TEST: DinKost har sjekket næringsinnholdet i ti mørke sjokolader. Hvilken er sunnest? Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
TEST: DinKost har sjekket næringsinnholdet i ti mørke sjokolader. Hvilken er sunnest? Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM FotoVis mer

Disse sjokoladene er sunnest

Testen viser stor forskjell på disse ti mørke sjokoladene.

Mørk sjokolade er sunnere enn lys, fordi jo mørkere sjokoladen er, desto mer kakao inneholder den.

DinKost.no har testet forskjeller i næringsinnholdet for sjokolader med et kakaoinnhold på minst 70 %. Sjokolader som inneholdt mindre kakao enn dette, eller som ikke har opplysninger om næringsinnhold, er ikke med i testen. Dette gjelder blant annet Lindt-sjokoladene.

Alle sjokoladene i testen er kjøpt inn på Meny (CC Vest), Kiwi eller Prix.

De som kommer klart best ut i denne testen er:

Hachez 88 % cocoa premier cru
Freia Premium 86 %
Hachez cocoa d'Arriba
Nidar Bocca

Førstnevnte ligger et lite hakk foran de andre, selv om kaloriinnholdet i den er høyt. Den inneholder mye protein og lite karbohydrat. Som navnet tilsier, inneholder sjokoladen 88 prosent kakao!

Antioksidanter Kakao er stappfull av flavonoider, en type antioksidanter som blant annet har vist seg å redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer .

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiser du sjokolade, kan du altså gjerne velge mørk fremfor lys.

En annen fordel med mørk sjokolade, er at jo mørkere den er, desto bitrere smaker den. Dette gjør at mange syns det holder med noen biter av gangen.

Sukker og fett Selv om kakao er sunt, er det mye annet i en sjokolade som ikke er særlig sunt. Sjokolade inneholder også mye fett, sukker og kalorier. Store mengder sjokolade er altså ikke særlig sunt, uansett hvor mye kakao de inneholder.

TESTERNE: Lise von Krogh (t.v.) og Cathrine Borchsenius. Foto: Petter Berg/HM Foto
TESTERNE: Lise von Krogh (t.v.) og Cathrine Borchsenius. Foto: Petter Berg/HM Foto Vis mer

Sjokoladene har fått plusspoeng for høyt protein og kakaoinnhold, og minus for mye fett, karbohydrater (sukker) og kalorier. Terningkast 1 betyr ikke nødvendigvis at det er et dårlig produkt, bare at det er det dårligste produktet i testen.

Ettersom alle sjokoladene i denne testen inneholder forholdsvis mye kakao, vil selv sjokolader som har fått terningkast 1 i denne testen, være et bedre alternativ enn mange andre sjokolader. Det er også verdt å merke seg at de sjokoladene som fikk høyest terningkast, er de som inneholder mest kakao.

Velger du sjokolade ut fra sunnhet, så gå altså for de som har mest mulig kakao.

LES OGSÅ: Troika får terningkast 6
Stor test av salamipølser
Sunne og usunne brunoster
Test: Slankebarer, energibarer, måltidserstattere

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Hachez 88 % cocoa premier cru En testvinner med desidert høyest kakaoinnhold, høyt innhold av protein og lite karbohydrater. Karakter: 6/6 Produsent: Hachez Pris: 34,90 Freia Premium 86 % En av de sjokoladene som inneholder mest protein og minst karbohydrater. Karakter: 6/6 Produsent: Kraft Foods Pris: 20,90 Hachez cocoa d'Arriba Et høyt kakaoinnhold og forholdsvis høyt innhold av protein. Karakter: 6/6 Produsent: Hachez Pris: 34,90 Nidar Bocca Inneholder forholdsvis mye protein og lite fett og kalorier. Karakter: 6/6 Produsent: Nidar Pris: 17,90 Green dream dark chocolate & Blueberry Et greit innhold av kakao, og lite fett og kalorier. Karakter: 5/6 Produsent: Green Dream Pris: 29,90 Aware Dark Chocolate Greit innhold av fett og kalorier, men mye karbohydrater. Karakter: 4/6 Produsent: Unil AS Pris: 19,90 Jacobs premium mørk sjokolade En av de sjokoladene som inneholder mest karbohydrater. Karakter: 3/6 Produsent: Jacobs/Ultra Pris: 36,50 Freia Premium 70 % Middels innhold av fett, men mye karbohydrater og lite protein. Karakter: 1/6 Produsent: Kraft Foods Pris: 19,90 Freia Premium sitron 70 % Nokså lik Freia 70 % uten sitron. Karakter: 1/6 Produsent: Kraft Foods Pris: 20,90 Freia Kokesjokolade 70 % Mye karbohydrater kombinert med lite protein og en del kalorier. Karakter: 1/6 Produsent: Kraft Foods Pris: 19,90