Disse pølsene kan du spise med god samvittighet

Stor test av grillpølser.

PØLSER ER POPULÆR MAT: Vi har testet næringsinnholdet i 13 ulike typer grillpølser. Vi har ikke testet på smak, men du kan stemme på den du syns smaker best. Foto: ERIK HELGENESET
PØLSER ER POPULÆR MAT: Vi har testet næringsinnholdet i 13 ulike typer grillpølser. Vi har ikke testet på smak, men du kan stemme på den du syns smaker best. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Pølser topper ikke sunnhetsbarometeret, men noen er sunnere enn andre. Likevel, pølser er enkelt, godt, og noe som både barn og voksne liker. Derfor er det greit å vite hva slags pølser du bør velge.

Velger du de sunneste pølsene, lager litt salat eller grønnsaker ved siden av, og ikke spiser altfor mange pølser av gangen, kan du godt spise pølser innimellom.

Men enda sunnere er det selvfølgelig å velge rene fileter av kjøtt fremfor pølser og annen farsemat. Rent kjøtt inneholder mindre kalorier, mindre salt, mer jern og protein, og langt mindre fett enn pølser.

Salt farsemat Pølser, kjøttkaker, fiskekaker og annen farsemat inneholder ofte en del salt. Spiser du mye av slik mat, kan du derfor få i deg for mye salt.

Dette gjelder også de minste barna som er spesielt sensitive for salt.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg grillpølser. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, mettet fett, umettet fett, og salt (natrium).

Mye protein og umettet fett har trukket opp, mens innholdet av energi, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), mettet fett og natrium har trukket ned. Natriuminnholdet teller mest i denne testen.

I tillegg teller fettsyresammensetningen mye, siden vi tar hensyn til alle tre typer fettsyregrupper. Vi har valgt å se på dette framfor total mengde fett, ettersom det er gunstig med umettet fett, men uheldig med for mye mettet fett.

Stem på din favoritt Hvis det er pølser til middag, pleier mange å spise et bestemt antall pølser, uavhengig av hvor store pølsene er. Derfor har vi i denne testen valgt å teste næringsinnholdet per pølse, ikke per 100 g.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 1. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Våre kilder Opplysningene til Bramats tester hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Dette er informasjon som også er tilgjengelig for forbruker og den mest relevante informasjonen i testsammenheng.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Dette gjør vi for at vi skal få en god test og at produktene skal bli vurdert på lik linje.

Dersom vi ikke har opplysninger om innholdet av alle næringsstoffer som vurderes i testen på et produkt, så får ikke denne et terningkast.

Feilkilder Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Finsbråten Grillpølser Lite natrium og bra fettsammensetning. Karakter: Produsent: Finsbråten AS First Price Grillpølser Lite natrium og karbohydrater, men også lavt innhold av flerumettet fett. Karakter: Produsent: Unil AS Solvinge Grillpølse av kalkun Laveste innhold av mettet fett og karbohydrater samt lite energi og salt, men også lite enumettet og flerumettet fett. Karakter: Produsent: Norsk Kylling AS Nordfjord Grillpølse Laveste innhold av natrium og høyeste innhold av flerumettet fett. Karakter: Produsent: Nordfjord Kjøtt AS X-tra Grillpølser Lite natrium, men utmerker seg ikke på andre næringsstoffer. Karakter: Produsent: Coop Norge Handel, Flatland Sandefjord AS Gilde Grillpølser Innholdet er litt over middels for alle vurderte næringsstoffer. Karakter: Produsent: Gilde Matmestern Grillpølser Lite natrium, men også lavt innhold av protein. Karakter: Produsent: Ica Norge AS Euroshopper (Farmen) Grillpølser Laveste innhold av flerumettet fett samt lavt på natrium og protein. Karakter: Produsent: Ica Norge AS Prior Grillpølser, kylling og kalkun Lite energi og mettet fett, men også lavt innhold av enumettet og flerumettet fett. Karakter: Produsent: Prior Gilde Go' og Mager grillpølser Det magreste produktet i testen, og har lavt innhold av mettet, enumettet og flerumettet fett. Karakter: Produsent: Gilde Grillpølser Innholdet er middels for alle vurderte næringsstoffer. Karakter: Produsent: Coop Norge Handel, Flatland Sandefjord AS Gilde Bacongrill Bra innhold av protein og enumettet fett, men også høyt innhold av karbohydrater, mettet fett og natrium. Karakter: Produsent: Gilde Gilde Ostegrill Høyeste innhold av energi og salt, samt mye karbohydrater og mettet fett, men også høyeste innhold av enumettet fett. Karakter: Produsent: Gilde Les mer på Bramat.no:
Vet du forskjellen på salt og natrium?
Protein er viktig for deg som trener
MUK=Møkk?
Kjenn ditt kolesterol
Kostråd ved artrose