Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Disse passtabbene sender deg i sist ukelange passkøer

Dette må du huske når du skal skaffe deg pass i sommer.

PÅ PLASS FOR PASS: Denne passbestillingsmaskinen, også kalt biometrikiosker, som finnes ved mange politistasjoner og lensmannskontor, gjør bestillingen enkel og rask. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
PÅ PLASS FOR PASS: Denne passbestillingsmaskinen, også kalt biometrikiosker, som finnes ved mange politistasjoner og lensmannskontor, gjør bestillingen enkel og rask. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I disse dager venter tusenvis av nordmenn i passkø fordi de ventet for lenge med å bestille pass til sommerferien. En lang rekke av landets politikamre har gått over til elektronisk timebestilling før du kan møte opp for å gjennomføre en passbestilling. Og i de største byene er det ukelange ventelister og folk velger feil dag for passbestilling.

Dette må du huske

Da er det en tabbe å ikke ta med seg alt man trenger for å få bestilt pass. For da havner du igjen bakerst i køen - fordi det ikke er mulig å gjøre noen unntak i bestillingsprosessen.

- Dersom du skal bestille nytt pass fordi det andre har gått ut, eller fordi det er i ferd med å utløpe, så må du ta med det gamle passet. Dersom du glemmer det gamle passet må du nemlig komme tilbake til politistasjonen for å hente det nye passet ditt. Dersom det gamle blir levert inn ved bestilling får du det nye hjem i posten, sier førstekonsulent og passansvarlig i Møre og Romsdal Politidistrikt, Britt Eli Kjøl.

KORT ELLER KONTANT: – Pass kan ikke betales med kredittkort, sier Britt Eli Kjøl. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
KORT ELLER KONTANT: – Pass kan ikke betales med kredittkort, sier Britt Eli Kjøl. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Nytt pass kan betales med bankkort eller kontanter, men ikke med kredittkort.

Og vær klar over at et pass som har gått ut for mer enn tre måneder siden ikke er gyldig legitimasjon ved bestilling av nytt pass. Da må du ha med førerkort eller bankkort med bilde. Mangler du begge disse, kan en person med gyldig ID fylle ut en vitneerklæring hos politiet.

Les mer: Dette betyr fargen på passet ditt

Husk fullmakten

Dersom et barn under 18 år skal bestille pass, og det er delt foreldreansvar, må minst en av foreldrene være med når passet skal bestilles. Og noen ganger er det nettopp bare én av foreldrene som møter opp. Enten fordi det er en praktisk løsning, eller fordi foreldrene har skilt lag.

HUSK DENNE: Ta med en fullmakt med originalsignatur.
HUSK DENNE: Ta med en fullmakt med originalsignatur. Vis mer

- Da må de huske å ta med en gyldig fullmakt fra den andre forelderen. Ellers får vi ikke bestilt pass til barnet.

Fullmakten må være et signert originaldokument som kan hentes fra internettsidene til politiet.

I tillegg må du ta med original-ID fra forelderen som gir sin fullmakt. Dersom det er en kopi så må den være offentlig bekreftet, fra f.eks NAV, sier Kjøl.

Glem for all del ikke at den av forelderen som møter opp også må ha med egen godkjent legitimasjon. Førerkort, bankkort med bilde eller gyldig eget pass regnes som godkjent ID.

Ta med barnet

Barnet som skal ha pass må - uansett alder - selv være med når passet skal bestilles.

- Er barnet under tre år, kan du ta med eget passbilde av barnet. Da skal i utgangspunktet disse kravene til passbilde være oppfylt, men politiet skal utvise skjønn ved veldig små barn. Dette gjelder også for personer som er sterkt utviklingshemmet, sier Britt Eli Kjøl.

Barn som er over tre år skal ta bilde i biometrikiosken hos politiet. Det kan være smart å forberede barnet på dette, og gjerne bestille time på et tidspunkt da barnet er opplagt og ikke etter en slitsom dag i barnehagen. Barn som er under 10 år slipper å underskrive passet sitt.

- Ikke glem at pass til barn har kortere gyldighetstid enn til voksne. Voksnes pass er normalt gyldig i 10 år. Mens for barn og ungdom gjelder dette:
• 0-5 år: to år
• 5-10 år: tre år
• 10-16 år: fem år

Les mer: Slik blir det nye passet ditt i 2018

Hjelp, vi har glemt pass

- Hva gjør man hvis man glemmer å bestille pass til barna før reisen? Kan man bestille nødpass til barn?

- Ja, det er mulig, sier Gitte Hessenschmidt, avdelingsleder i Utlendings- og forvaltningsenheten i Oslo politidistrikt.

- Og det er viktig å merke seg at for nyfødte barn må barnet har fått navn og at foreldreansvar og personnummer registrert hos folkeregisteret før de kan få nødpass. Og foreldrene må ha med fødselsattesten på barnet, sier Gitte Hessenschmidt.

Les mer: Gjør du denne feilen på hotellet kan det koste deg 30 000 kroner

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!