Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Disse mobilene må du se

Nokia og Sony Ericsson med herlige, nye mobiltelefoner.

LOVENDE: Både Nokia og Sony Ericsson presenterte nye produkter denne uken.  FOTO: Produsentene
LOVENDE: Både Nokia og Sony Ericsson presenterte nye produkter denne uken. FOTO: Produsentene Vis mer

Forrige uke skjedde det svært mye interessant på mobilscenen, og i hovedrollene finner du Nokia og Sony Ericsson, som begge har lansert svært lovende produkter.

Her er oversikten:

Nokia N9 Nokia N9 er en telefon det har gått rykter om i snart to år, og på tirsdag viste produsenten for første gang frem den endelige versjonen.

Helt ny mobilplattform Det mest oppsiktsvekkende med Nokia N9 er at den verken har Android, Symbian eller Windows som operativsystem.

Dette er den første telefonen på markedet med den Linux-baserte Meego-plattformen, som er utviklet i samarbeid mellom en rekke forskjellige produsenter med Intel og Nokia i spissen.

Vi har fremdeles ikke hatt anledning til å prøve Meego-plattformen selv, men at Nokia har lagt mye arbeid i å gjøre dem brukervennlige er det ingen tvil om, som du selv kan se i denne videoen.

Råsterke materialer Det er ikke bare programvaren i N9 som gjør telefonen spesiell. Designavdelingen har også gjort en strålende jobb.

N9 er både liten og lett, og hele telefonen - inkludert det ripesikre glasset foran skjermen - er satt sammen i ett stykke.

Og dette er ikke en telefon du trenger være redd for å skrape opp. Skallet er nemlig smidd i polykarbonat, som enkelt forklart er en sammensatt, svært sterk plastmaterie.

Her er også fargen blandet inn i materialet, så om du likevel skulle greie å skrape opp telefonen så vil fargen fremdeles være den samme.

En annen fordel med polykarbonat er at det faktisk forbedrer signalmottaket, slik at du får god dekning samme hvordan du holder telefonen.

I likhet med Nokias Symbian-modeller har også N9 gratis GPS-navigasjon, tilgang til App-butikken Ovi Store og i det store og det hele en god spesifikasjonsliste.

Les mer om Nokia N9

To nye Android-modeller fra Sony Ericsson Sony Ericsson er en klar kandidat til å bli den store Android-vinneren i år. Produsenten har til nå i år vist frem hele åtte Android-telefoner, og sikter på forskjellige målgrupper med hver eneste modell.

Det er kun uker siden vi fikk se nærmere på nyhetene Xperia Mini og Xperia Mini Pro, og på onsdag viste produsenten frem enda to telefoner vi gleder oss til å stifte bekjentskap med.

Sony Ericsson Xperia Active Frem til nå har du kun hatt étt alternativ om du har vært ute etter en Android-telefon du kan herje med, og det er Motorola Defy. Denne får nå seriøs konkurranse av Sony Ericsson.

Som navnet tilsier, er Active rettet mot friluftsmennesker og sportsfolk som trenger en telefon som kan brukes i hardføre omgivelser.

Den tåler vann ned til én meters dybde, og er i tillegg støvtett.

SLITESTERK: Nokia N9 er laget i det råsterke materialet polykarbonat. FOTO: Nokia
SLITESTERK: Nokia N9 er laget i det råsterke materialet polykarbonat. FOTO: Nokia Vis mer

Den har også en skjerm som kan brukes selv om du er våt på fingrene. Om du har prøvd en berøringstelefon i regnvær vet du at dette slett ikke er noen selvfølge.

I pakken følger det også med en reim du kan bruke for å feste telefonen til overarmen mens du er ute i ditt rette element, og du finner en rekke forhåndsinstallerte trenings-apps som hjelper deg med alt fra å kartlegge ruter til å måle puls.

Sprek maskinvare Tradisjonelt sett må du ofre en hel del funksjonalitet og maskinvare om du vil ha en telefon som tåler juling, men her har Sony Ericsson brutt med den vanlige oppskriften.

Her finner du faktisk den samme prosessoren og grafikkbrikken som i produsentens toppmodell, Xperia Arc, i tillegg til 512 MB arbeidsminne.

Den har også et bra spesifisert kamera, som tar stillbilder i fem megapikslers oppløsning og filmer i 720p.

Sony Ericsson har lovet på tro og ære å være kjappere ute med oppdateringer i år enn i fjor, og Xperia Active kommer med den aller nyeste Android-versjonen, 2.3 Gingerbread.

Les mer om Xperia Active

Sony Ericsson Xperia Ray Sony Ericsson hadde mer enn en vanntett Android-telefon på lur denne uken. Xperia Ray er noe såpass spesielt som en Sony Ericsson-telefon i aluminium, og er rettet mot de som er opptatt av design og kvalitetsfølelse.

Xperia Ray veier knappe 100 gram og er 9,4 mm tykk.

Skjermen i telefonen har en størrelse på 3,3 tommer, altså hakket mindre enn den som står i iPhone 4.

Oppløsningen er på 480 x 854-piksler, noe som sammen med Sony Ericssons Bravia-teknologi burde gi et skarpt og fint bilde.

Under skallet er denne telefonen like bra spesifisert som Sony Ericssons toppmodeller. Her finner du både 1 GHz prosessor, kapabel grafikkbrikke og 512 MB arbeidsminne.

Kameraet kan ta stillbilder i 8,1 megapikslers oppløsning i tillegg til å filme i 720p. Sensoren er av typen Exmor R.

Dette er de samme spesifikasjonene som i Xperia Arc og Xperia Neo, så vi snakker mest sannsynlig om den samme optikken.

Og det er gode nyheter. Som du kan se i dette bildegalleriet har Sony Ericsson virkelig fått dreisen på bildekvaliteten i år.

VANNTETT: Sony Ericsson Active er både vann- og støvtett.  FOTO: Sony Ericsson
VANNTETT: Sony Ericsson Active er både vann- og støvtett. FOTO: Sony Ericsson Vis mer

Les mer om Xperia Ray

Fantastisk mobilår Til nå har 2011 vært et av de mest spennende mobilårene vi har vært borte i. Det har dukket opp en drøss med dobbeltkjernetelefoner, vi har fått telefoner med brilleløs 3D, og Playstation-mobilen er endelig på markedet.

Og vi er faktisk bare halvveis!

Flere mobilnyheter leser du hos Mobili.no

Les også:
Her er de råeste toppmodellene
Billig eller dyr smarttelefon?
Disse HTC-telefonene er på markedet nå

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

ALUMINIUM: Sony Ericsson Ray er en solid Android-telefon i aluminium.  FOTO: Sony Ericsson
ALUMINIUM: Sony Ericsson Ray er en solid Android-telefon i aluminium. FOTO: Sony Ericsson Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media