertene. FOTO: Colourbox Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer