Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Disse ostene er så gode at du ikke skulle tro de er norske

Flere av de har gjort seg bemerket utenlands.

STOR FAVORITT: Holtefjell er blant osteekspertenes favoritter. Foto: Mette Møller
STOR FAVORITT: Holtefjell er blant osteekspertenes favoritter. Foto: Mette Møller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Verdens beste ost er norsk - igjen!

Med tiden har norsk ost utviklet seg til å bli noe mer enn gulost og G35, og i dag kan nordmenn - og resten av verden, kose seg med prisbelønnede oster som Kraftkar, Munkeby og Holtefjell.

- Det er så mange flinke, jeg er imponert. Det er også en fantastisk kvalitet på de norske ostene, forteller den folkekjære kokken Arne Brimi.

Han er ikke overraska over at vi også i Norge kan produsere god ost, og at resten av verden ikke bare forbinder Norge med Jarlsberg og brunost i osteverden.

FOLKEKJÆR: Arne Brimi er Dagblad-kokk, og kjent for sin entusiasme for mat. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FOLKEKJÆR: Arne Brimi er Dagblad-kokk, og kjent for sin entusiasme for mat. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Flinke gårdsbrukere og den gode kvaliteten på melken vår gjør at vi bør klare å få til så gode oster som alle andre, sier Brimi til Dagbladet.

- Bør velge norsk Brimi forteller at den norske osten har utviklet seg veldig bra, og at målet til de norske gårdsysteriene har vært å skape like gode oster her i Norge, som i utlandet.

- Det er artig at vi kan ta del i den internasjonale osteverden, og at vi nærmer oss å gå forbi andre oster i Europa, sier han.

Og om du bør velge de økologiske, norske ostene tenker ikke Brimi så mye på. Han synes det er mye økologisk som er godt, og mye som ikke er det.

- Sånn er det i alle land. Men vi burde velge norsk ost. Det er vår identitet.

Blogger om ost Jan Peter Aursnes driver nettsiden Osteperler.no, hvor han, ikke overraskende, skriver om ost. For det meste går det i upasteurisert, men han skriver også om pasteuriserte oster.

- I min verden er det ikke brunost. Det er et biprodukt som kokes inn til en fast masse, sier Aursnes til Dagbladet.

Blant hans ti norske favorittoster er det altså ikke med en eneste brunost, men ostene burde være mer enn gode nok for oss nordmenn.

Tok steget ut i verden først I dag er Den blinde Kus oster et vanlig innslag i norske dagligvarebutikker. Og i stedet for å bygge seg opp i Norge og få et kjent navn, for så å ta steget ut i den internasjonale osteverden, gikk det motsatt vei for Den blinde Ku.

PRISBELØNT: Kraftkar fra Tingvollost har flere gullmedaljer og utmerkelser. Foto: Produsenten
PRISBELØNT: Kraftkar fra Tingvollost har flere gullmedaljer og utmerkelser. Foto: Produsenten Vis mer

- Vi startet opp vårt ostesalg med eksport. Etter at media i Norge fikk tak i det, kom vi også skikkelig inn på det norske markedet, sier Inger Rosenfeld, daglig leder i Den blinde Ku.

De eksporterte sin blåskimmelost, Ingers Blå til Frankrike, og hadde en stor eksport av Nøkkelost til USA. Selv om det var eksporten som starta eventyret, har de nå lagt det på is.

- Vi har en stor utfordring med å klare å dekke den innenlandske etterspørselen, og ser oss om etter større produksjonslokaler, sier Rosenfeld til Dagbladet, og legger til at de jevnlig får forespørsler om de kan levere oster til ulike land over hele kloden.

VIER SITT LIV TIL OST: Jan Peter Aursnes skriver om ost på osteperler.no. Foto: Privat
VIER SITT LIV TIL OST: Jan Peter Aursnes skriver om ost på osteperler.no. Foto: Privat Vis mer

Fire av Den blinde Kus oster har vunnet priser i internasjonale konkurranser, og det er derfor ikke overraskende at disse får en plass øverst blant Rosenfelds ostefavoritter.

• Hva er din favorittost? Du kan stemme til høyre for artikkelen, eller sende en e-post til journalisten.

AV MUNKER: Munkeby er laget av munker. Foto: Produsenten
AV MUNKER: Munkeby er laget av munker. Foto: Produsenten Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!