Disse spørsmålene bør du ikke stille barna

De har ikke noe reelt valg.

VALGETS KVALER: Det er ikke lurt å spørre om barnet vil ha kake eller eple til dessert - om du allerede har bestemt deg for at han skal ha eple. Foto: Thinkstock
VALGETS KVALER: Det er ikke lurt å spørre om barnet vil ha kake eller eple til dessert - om du allerede har bestemt deg for at han skal ha eple. Foto: Thinkstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skal vi gå hjem fra barnehagen nå? Hva skal vi ha til kveldsmat? Skal vi pusse tennene og legge oss nå? Slike spørsmål er hverdagskost i de fleste hjem.

I bestte mening spør vi våre små om hva de mener og gir dem inntrykk av at de selv skal få bestemme om de skal ha på seg regntøy eller hva som skal stå på middagsbordet.

- Dette er forvirrende for barn og skaper utydelige foreldre, mener psykologspesialist Marianne Østby.

Små barn skal ikke måtte ta stilling til alt mulig, om de vil ha fisk eller kjøtt til middag, om de vil pusse tenner eller gå i barnehagen.

- De blir utrygge av å få for mange spørsmål som de ikke skjønner innholdet i. Og når det kommer til stykket, så erfarer de at de ikke har noe reelt valg. De skal jo i barnehagen.

Marianne Østby mener de voksne framstår som utrygge når de spør barna om absolutt alt. Barn trenger klare og tydelige foreldre. Det er ikke noe udemokratisk i det, mener psykologen.

En tommelfingerregel bør være at du unngår å stille barn spørsmål om ting de faktisk ikke kan velge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer