JOBBER NOK: Maria Sundstrøm (36) er sykepleier på Radiumhospitalet. Hun jobber hver tredje helg, og er ikke interessert i mer søndagsjobbing, slik regjeringen åpner for. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE
JOBBER NOK: Maria Sundstrøm (36) er sykepleier på Radiumhospitalet. Hun jobber hver tredje helg, og er ikke interessert i mer søndagsjobbing, slik regjeringen åpner for. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVEVis mer

Disse må jobbe søndager hvis regjeringen får gjennomslag

Se oversikten over yrkesgruppene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Nesten 300 000 yrkesaktive vil måtte jobbe søndager dersom regjeringen får gjennomslag for forslaget om søndagsåpne butikker, viser fersk rapport.

Dette betyr i realiteten mer enn en dobling av antall ansatte i Norge som må forholde seg til søndag som arbeidsdag.

- Dette er dramatiske tall som bør utløse en prinsipiell debatt blant politikerne om dette er hva man så for seg ved å tillate søndagsåpne butikker, sier leder i LO-forbundet Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes.

- Mange vil bytte yrke - Det er deilig å ha en dag i uka som ikke er som andre dager, mener Maria Sundstrøm (36).Hun jobber som sykepleier på Radiumhospitalet og går vakter hver tredje helg. Det er mer enn nok, mener 36-åringen. - Når man velger sykepleieryrket, ligger det jo i kortene at det blir en del helgejobbing. Men jeg tror mange vil vurdere å bytte yrke dersom de presses til å jobbe flere søndager enn i dag. For min egen del merker jeg jo at det ikke er superpopulært i familien de helgene jeg skal på jobb, sier tobarnsmoren. På et personalmøte på arbeidsplassen hennes ble det nylig foreslått å jobbe bare hver fjerde helg, mot å gå lengre vakter. - Det er tungt å gå 12-timers vakter, samtidig skjønner jeg godt at noen synes hver tredje helg blir for ofte. Men nå kan det jo faktisk bli aktuelt å jobbe enda flere søndager framover, hvis arbeidsmiljøloven blir endret, sier Sundstrøm. Helgene er ofte vanskelig å fylle opp, påpeker hun. - I dag er det fullt mulig å ta på segekstra vakter ved sykdom og når det er behov for det, men de førreste ønsker nok å måtte bli tvunget til å jobbe flere søndager. Jeg føler heller ikke noe behov for å ha søndagsåpent i butikkene. Vi klarer vel fint å handle de seks dagene vi har til rådighet, sier hun.

Utover de 245 000 ansatte i varehandelen vil ytterligere 45 000 trolig bli eksponert for søndagsjobbing, ifølge Fafo.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn