Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Disse skoene er best for deg

Se ortopedens fem beste skoråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her får du oversikten over sommersko som sitter godt på foten, er gode å gå med, snille med føttene våre OG ser bra ut.

Den perfekte sommersandalen sitter godt på foten og har støtte foran og bak slik at tærne slipper å jobbe med å holde sandalen på plass.

- I stedet for å anstrenge seg, kan de bidra til at hele foten beveger seg normalt mot underlaget, sier Sigmar Jack, overlege ved ortopedisk avdeling ved NIMI på Helse24, Ullevål i Oslo.

Slitasjeskader på føtter Arbeidet hans er føtter. Dagen lang forholder han seg til lidelser og feilstillinger.

Mye av jobben består av kirurgi; å rette opp fotskader vi enten har påført oss selv eller vært så uheldige å «arve».

- Slitasjeskader på føtter er veldig vanlig. Det skyldes ofte langvarig bruk av dårlig skotøy - feil skotøy for foten eller feil skotøy for anledningen, sier fotterapeut hos Medicus Plesner, Lise Burud Smestad til Bedre Helse.

De vanligste feilene er sko med høye hæler og spisse forpartier - eller flate, harde såler på kilometervis med asfalt, med tung belastning på forfoten og uten tilstrekkelig fjæring.

- Men det kan også være skogsturer i fottøy som til forveksling ligner treningsko, men som er så myke at man kan vri dem som en vaskeklut. Disse gir ingen støtte verken til fot eller ankel.

Den viktige støtten I prinsippet er det ingen forskjell på sommersko og vintersko. Begge deler er potensielt like skadelige.

MERREL HOLLYLEAF: Kr 699. En «lomme» til stortåen er en fordel på en sko med liten støtte ellers. Den kan til en viss grad erstatte hælrem. Sålen vipper såpass mye opp foran at det kan gi problemer under tåballene. Gummisålen under «klistrer» skoen i bakken samtidig som fotsålen sitter relativt løst, noe som kan føre til at foten sklir litt i skoen og må jobbe for hvert skritt. Konklusjon: En bra sko, men den krever sin friske fot. Jeg vil ikke anbefale denne til hvem som helst. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
ECCO BOUILLON SANDAL: Kr 899. Denne skoen har en flat og relativt spinkel såle med lite helling, noe som vil skåne forfoten for belastning. Sandalen har muligens litt for liten støtte til tærne. Konklusjon: En god sandal for de aller fleste føtter, men relativt begrensede støtten rundt forfoten. Foto: Sandal Egil Nordlien, HM Foto
FITFLOP WALKSTAR 3: Kr 699. Sandalen har minimal støtte over ankel og bak på hælen, men samtidig god plass til foten og også litt demping i sålen. Konklusjon: En grei strandsko, men den er ikke laget for å gå lange strekninger. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
BIRKENSTOCK GIZEH: Kr 999. En sko med anatomisk formet såle, god plass til foten, støtte til både lengdebue og tverrbue, men mangler muligens hælrem. Konklusjon: En bra sko for de aller fleste føtter, spesielt til innebruk. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
ECCO SCULPTURED BALLERINA: Kr 999. Hælkappe og regulerbar rem gjør at skoen sitter bra på foten. Lett oppbygd såle gir støtte til fotsålen. Bra med litt hæl, men litt for smal foran. Konklusjon: Jevn over en grei sko, men ikke for kvinner med forfotproblemer. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
ECCO KELLY BALLERINA: Kr 1300. En relativt flat såle går litt ned under tåballen og gir følgelig gir belastning på forfoten. Skoen er litt for smal foran, men med fleksibelt materiale vil den utvide seg. Skoen burde kanskje hatt rem over vristen. Konklusjon: Har du problemer med forfoten som Hallux Valgus og/eller Mortons Nevrom, er ikke denne skoen noe for deg. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
ECCO KALAC: Kr 1200. For høy hæl og følgelig stort trykk på forfoten, men åpen front gir relativt god plass til tåpartiet likevel. Skoen har støttende hælrem og god plass til vristen. Konklusjon: Ingen fotvennlig sko, men heller ikke den verste i sin sjanger. Strengt tatt duger den ikke til stort annet enn finsko. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
FITFLOP OLLO: Kr 699. Her er det god plass til tærne og grei støtte rundt hæl og fot, men remmene rundt vristen burde vært justerbare. Sandalen har en fleksibel såle som gir grei fjæring, men den skrår svakt nedover i tåpartiet. Konklusjon: Alt i alt en god sko, men den er muligens ikke for folk med tverrplattfot og/eller anlegg for Mortons nevrom. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
MBT SABA CHILL: Kr 1999. Sandalen sitter bra på foten med regulerbare remmer på forfot og hæl. God plass! Den runde sålen oppfordrer til at du bruker flere muskler og mer energi til blant annet å utfordre balansen, men MBT-sålen gir liten bakkekontakt og aktiverer ikke selve foten så mye. Konklusjon: En bra sko, spesielt hvis du har dårlig bevegelighet i anklene, men for en normal fot, har skoen ingen ortopediske fordeler. Foto: Egil Nordlien, HM Foto

- Stikker du foten inn i flipp-flopper eller sandaler som bare har remmer foran, krøller du ofte tærne automatisk for at skoen ikke skal gli vekk under fotsålen. Det kan gi seneskjedebetennelse i både tær og ankler, forklarer ortoped Sigmar Jack.

Når foten har god støtte, kan tærne konsentrere seg om sin opprinnelige oppgave: Å gi et balansert og riktig ganglag, sier ortopeden.

- Sommersko har en stor fordel i utgangspunktet. De er ofte åpne og gir tærne god plass. Sko som er trange foran, uansett om det dreier seg om sommersko eller vintersko, kan gi belastningsskader som Mortons nevrom og Hallux valgus, sier Sigmar Jack.

Naturlige støtdempere - Ingen er født med sko på føttene, og før menneskene begynte med sko, klarte vi oss godt med den naturlige støtdempingen i våre egne fotsåler. Det fantes sannsynligvis ikke mange steinaldermennesker med Hallux valgus eller Mortoms nevrom, så på mange måter er skoen blitt fotens verste fiende, sier Sigmar Jack.

Men i motsetning til forfedrene våre, går vi på hardt og ensformig underlag mesteparten av dagen. Derfor er det også blitt nødvendig med støtdempende såle.

- Har du problemer med føttene, vil du som regel ha stor nytte av gode såler som er lett oppbygde innvendig, som for eksempel klassiske helsesko. Disse er spesielt bra hvis du er plattfot, eller har såkalt flat lengdebue på foten.

Men for friske føtter kan det lett bli smør på flesk. Dessuten er det en fare for at en god såle bokstavelig talt kan bli en sovepute for foten, sier Sigmar Jack.

Følsom fot - Fotsålen er i utgangspunktet like følsom som en håndflate.

Når vi tar på oss sko, kjenner vi ikke underlaget lenger.

FØLSOM: - Fotsålen er i utgangspunktet like følsom som en håndflate, sier ortoped Sigmar Jack. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
FØLSOM: - Fotsålen er i utgangspunktet like følsom som en håndflate, sier ortoped Sigmar Jack. Foto: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer

- Veldig mange ortopediske problemer oppstår fordi vi har mistet evnen til å bruke de små, men viktige musklene under føttene. Da kan det også lett oppstå ubalanse mellom musklene i foten og leggen. Med andre ord: Foten styres nå hovedsakelig av musklene i leggen som er større og sterkere, mens musklene i selve foten som er avgjørende for finmotorikk og normal fotfunksjon, blir passivisert, sier Sigmar Jack.

Han forteller at vi mennesker har begynt å belaste kroppen annerledes etter at vi begynte å gå med sko.

- Samtidig som godt skotøy er nødvendig, blir vi også litt «lurt» av det. Når smerten maskeres, blir belastningen også feil, sier han.

Bedre enn sitt rykte Høyhælte sko blir sett på som de mest «fotfiendtlige», men er ifølge ortoped Jack noe bedre enn sitt rykte.

- Er de ikke for høye, det vil si over seks centimeter, er de ikke nødvendigvis skadelige for foten heller, men det er helt individuelt hvordan man takler de høye hælene. Noen klarer det med glans, mens andre ikke greier å rette ut knærne og dermed risikerer feilbelastning på kneleddene og med tida kroniske kneskader, sier han.

Det er også stor forskjell på hvor god kontroll man har på foten. Selv legger den trenede ortopeden automatisk merke til hvordan folk står og går og ruller foten over underlaget. Og kvinner som ikke går optimalt på høye hæler, setter også foten ned med små sidebevegelser i ankelen.

- I det øyeblikket belastes foten feil og denne minimale slingringen betyr at man helst ikke bør bevege seg i høye hæler. Vil man likevel bruke høyhælte sko, bør man iallfall bruke dem minst mulig, sier Jack.

Er du kvinne med lett innadvendte fotsåler, såkalt «inntåing», er det også store sjanser for at du har problemer med høye hæler.

- Altfor høye hæler over lang tid gir belastninger på forfoten og bidrar til Mortons nevrom og Hallux valgus hos mange, sier Sigmar Jack.

Stram akilles - Akillessener består av to muskler som sitter på baksiden av leggene. Disse gir kraft ved fraspark. Den ene muskelen har en tendens til å være kort. Blant dem som har fotproblemer, finner du mange som har kort leggmuskel på baksiden av leggen. Er den ene eller begge musklene korte, får du innskrenket bevegelighet i anklene og feil ganglag med økt og feil belastning av foten. Svært ofte er dette medfødt og det kan være vanskelig å få gjort noe med det uten kirurgi, sier ortopeden.

Her kan den såkalte masaiskoen med MBT-såle være gunstig. Den har en «rullesåle» som gjør at du ikke har det samme behovet for å sparke ifra.

Men av samme grunn vil heller ikke Sigmar Jack anbefale MBT til alle.

- Å sparke fra er også en naturlig måte å bevege foten på når man går, og masaiskoen kan forhindre dette naturlige frasparket, mener ortopeden.

- Sko er veldig ofte en individuell sak. Det som er gode sko for noen, er ikke nødvendigvis gode sko for andre, sier han.

Den beste skoen - og den verste Noe som er en god sko for absolutt alle, men en sko de aller færreste vil bruke, er av typen som er så bred foran at samtlige tær får bevege seg fritt.

- Nesten alle typer sko har for smal plass til forfoten. På sikt vil foten derfor ofte få belastningsskader, sier ortopeden.

- Trange og samtidig spisse sko er det verste man kan bevege seg rundt i. De optimalt mest skadelige skoene er sylspisse, har svært høye hæler og ingen støtte bak. Disse skoene passer ikke for noen, sier ortopeden. Når fotblader og tær presses sammen på denne måten er føttene dømt til å få problemer. Det er ytterst få føtter som kan bruke spisse sko over tid.

En fottjeneste - Vil du gjøre deg selv en skikkelig fottjeneste, skal du ta hensyn til bredden på skoen. Når du kjøper sko, sett foten først oppe på skoen. Er skoen bredere enn foten, er den anatomisk perfekt. Er det motsatt, er det noe som ikke stemmer.

Ideelt sett burde du kanskje ikke ha kjøpt den, men vi lever i virkelighetens verden og det finnes omtrent ikke en eneste sko i butikkene som er designet til å romme en normal fot, sier Sigmar Jack, som av den grunn synes begrepet «fotformsko» er et paradoks.

- Alle sko burde jo være formet etter foten, sier overlegen i ortopedi. Han har derfor et godt råd:

- Når du har anledning, så spark skoene av deg og gå mest mulig barbeint, i alle fall der det er mulig, sier Sigmar Jack med et smil.

Les mer:
Stor test av lette tursko
Nye løpesko 2012: Disse får terningkast 6
Hvor ofte skal du bytte sengetøy?
BH med spiler kan gi smerter i nakke og rygg

Saken ble opprinnelig skrevet av Bedre Helse for Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!