Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Disse må jobbe fire år lenger

Og her er årsaken.

MINDRE PENSJON: Er du født i 1983, må du jobbe fire år lenger enn dagens pensjonister hvis du vil ha like mye å rutte med i pensjonisttilværelsen. Sjekk hvor lenge du må jobbe på NAVs nettsider. Foto: COLOURBOX.COM
MINDRE PENSJON: Er du født i 1983, må du jobbe fire år lenger enn dagens pensjonister hvis du vil ha like mye å rutte med i pensjonisttilværelsen. Sjekk hvor lenge du må jobbe på NAVs nettsider. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide.no: Den gjeldende pensjonsalderen i Norge i dag er 67 år.

Mellom 67 og 70 år er det fleksibel pensjonsalder i folketrygden, og en fortsetter å tjene opp pensjonspoeng fram til fylte 70 år ved å fortsette i arbeid.

Fleksibel pensjonering før fylte 67 år ivaretas ved avtalefestet pensjon (AFP), som gir de som omfattes adgang til å gå av med pensjon fra fylte 62 år, ifølge regjeringen.no, selv om ikke alle får gå av med pensjon som 62-åring.

Mindre til de yngste Selv om pensjonsalderen per i dag ikke er fastsatt annerledes for dagens 25-åringer og dagens 45-åringer, må likevel den yngre garde forberede seg på å jobbe lenger.

Faktisk må hvert årskull regne med å jobbe en måned lengre enn det forrige for å få like mye å rutte med som pensjonist.

Sjekk hvor lenge du må jobbe på NAVs nettsider.

Forklaringen er levealdersjusteringen av alderspensjon. De som har omtrent 20 år igjen til pensjonsalder i dag, må regne med å jobbe to år lenger enn hva dagens pensjonister måtte. Dette er en av grunnene til at pensjon er viktig helt fra tenårene.

LEVEALDERSJUSTERING: Diagrammet viser hvordan systemet med levealdersjustering påvirker pensjonen din, sammenlignet med den gamle ordningen. Dagens 25-åringer kan ikke forvente like høy pensjon som dagens 55-åringer. Regnestykket tar utgangspunkt i en opptjening fra 25 år og en årlig inntekt på 450 000 kroner.  Foto: Storebrand
LEVEALDERSJUSTERING: Diagrammet viser hvordan systemet med levealdersjustering påvirker pensjonen din, sammenlignet med den gamle ordningen. Dagens 25-åringer kan ikke forvente like høy pensjon som dagens 55-åringer. Regnestykket tar utgangspunkt i en opptjening fra 25 år og en årlig inntekt på 450 000 kroner. Foto: Storebrand Vis mer

- Dette er den viktigste konsekvensen av pensjonsreformen. Det betyr at den garanterte pensjonen til framtidige alderspensjonister reduseres i takt med at levealderen øker, sier Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand.

Jobb lenger og spar mer Du kan kompensere for levealdersjusteringen ved å fortsette lenger i arbeid og utsette uttaket av pensjon.

- Skal du ha en romslig økonomi i alderdommen, må du antakelig spare litt på egen hånd. Jo tidligere du starter med regelmessig sparing, jo lettere er det å få en god pensjon - og jo tidligere kan du pensjonere deg, sier Dyre Haug.

Levealdersjusteringen handler altså ikke om en endring av pensjonsalderen (selv om den nok kan heves før dagens 25-åringer går av med pensjon). Det handler om hvor stor pensjonspott som skal fordeles for akkurat ditt årskull.

Skaff deg oversikt Som tabellen viser, er det de yngste arbeidstakerne som får merke den største effekten av pensjonsreformen.

Men dagens unge arbeidstakere har også mange år å forberede seg på.

Pensjonskalkulatorene til eksempelvis DNB og Storebrand gir deg en kjapp indikasjon på hvor mye du kan forvente å få i pensjon.

Det er imidlertid anbefalt å sjekke mer presise beregninger ved å logge inn på NAV eller Norsk Pensjon.

Som pensjonist er det tre faktorer som avgjør hvor mye du har å leve av:
• Pensjon fra arbeidsgiver • Pensjon fra folketrygden • Egne oppsparte midler
- Pensjon trenger ikke å være vanskelig. Bruk en av de mange pensjonskalkulatorene som fins på nettet, for å skaffe deg en oversikt over hva du kan forvente å få utbetalt. Da har du et godt grunnlag for å vurdere hvilke grep du bør ta i dag for å kunne leve det livet du ønsker som pensjonist, sier pensjonsøkonomen.

KNUT DYRE HAUG: Pensjonsøkonom i Storebrand.  Foto: Storebrand
KNUT DYRE HAUG: Pensjonsøkonom i Storebrand. Foto: Storebrand Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les mer om pensjon:
Like viktig som lønn: Spør om pensjon før du takker ja til ny jobb

Les også: Taper 2,9 millioner på førtidspensjon

Hele Norges coronakart