Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Pass:

Disse passene gir deg adgang til flest land i verden

Svenskene slipper inn i flere land enn oss.

Verdipapir: Det norske passet gir deg visumfri adgang over store deler av verden. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Verdipapir: Det norske passet gir deg visumfri adgang over store deler av verden. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

(Dagbladet): Du har helt sikkert hørt det før: Passet ditt er et verdipapir som du må ta godt vare på.

Men hvor verdifullt er det norske passet egentlig når det skal brukes som «adgangskort» rundt om i verden? Har du et norsk pass i en av disse fargene så kan du glede deg over å ha verdens fjerde mest verdifulle pass.

For norske reisende er passet et helt nøkkelknippe med nesten all verdens muligheter for dem med reiselyst. For andre lands innbyggere er passet et hinder mot å komme inn der de gjerne skulle ha reist.

Den store oversikten

Konsulentfirmaet Henley & Partners i London lager hvert kvartal en passindeks i samarbeid med International Air Transport Association (IATA) som har verdens største database med reiseinformasjon.
Kåringen er basert på hvor mange land du kan komme inn uten visum.

Kåringen gjelder 199 ulike pass og 227 forskjellige land, territorier og lilleputtstater.

- Indeksen omfatter nå nesten alle verdens destinasjoner der reisedata er offentlig tilgjengelig, sier Christian H. Kälin, konsernsjef i Henley & Partners.

- Indeksen kartlegger og måler reisefrihet, noe som gjør det enklere for enkeltpersoner å forstå hvor de ligger på oversikten over global mobilitet.

Pass i «norske farger»: Har du ett av disse passene så er du blant de mange heldige. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Pass i «norske farger»: Har du ett av disse passene så er du blant de mange heldige. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Ned fra toppen

Passindeksen er laget de siste 13 åra og de fem siste åra har Tyskland toppet lista.

Men nå er Japan er alene på toppen med adgang til 189 land. Tyskland og Singapore har adgang til 188 land og havner på andreplass, mens Finland, Frankrike, Italia, Sverige, Spania, Sør-Korea kan besøke 187 land uten visum og havner på 3. plass.

Det norske passet havner altså på en delt 4. plass med enkelt adgang til 186 land.

Det er det lille vestlige sentralafrikanske landet Gabon som utgjør forskjellen mellom Norge og Sverige/Finland. De slipper inn uten visum. Det gjør ikke nordmenn.Med norsk pass må du søke om visum til 40 ulike land i verden.

Nordiske topplasser

Mens Schengen-områdene tradisjonelt har toppet indeksen som følge av deres åpne tilgang til Europa, har flere av de asiatiske nasjonene vært i stand til å sikre like høye poeng de siste åra takket være deres sterke internasjonale handels- og diplomatiske relasjoner.

Med nærmere 40 nye visumavtaler som er undertegnet av internasjonale regjeringer i løpet av første kvartal i 2018 går mange passeiere over hele verden inn i sommersesongen med større kollektiv adgang enn noen gang før.

Og mange land jobber aktivt for å øke mulighetene. Både Kina og De forente arabiske emirater har uttalt at de nå ønsker å lette på visumplikten.

Fotball-VM løser opp

Visumfri adgang til Russland er vanligvis umulig for statsborgere fra de fleste land. Men i april i år annonserte russiske myndigheter at visumkravet ville bli frafalt for alle reisende som har billetter til fotball-VM (FIFA World Cup) i juni/juli i år.

Ikke desto mindre har landet falt fra 45. til 47. plass på Henley Passport-indeks 2018.

Ukraina og Moldova, som begge har inngått en rekke nye visumavtaler siden begynnelsen av året, kommer fortsatt bedre ut enn «storebror» Russland.

Hva så med de landene som kommer dårligst ut?

Afghanistan og Irak kommer nederst på rankingen for første kvartal i 2018 med bare 30 visumfrie land. Dermed deler de to plass nummer 100 på lista.

PS: Dersom du velger å telle antall land som kommer foran Norge i kåringen så kommer Norge på en delt 10. plass i passindeksen for 2018.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media