Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Disse navnene vil ingen ha

Du kan trygt gå for Grete, Bjørg eller Jan hvis du ønsker et sjeldent navn til barnet ditt.

NAVNEVALG: Denne nyfødte gutten får neppe navnet Yngve, Geir eller Tore. Disse navnene er ikke gamle nok til å være populære, men det er ikke umulig de kommer tilbake i framtida. Illustrasjonsfoto: Istock
NAVNEVALG: Denne nyfødte gutten får neppe navnet Yngve, Geir eller Tore. Disse navnene er ikke gamle nok til å være populære, men det er ikke umulig de kommer tilbake i framtida. Illustrasjonsfoto: Istock Vis mer

Mens oldeforeldregenerasjonens navn, som Emma og Sofie, fremdeles topper listen over navn nyfødte får, er navn som Bjørg, Aud, Grete, Bjørn, Kåre, Jan, Geir eller Leif for «nye» til å være populære.

- Om Bjørg og Aud blir populære igjen, er vanskelig å si. I alle fall blir det lenge til. Men man skal aldri si aldri, sier Jørgen Ouren, navnestatistiker i Statistisk sentralbyrå og forfatter av Den store norske navneboka.

Han sier det er vanskelig å lage en bunnliste over fornavn, for det er så mange hensyn å ta i forhold til utvalget.

- Det er tusenvis av sjeldne navn i Norge i dag og det er håpløst å lage en liste over de mest upopulære navnene.

Dette med navn går i bølgedaler, og de aller fleste navn kommer tilbake en eller annen gang.

- For 40 år siden ville jeg aldri tro at Sofie kom til å bli populært. Alt gammelt blir pent, bare det blir gammelt nok, sier Jørgen Ouren.

Ønsker sjeldne navn Forfatter Birger Sivertsen har skrevet bøkene Fornavn, Norsk navneleksikon og Norrøn navnebok, og er nå aktuell med en revidert utgave av Navneboka. Han er enig i at dette med navn går i bølgedaler.

- Mitt eget navn Birger er for eksempel ikke populært å gi til små barn, heller ikke Harald eller korte navn som Hans, Ola og Gerd.

OPPKALT ETTER OLDEFORELDRE: Det er mer sannsynlig at denne gjengen har navn inspirert av oldeforeldregenerasjonen, enn 40-tallsnavn som  Bjørg og Kåre. Illustrasjonsfoto: Istock
OPPKALT ETTER OLDEFORELDRE: Det er mer sannsynlig at denne gjengen har navn inspirert av oldeforeldregenerasjonen, enn 40-tallsnavn som Bjørg og Kåre. Illustrasjonsfoto: Istock Vis mer

Han har inntrykk av at endel foreldre prøver å finne et sjeldent navn som ikke er på navnetoppen, men så viser det seg at navnet er på fremmarsj.

På 70-tallet ble Marte populært på grunn av filmene om Mormor og de åtte ungene som kom på slutten av syttitallet..

- I en klasse het så mye som sytti prosent av jentene Marte, forteller Birger Sivertsen.

- Men noen navn, som Birger eller Odd, vil aldri bli populære. Heller ikke Vidkun og Adolf, som av åpenbare årsaker ikke ble brukt etter krigen, og langt ifra Steinvild, som døde ut for noen generasjoner tilbake.

Les mer:
Vanskelig å velge navn til babyen? Prøv Barn i Magens Navnekarusell
Derfor blir sære navn vanlige
Ulovlige navn

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.