Disse mennene er mest attraktive

Menn med høy utdanning, god lønn og bra utseende får flest barn. Gjerne to kull.

FLERE BARNEKULL: Stadig flere menn får barn med mer enn én kvinne. De aller fleste nøyer seg med to kull, men det er noen som har enda flere kull.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
FLERE BARNEKULL: Stadig flere menn får barn med mer enn én kvinne. De aller fleste nøyer seg med to kull, men det er noen som har enda flere kull. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hver fjerde mann på 40 år er barnløs. Og andelen øker. Samtidig som færre menn får barn, er det et økende antall menn som får flere barnekull. Hvem er disse attraktive, «resirkulerte» mennene som mange kvinner vil ha barn med?

Statistisk sentralbyrå (SSB) har sammenliknet tall, og aldri tidligere har færre menn blitt fedre. Det samme gjelder for kvinner. Blant dagens 40-åringer finnes det nesten 26 prosent barnløse menn, vel 5 prosent flere enn for 20 år siden. Drøyt 12 prosent av kvinner på 40 år er barnløse. Noen er kanskje redde for å bli gravide, mens andre bevisst velger bort barn. Barnløsheten blant menn er altså dobbelt så stor som blant kvinner.

Flere kull - Utviklingen tyder på at det vil bli en betydelig høyere andel barnløse menn i den generasjonen som vokser opp i dag, sier samfunnsforsker Kari Skrede i SSB. Forklaringen på hvordan det kan bli flere barnløse menn enn kvinner, er enkel. Kvinnene foretrekker oftere enn før «pent brukte menn» som fedre til sine barn.

- Kvinner prioriterer barn høyere - Forklaringen er jo at stadig flere menn får barn med mer enn én kvinne. De aller fleste nøyer seg med to kull, men det er noen som har flere kull. At det blir stadig flere flerkullsfedre, betyr at en del kvinner som kunne ha valgt en barnløs mann til partner, heller velger en mann som har barn fra før av. «En pent brukt mann» med gode ressurser kan ofte framstå som et mer interessant valg enn en «ubrukt mann» med dårligere utdanning og inntekt, sier Kari Skrede. I artikkelen «Foreldreskap i forandring - færre menn blir fedre» omtaler hun denne nye trenden med økt resirkulering av «pent brukte» menn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer