Disse plantene får brunsneglen til å snu

Lag en hage iberiasneglen ikke liker.

ÅPEN HAGE: For at det skal tørke raskest mulig ut i hagen bør man anlegge en ryddig, lys, luftig og åpen hage. Da trives sneglene dårlig. Fjern også åpne avfallshauger og komposter. Deretter planter du blomster som brunsneglene ikke liker.   Foto: Arild Andersen/Bioforsk
ÅPEN HAGE: For at det skal tørke raskest mulig ut i hagen bør man anlegge en ryddig, lys, luftig og åpen hage. Da trives sneglene dårlig. Fjern også åpne avfallshauger og komposter. Deretter planter du blomster som brunsneglene ikke liker. Foto: Arild Andersen/BioforskVis mer

Snegleproblematikken i norske hager dukker opp nesten hvert år. Det er spesielt brunskogsnegl også kalt iberiaskogsnegl som utgjør den største utfordringen i norske hager.

Iberiaskogsneglen ble oppdaget første gang i 1988 i Norge. Fra da av har den spredt seg til hele kysten fra Østfold til Bodø, og er i ferd med også å spre seg til innlandet.

Ifølge Bioforsk parer de seg i juli og august, og legger egg i september-oktober. De overvintrer som små snegler, gjerne omkring 1 cm lange, og vokser seg store i løpet av neste vår og sommer.

Problemet er at den utmerker seg ved å trives nær bebyggelse, i store tetthet i hager og kommunale fellesområder.

De gjør skade på planter ved å gnage på dem og etterlate seg slim.

Reduserer avlinger Skadeverket fra sneglene fører til reduserte avlinger og lønnsomhet i nyttevekster, og redusert estetisk verdi på prydplanter.
Flere synes også de rett og slett er ekle når det blir veldig mange av dem i hagen.

Ønsker du å redusere antallet må du tenke på tre viktige behov som sneglene har: mat, fuktighet og gjemmesteder.

For at sneglene skal ha lite å spise kan du altså velge planter i hagen som sneglene ikke liker.

Bioforsk har satt opp følgende liste:

LIKER IKKE

LIKER

Astilbe

Aster

Begonia

Bønner

Bringebær

Erter

Bjørnebær

Fioler

Dill

Hosta

Flittig lise

Hvite margeritter

Fuksia

Høstfloks

Geranium

Iris

Isop

Jordbær

Lavendel

Klematis

Løvemunn

Kålvekster

Margerittkultivaren Maggy White

Krokus

Pelargonium

Ligularia

Rhododendron

Lupiner

Roser

Løvetann

Stikkelsbær

Persille

Kjempevalmue

Potet

Krypfredløs

Påskeliljer og andre liljer

Steinfrø

Riddersporer

Kilde: Bioforsk. Listen oppdateres jevnlig

Ugjestmild sneglehage Utvalget av planter som den ikke liker er relativt stort. Det er med andre ord fullt mulig å få en hyggelig, men ugjestmild sneglehage.

Redaktør Tommy Tønsberg i Norsk Hagetidend løfter spesielt fram tre planter.

- Astilbe er en av de seintblomstrende staudene som vanligvis starter blomstringen når mange andre stauder har sluttet, i slutten av juli-august. De kommer i en lang rekke forskjellige høyder og fargevariasjoner, fra de lave på cirka 30 cm til høyere på nesten én meter.

Blomsterfargen kan variere fra hvitt over forskjellige rosanyanser til rødt.

Prydbusker og sommerblomster En annen er fuksia som er en foretreffelig sommerblomst, ifølge Tønsberg.

Den trives godt dersom sommeren blir regnfull. Den blomstrer hele sommeren med blomster i forskjellige hvite, røde og blålilla nyanser avhengig av type. Den kan med fordel vokse i halvskygge.

Rhododenron er også en fin prydbusk med vintergrønne blad. Den har store blomsterklaser i mai-juni.

Rhododenron er en typisk surjordsvekst og skal ikke ha kalk i jorda. Her finnes det sorter som ikke blir høyere enn 30 cm opp til kjempene som kan bli godt og vel tre meter.

Ifølge Bioforsk har de fleste vitenskapelige undersøkelser gått ut på å analysere snegleavføring for å finne ut hva sneglene spiser.
Generelt unngår de altså aromatiske planter, kryddervekster og busker, inkludert bærbusker.

Les også:
Se hvor mye du har tapt eller tjent på boligkjøpet
Sjekk Norges beste interiørbilder
Alt om boligprisene i 2012
Disse garasjene er helt ville

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LIKER IKKE: Astilbe er en seintblomstrende staude og kommer i en lang rekke forskjellige høyder og fargevariasjoner.  Foto: Tommy Tønsberg
LIKER IKKE: Astilbe er en seintblomstrende staude og kommer i en lang rekke forskjellige høyder og fargevariasjoner. Foto: Tommy Tønsberg Vis mer
LIKER IKKE: Rhododenron er en fin prydbusk med vintergrønne blad. Den har store blomsterklaser i mai-juni.  Foto: Tommy Tønsberg
LIKER IKKE: Rhododenron er en fin prydbusk med vintergrønne blad. Den har store blomsterklaser i mai-juni. Foto: Tommy Tønsberg Vis mer