<strong>NORGES BESTE:</strong> Disse seks skal i morgen  konkurrere om å representere Norge i Europamesterskapet i kokkekunst neste år. Konkurransen Årets kokk 2015 foregår foran publikum i Mathallen i Oslo. Fra venstre: Christopher W. Davidsen, Øyvind Bøe Dalelv, Jan-Erik Hauge, Adrian Løvold, Adam Schive Bjerck, Christian André Pettersen. Foto: IMPULSFOTO
NORGES BESTE: Disse seks skal i morgen konkurrere om å representere Norge i Europamesterskapet i kokkekunst neste år. Konkurransen Årets kokk 2015 foregår foran publikum i Mathallen i Oslo. Fra venstre: Christopher W. Davidsen, Øyvind Bøe Dalelv, Jan-Erik Hauge, Adrian Løvold, Adam Schive Bjerck, Christian André Pettersen. Foto: IMPULSFOTO Vis mer

Disse seks kjemper om å bli Norges beste kokk

Bent Stiansen: Tre av dem kan bli verdens beste. Se finalistene i aksjon i Mathallen i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere matsaker på db.no/mat

- Et utrolig lag konkurransekokker. Jeg gleder meg til å se dem i aksjon, sier Bent Stiansen, en av 12 dommere i Årets Kokk 2015, selv Bocuse d'Or-vinner, som første skandinav i 1993.

Seks konkurransekjøkkener av internasjonal standard er bygd opp i Mathallen for anledningen.

Seks spente finalister skal i løpet av fem timer kjempe om tittelen «Årets kokk 2015», omgitt av kjøkkendommere, jury, spente kokkekolleger, fans og matentusiaster.

Lise Finckenhagen og Arne Hjeltnes leder showt. Et stjernelag av kokker fra inn-og utland er dommere.

«Årets Kokk» arrangeres for andre gang i Mathallen, med publikum ringside. Har du lyst til å lære noen knep og kikke landets beste kokker i kortene, er dette anledningen

<strong>JURYMEDLEM:</strong> Bent Stiansen, innehaver av Statholdergaarden, vant sev verdensmesterskapet for kokker, Bocuse d'Or, i Lyon 1993. I morgen  er han dommer når Årets kokk 2015 skal kåres. Foto: NINA HANSEN
JURYMEDLEM: Bent Stiansen, innehaver av Statholdergaarden, vant sev verdensmesterskapet for kokker, Bocuse d'Or, i Lyon 1993. I morgen er han dommer når Årets kokk 2015 skal kåres. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Mens et matkurs lett kan koste deg mange hundrelapper, er en plass på tribunen i Mathallen gratis.

En ny Ørjan? Vinneren av konkurransen får anledning til å representere Norge i Bocuse d'Or Europe i Budapest i 2016 og i Bocuse d'Or i Lyon i januar 2017.

For to år siden var det Ørjan Johannessen som endte øverst på pallen, og fortsatte til VM i kokkekunst hvor han endte opp med gull i Lyon et år senere. 

Nå er han selv dommer, sammen med en rekke tidligere vinnere. Den eneste av de tolv som ikke har konkurrert i Bocuse d'Or er Even Ramsvik.

Til gjengjeld har han overbevist hundrevis av fornøyde gjester på Ylajali at han er en kokk i verdensklasse.

- Er det en kommende verdensmester blant finalistene i aksjon i Mathallen, Bent Stiansen?

- Etter min mening er det ikke én, men tre kandidater blant de seks.

<strong>BOCUSE-LAKS:</strong> Arne Brimis laks fra Bocuse d'Or i 1987. Brimi serverte laksen med brokkoli, spinat, gressløk og krabbe. Foto:METTE MØLLER
BOCUSE-LAKS: Arne Brimis laks fra Bocuse d'Or i 1987. Brimi serverte laksen med brokkoli, spinat, gressløk og krabbe. Foto:METTE MØLLER Vis mer

Stiansen aldri sett så høyt nivå som denne gang.

- Disse har vært på tre treningsleire sammen og gjort hverandre gode. Det er en fryd å se.

Hvordan han tror det går med sin egen kokk, sous-sjef ved Statholdergaarden, Øyvind Bø Dalelv, vil han naturlig nok ikke kommentere.

Argusøyne Å «jukse litt», á la TV-kokken Ingrid Espelid, er bare å glemme i denne konkurransen. To erfarne kjøkkendommere kommer til å følge deltakernes minste bevegelse.

De to er den svenske Bocusekokken Paul Helge Svensson og en av Norges mest kjente kjøkkendommere, Kjetil Gundersen.

Oppgaven deres er å følge kandidatenes arbeid i kjøkkenet de seks timene de konkurrerer. Kjøkkendommerne forvalter nær 10% av poengene (240 poeng per kandidat), og spiller en viktig rolle i vurderingen av teamenes arbeid og for det endelige resultatet.

ÅRETS KOKK - KONKURRANSEN

Hvor: Torget i Mathallen Oslo

Når: Tirsdag 13. oktober kl. 10 til ca. kl. 19.30.

Billett: Adgang til Mathallen og tribunen er gratis.


Kjøkkendommerne vurderer kandidatenes håndverk, kjøkkenteknikk, arbeidsmetoder, hygiene, utnyttelse av råvarene og minimering av svinn. I tillegg sjekker de at tidsskjema og reglene følges.

Hoveddommerne har som hovedoppgave å smake på maten.

I tillegg vurdere de presentasjon og «geografisk identitet», at maten som serveres skal «komme fra ett sted»

Likt for alle Reglene under Årets kokk er det samme som i Lyon.

Det er for eksempel forbudt å bringe med seg råvarer og ingredienser som ferdig formede, oppskårede, reduserte eller ferdigblandede.

Det er også detaljerte regler for størrelser på fat og tallerkener, hvor maten ferdigstilles og hvem som kan bevege seg i kjøkkensonen.

<strong>NERVER:</strong>  Slik så det ut da kokken Ørjan Johannessen trente til EM i kokkekunst. Snusboksen var med. Foto: ERLING HÆGELAND
NERVER: Slik så det ut da kokken Ørjan Johannessen trente til EM i kokkekunst. Snusboksen var med. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

- Regler er viktige for å sikre en «flat spillebane», slik at den maten som lages faktisk lages på konkurransedagen. Jevnbyrdighet er et viktig prinsipp under utvelgelsen, sier Bocusekokk Gunnar Hvarnes, faglig leder i Årets kokk 2015.

Hvarnes fikk bronseplass i Bocuse d'Or i 2011 og konkurrerte selv i Mathallen i 2013.

Gastronomiens Northug Å komme til finalen er stort. I den gastronomiske verdenen er vinneren av denne konkurransen på størrelse med Petter Northug.

Oslo er langt fra dominerende i år. To av kokkene kommer fra Bodø (en jobber riktignok i Oslo),  de andre kommer fra Bergen, Trondheim og Stavanger.

De seks kandidatene til Årets Kokk 2015 er Christian Andre Pettersen (Bodø), Jan-Erik Hauge (Bremanger), Adrian Løvold (Trondheim), Øyvind Bø Dalelv (Bodø), Christopher W. Davidsen (Stavanger) og Adam Bjerck (Bergen).

Sistnevnte er også kjent som mannen bak mat-tjenesten Adams Matkasse.

Mannsdominert Det er ingen kvinner blant finalistene, eller blant dommeren. Hvorfor er ingen kvinner kandidat til å forsvare Norges ære i utlandet?

<strong>KOKKEKUNST:</strong> Kaker signert Ørjan Johannessen. Foto: ERLING HÆGELAND
KOKKEKUNST: Kaker signert Ørjan Johannessen. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Jurymedlem Bent Stiansen svarer slik:

- Det er rett og slett ikke nok jenter som melder seg på. Denne gang var det en kvinne blant de påmeldte.

Hun nådde dessverre ikke opp faglig

Ulike typer kokk - Det er stor forskjell på en konkurransekokk og en vanlig kokk?

- Ja. Disse kokkene har trent i syv måneder før konkurransen. De har både solid kokkefaglig plattform og killerinstinkt. Det har ikke alle kokker, sier Stiansen.

De seks har øvd på å takle stress, de har en  klar visjon for maten og forhåpentlige n god plan B.

- Noe går alltid galt. Det kan du være sikker på. Da gjelder det å ha is i magen, sier Stiansen.

- Svir du garnityren, kanskje du bare skal droppe den, for eksempel.
Den svenske Bocusekokken Paul Helge Svensson har sammen med en av Norges mer meritterte kjøkkendommere, Kjetil Gundersen, takket ja til vår invitasjon til å fungere som kjøkkendommere under Årets kokk.
Hva gjør en kjøkkendommer?Oppgaven er å følge kandidatenes arbeid i kjøkkenet de seks timene de konkurrerer. De forvalter nær 10% av poengene (240 poeng per kandidat), og har en betydelig rolle i vurderingen av teamenes arbeid og det endelige resultatet.Kjøkkendommerne vurderer kandidatenes håndverk, kjøkkenteknikk, arbeidsmetoder, hygiene, utnyttelse av råvarene og minimering av svinn (bærekraft). I tillegg sjekker de at tidsskjema og reglene følges. Det er detaljerte rammer for oppgaven kandidatene skal løse. Reglene under Årets kokk speiler regelverket i Lyon, og er meget spesifikke. De omhandler maten: for eksempel er det forbudt å bringe med seg råvarer og ingredienser som ferdig formede, oppskårede, reduserte eller ferdigblandede. De omhandler servering: f.eks. størrelser på fat og tallerkener, hvor maten ferdigstilles og hvem som kan bevege seg i kjøkkensonen.Dersom dommerne oppdager brudd på reglene har de fysiske sanksjonsmuligheter, slik som å fjerne ikke godkjente produkter, og poengtrekk for regelbrudd, tidsoverskridelser og svakt håndverk. Gunnar Hvarnes (foto: Bocuse d?Or Norge) — Regler er viktige for å sikre en «flat spillebane», slik at den maten som lages faktisk lages i kjøkkenboksen på konkurransedagen. Jevnbyrdighet er et viktig prinsipp under utvelgelsen, på samme måte som likeverdige muligheter til å kunne vinne er et førende prinsipp for organiseringen av konkurransen, sier Bocusekokk Gunnar Hvarnes, faglig leder i Årets kokk 2015.

<strong>JURY:</strong> Geir Skeie vant Bocuse d'or. Nå sitter han i juryen. Vinneren juryen kårer i morgen blir Norges representant i Bocuse d'Or Europa i Budapest i mai neste år, og i verdensfinalen i Lyon i januar 2017, selve Bocuse d?Or. Foto: LARS MYHREN HOLAND
JURY: Geir Skeie vant Bocuse d'or. Nå sitter han i juryen. Vinneren juryen kårer i morgen blir Norges representant i Bocuse d'Or Europa i Budapest i mai neste år, og i verdensfinalen i Lyon i januar 2017, selve Bocuse d?Or. Foto: LARS MYHREN HOLAND Vis mer

PROGRAMMET TIME FOR TIME

Kl. 10.00. Kandidat i kjøkken #1 starter å jobbe. Deretter starter de neste hvert 10. minutt, og følger trukket kjøkkenrekkefølge.

Kl. 12.15. Ganefrydjuryen bemanner dommerbordet

Kl. 12.30. Presentasjon av kvalik-retten Ganefryd av Fenalår fra Norge

Kl. 14.45. Hoveddommerbordet bemannes

Kl. 15.00. Fiskeretten fra kjøkken #1 presenteres, deretter følger de neste hvert 10. minutt

Kl. 16.00. Kjøttretten fra kjøkken #1 presenteres, deretter følger de neste hvert 10. minutt

Kl. 17.00. Siste rett er bedømt. Dommerne går i dommermøte.

Kl. 18.15. Premieseremoni, til ca kl. 19.15

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer