Disse marengsene er laget av kikertvann

Ikke hell kikertvannet ut i vasken. Det er en glimrende erstatning for eggehviter.

SÅ LANGT, SÅ BRA: Kikertmarengs, forsøk #1. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
SÅ LANGT, SÅ BRA: Kikertmarengs, forsøk #1. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når vi bruker bønner, linser eller kikerter fra boks, siler vi grundig av det stivelsesrike vannet. Årsaken? Versjonen som egner seg til samtaler over middagsbordet er at man kan få mageknip eller bli litt oppblåst.

Versjonen som ikke er like grei å servere: Du får luft i magen. Mye luft.

Vi var derfor svært skeptiske første gangen vi hørte at vannet fra kikerter kunne erstatte eggehviter.

Smart, ja, i disse tider der det kan synes som om alle middagsgjester har én eller annen variant av matintoleranse. Men ikke like smart om barnebursdagen ender som en scene fra Doktor Proktors Prompepulver.

KIKERTVANN: Det hverken ser ut eller lukter spesielt godt, men det oppfører seg nesten akkurat som eggehviter. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
KIKERTVANN: Det hverken ser ut eller lukter spesielt godt, men det oppfører seg nesten akkurat som eggehviter. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

Eggehviter eller -plommer til overs? Se alt det gode du kan lage!

Aquafaba - mirakelvannet Mannen bak oppdagelsen er, ifølge The Guardian, den amerikanske software engineeren Goose Wohlt, som postet følgende melding til Facebookgruppen What Fat Vegans Eat:

Dead simple delicious two ingredient whole food merengues ... one can chickpea brine mixed w half cup sugar. perfect-O

Kikertvannet er full av stivelse, og skal ha egghvitelignende egenskaper som gjør at det egner seg å bruke i stedet for egg.

Wohlt ga kikertvannet navnet aquafaba, etter de latinske ordene for vann og bønner, men når du ser hva det kan gjøre vil du kanskje heller tenke på aqua fabulous.

Lage makroner? Ida Gran-Jansens smarte makrontriks

Lettere sagt enn gjort Det er imidlertid ikke bare å bruke aquafaba i stedet for egg eller eggehviter, og ture frem som du pleier.

STIVPISKET : Det tok ikke mange minuttene å gjøre om kikertvannet fra en gul, litt seig, væske, til luftig, hvitt skum. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
STIVPISKET : Det tok ikke mange minuttene å gjøre om kikertvannet fra en gul, litt seig, væske, til luftig, hvitt skum. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

Selv om det kan virke sånn når du begynner å piske. Vi brukte en effektiv kjøkkenmaskin på full guffe, og etter tre-fire minutter hadde kikertvannet fått pisket inn så mye luft, at det ikke var noe som tydet på at det ikke var eggehviter vi jobbet med.

Massen oppførte seg som den pleier da vi rørte inn sjokolade og lakris; og da vi la opp marengsen på bakepapir.

Dessverre ble resultatet en sterk kandidat til årets #nailedit.

Det skulle vise seg at det var vi ikke alene om. Det er mange årsaker til at du ikke lykkes med kikertmarengs, og det har til og med fått en egen gruppe på Facebook.

#NAILEDIT : Nei, dette kan vi ikke servere noen. (Selv om det smakte godt!) Foto: ELISABETH DALSEG
#NAILEDIT : Nei, dette kan vi ikke servere noen. (Selv om det smakte godt!) Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Vi eksperimenterte litt frem og tilbake med innstillinger på ovnen, og det som til slutt fungerte best for oss, var å sette ovnen på 75 grader og så skrudde vi ned til 50 grader etter en times tid:

Hvor varmt du bør ha det vil nok variere noe fra ovn til ovn, så her er det bare å prøve seg frem.

Ta lofftesten: Slik blir du kjent med stekeovna din

Hvordan smaker det? Da vi smakte på den rene kikertmassen var det likevel ingen tvil om at her var det kikerter med i bildet.

- Dette åpner jo for en litt ny type marengs, kanskje man kan lage noen varianter å servere med middagsmat, foreslo en kollega.

DET FUNKER: Forsøk nummer to og tre gikk mye bedre. Her helt enkle marengs, og små pikekyss med bringebærpulver. Foto: ELISABETH DALSEG
DET FUNKER: Forsøk nummer to og tre gikk mye bedre. Her helt enkle marengs, og små pikekyss med bringebærpulver. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Da sukkeret ble pisket inn bleknet kikertsmaken, det samme gjaldt for det ferdige resultatet.

Noen av dem som fikk smake kunne ane at noe var annerledes, men ikke hva. Dette gjaldt spesielt marengsene uten smakstilsetning.

Merkelig nok ble kikertsmaken mer framtredende i de mindre pikekyssene vi blandet bringebærpulver i, mens kombinasjonen med lakrispulver fungerte perfekt.

Smart triks når du skal piske eggehviter

ALT DU TRENGER: Sukker og kikerter gir fin marengsbase, så velger du eventuell smakstilsetning selv. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD
ALT DU TRENGER: Sukker og kikerter gir fin marengsbase, så velger du eventuell smakstilsetning selv. Foto: MERETHE HOMMELSGÅRD Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer