Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Disse medisinene virker best mot smerte

Ny studie trekker fram kjente medisiner.

KLASSIKERE: 400 mg ibuprofen, virkestoffet i den reseptfrie medisinen Ibux, er effektivt for å forebygge smerte, viser en ny studie. I kombinasjon med paracetamol (virkestoffet i Paracet) har det effekt for mange. Men på egen hånd er ikke paracetamol like effektivt. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
KLASSIKERE: 400 mg ibuprofen, virkestoffet i den reseptfrie medisinen Ibux, er effektivt for å forebygge smerte, viser en ny studie. I kombinasjon med paracetamol (virkestoffet i Paracet) har det effekt for mange. Men på egen hånd er ikke paracetamol like effektivt. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er interessant at det er så grundig dokumentert at pillene du ofte har på nattbordet faktisk viser seg å være de mest effektive, sier Gunnvald Kvarstein, seksjonsoverlege ved Smerteseksjonen ved Rikshospitalet i Oslo.

En gruppe forskere fra Cochrane-samarbeidet har nylig publisert en rapport hvor de har undersøkt effekten av smertestillende tabletter.

Billig og bra
Rundt 350 individuelle studier, som til sammen inkluderer over 45000 pasienter, er gjennomgått for å evaluere virkningen av medisinene.

- Dette er en systematisk oppsummering av flere studier. Og det er mange dyktige spesialister som står bak denne rapporten, sier Kvarstein.

I tillegg til Ibux og Voltaren, kommer også blant annet Naproksyn, Arcoxia og kombinasjonspreparater som Pinex Forte/Paralgin Forte godt ut i studien. En kombinasjon av Paracet og Ibux hadde effekt på inntil 70 prosent av deltakerne i studien.

- Man kommer langt med Ibux og Paracet - de vanlige, billige preparatene. Og gjerne i kombinasjon. Det har jeg faktisk personlig erfaring med. Da jeg selv brakk beinet ga Ibux og Paracet sammen uventet god smertelindring, sier Kvarstein.

Han understreker imidlertid, som undersøkelsen også viser, at folk reagerer forskjellig på de ulike preparatene. Studien viser også at det ikke er noen smertestillende som fungerer for samtlige pasienter.

Ikke likt hos alle
Også Olav Magnus S. Fredheim, lege og forsker ved Avdeling for smerte og sammensatte lidelser ved St. Olavs Hospital, advarer mot å velge type smertestillende bare ut fra målingen av effekten.

- Ikke alle pasienter har like god effekt av et legemiddel. For eksempel er det 10 prosent av befolkningen som ikke har noen nytte av kodein. Derfor må leger og sykepleiere spørre pasienten om de får smertelindring av behandlingen de får. Det at man glemmer å evaluere effekten av smertebehandlingen, er der det oftest svikter, sier han.

Noen medikamenter hadde liten eller ingen effekt i visse doser. Dette inkluderer 500 mg aspirin og 5 mg oksykodon.

Aspirin fungerte imidlertid bra i høyere doser enn det som vanligvis blir anbefalt (300 mg til 900 mg).

Effekten av de smertestillende legemidlene er i studien målt etter operasjon på sykehus, og etter trekking av visdomstann.

- Disse resultatene er overførbare til akutt smerte som skyldes skader, som ved en forstuet fot. Ved andre typer akutte smerter, som korsryggsmerter, antar man også at resultatene er relevante. Men ved kroniske smertetilstander varierer smertemekanismene såpass mye mellom ulike pasienter at legen må gi mer tilpasset behandling, sier Fredheim.

Må vurdere bivirkninger
Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Legemiddelverket, påpeker at man må vurdere risikoen for bivirkninger i tillegg til effekten, spesielt for Ibux (ibuprofen) og andre såkalte NSAIDs (se faktaboks).

- Det vi ser, er at mange eldre mennesker får NSAIDs og av den grunn får mageblødninger og alvorlige komplikasjoner. Det er for eldre, for de som bruker blodfortynnende medisiner eller ved langtidsbruk man må være forsiktig. For mange pasienter bør paracetamol være foretrukket, sier Madsen.

Paracetamol er Legemiddelverkets anbefaling som førstevalg blant reseptfrie smertestillende på grunn av lite bivirkninger, men kommer dårligere ut når det gjelder effekt.

- Ibuprofen og diklofenak er kraftigere betennelsesdempende enn paracetamol, og det hindrer også hevelse, for eksempel når du trekker en tann, forklarer Madsen.

- For en ung person med akutt smerte, uten spesiell risiko for bivirkninger, ser det ut til at ibuprofen er det beste å gripe til, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!