Disse medisinene er trygge

Antidepressiver øker ikke risikoen for fosterskader eller for tidlig fødsel, viser ny norsk studie.

FORVIRRENDE: Det kan være vanskelig for kvinner å vite hvilke legemidler som er trygge under svangerskapet. Foto: Istockphoto
FORVIRRENDE: Det kan være vanskelig for kvinner å vite hvilke legemidler som er trygge under svangerskapet. Foto: Istockphoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ved bruk av alle legemidler vil gravide, leger og farmasøyter være ekstra forsiktige fordi eventuelle bivirkninger også går utover et lite liv i magen til mor.

Professor i farmasi ved Universitetet i Oslo, Hedvig Marie Egeland Nordeng, mener den nye mor/barn-studien kan hjelpe mange kvinner som lider av depresjoner.

- Studien er så viktig fordi usikkerheten og engstelsen ved å måtte bruke antidepressiva i svangerskapet er så stor. Avgjørelsen om å bruke disse medikamentene er ikke lett, og denne studien vil bidra til å bedre kunnskapsgrunnlaget for slike avgjørelser, påpeker hun.

Ingen fosterskader Trolig får minst 25 prosent av alle norske kvinner en depresjon som trenger behandling i løpet av livet, og andelen som til enhver tid er deprimerte, anslås til å være 3-5 prosent.

Nesten 700 av over 63 000 deltakere i denne mor/barn-studien brukte medikamenter mot depresjon mens de var gravide. Litt over tusen kvinner brukte slike medisiner de siste seks måneder før svangerskapet, men sluttet når de ble gravide.

Forskerne fant ingen økning av fosterskader, lav fødselsvekt eller for tidlig fødsel etter bruk av antidepressiva. Den store mor/barn-studien er også viktig fordi forskerne ønsker å forstå årsaken til sykdom seinere i livet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer