Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Disse oppskriftene kan være for enkle for deg

Kylling på en-to, og det var det.

HEMMELIGHETEN: Trikset er å kjøpe en hel kylling. Da får du fram de gode smakene. Å gni inn kyllingen og sette den i ovnen er gjort på et blunk. Potetene legger du nederst i gryta. Når kyllingen er ferdig, er potetene så gjennomkokte at de nesten faller fra hverandre, og gjennomtrukket av deilig feit kyllingkraft. Foto: METTE RANDEM
HEMMELIGHETEN: Trikset er å kjøpe en hel kylling. Da får du fram de gode smakene. Å gni inn kyllingen og sette den i ovnen er gjort på et blunk. Potetene legger du nederst i gryta. Når kyllingen er ferdig, er potetene så gjennomkokte at de nesten faller fra hverandre, og gjennomtrukket av deilig feit kyllingkraft. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Hvorfor ikke lage skikkelig mat, hver dag? Forklaringene og unnskyldningene vi kommer med er mange.

«Det er så komplisert!» «Det er så dyrt.» «Jeg lager mat fra grunnen i helgene, jeg, da elsker jeg å lage femretters middag. Men på hverdagene..». «Jeg er ikke sånn derre derre mesterkokk, jeg.»

Altså rundt 70 prosent tullball. 

Ulike valg Jeg har oppfattet at ikke alle har like stor glede av å lage mat.

Jeg har en slags halvveis aksept for at ikke alle ønsker å prioritere matlaging som en viktig aktivitet, at de ikke skjønner at god mat er noe som gir mer enn det tar, av både tid og penger.

Og jeg har forståelse for at mange blir litt satt ut i møte med forventningen av at middag skal være en utstilling av ferdigheter. Hvis lista settes for høyt, går man under, snarere enn å forsøke seg på høydehopp.

Råvarefokus Men hva så? Vet ikke folk at det ikke er noen direkte sammenheng mellom hvor mye du må slite, og hva du får igjen?

Den aller beste maten får du ved superpresisjon og beinhardt råvarefokus. Men den nest beste kan du ofte oppnå uten å investere noe særlig av verken penger eller innsats.

Ta tre gode ting som jeg skal ha til middag i dag: En skikkelig god salat. En skikkelig god kyllingrett. Og de mest smaksrike potetene jeg vet om.

Les også: Slik parterer du kylling.

Det er overkommelig hvilken som helst ukedag. Og gjør du det til lørdagsmiddag, er det ingen som vil klage over det. (Pynt bordet, tenn lys, finn fram årgangsvinen!)

Kjøp en kylling! For kyllingen er hemmeligheten simpelthen å kjøpe en kylling. Gni den med salt og pepper, og smør eller olje. En urt, hvis du vil. Og kanskje en sitron.

SALATPURIST: Den britiske TV-kokken Nigella Lawson går for salater med bare en farge. Enten er den grønn eller så er den rød. Valget er ditt. Å gå for enkle salater sparer deg for mye tid. Og kan gi svært gode smaker. Foto: METTE RANDEM
SALATPURIST: Den britiske TV-kokken Nigella Lawson går for salater med bare en farge. Enten er den grønn eller så er den rød. Valget er ditt. Å gå for enkle salater sparer deg for mye tid. Og kan gi svært gode smaker. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Ha kyllingen i ei gryte. Sett gryta i ovnen. Skru på ovnen. Og gjør noe annet. Etter en time kan du ta av lokket på gryta, og det siste kvarteret kan kyllingen bake slik utildekket for å få litt farge.

Les også: Tenk at vi elsket dette: tørr kylling, kinakål og mengder av thousand island

Det tar over en time, det er rett. Men av den tiden var ikke mer enn to minutter «aktiv tid», resten kan man sette av til lekselesing, rydding, puling, vask, småkrangling, regnskap, tv eller hva enn det er som får livet ens til å gå opp.

Salatpurist Og salaten? Jeg kan si mye om gledene ved å være en salatpurist.

Nigella Lawson mener at en salat aldri bør blande farger. Enten bør den være grønn - av salatblader - eller rød - av tomat. Aldri begge deler på én gang.

Og om du ikke kjøper denne renhetstankegangen, kan du i hvert fall være enig i at det er lettvint, samtidig som du kan tenke på Nigella mens du rister sammen dressingen.

Kylling og potet Og potetene? Problemet med poteter er at det så innmari kjedelig.

Kokte poteter - med mindre det er spennende og sjeldne fjellpoteter - er sånn du bare spiser for å få lov til å spise den gode maten. Alternativet er gjøre noe mer ut av potene, en grateng, eller likende. Og det er krevende.

Bortsett fra... hvis du lager kylling i ei gryte. Da kan du fylle grytebunnen med halve poteter.

Når kyllingen er ferdig, er potetene så gjennomkokte at de nesten faller fra hverandre, og gjennomtrukket av deilig feit kyllingkraft.

To omdreininger med en sleiv så har du den mest smakfulle potetstappa som finnes.

Fantastisk i morgen Men hva hvis man ikke har den tiden å vente på at maten lager seg selv?

Les også: Viestads kyllinggryte: Denne retten har jeg spist 500 ganger

Vel, her er ekstrabonusen ved å lage skikkelig mat: Den er like god, eller bedre neste dag.

Mens gårsdagens ferdigpizza er en fornærmelse, og en påminnelse om knefallet man har gjort, er kyllingen og potetstappa bare en runde i panna (eller mikroen) for å være et fullverdig måltid i morgen også.