VINTERSKO: Tre modeller får toppkarakter i denne testen av vintersko. Foto: Tungen
VINTERSKO: Tre modeller får toppkarakter i denne testen av vintersko. Foto: TungenVis mer

Disse tre er best i test

Test av ti lette og varme vintersko.

Gjennom siste høst og tidlig vinter har vi testet ti par vintersko som alle kommer fra velkjente leverandører.

Kvalitetsnivået er høyt, og det er ingen direkte dårlige modeller.

Vi har likevel klart å skille modellene noe med tanke på karaktersetting ut fra de testkriteriene vi har satt.

Du som forbruker kan ha et annet utgangspunkt og bruksmønster enn det vi har hatt som utgangspunkt i denne testen, det er derfor viktig at du leser gjennom det vi har skrevet om hver modell, slik at du kan gjøre deg opp en egen mening i tillegg til de anbefalingene vi har gitt.

Best i test Tre støvler får terningkast seks i denne testen:

Kamik Blacktail er en solid vinterstøvel med meget gode isolerende egenskaper og god høyde på skaftet.

Salomon Toundra Mid WP isolerer godt samtidig som den har lav egenvekt og oppleves relativt slitesterk.

Crispi Leeds ideal GTX er ikke vårt førstevalg til generelt friluftsliv, men den er definitivt vårt førstevalg som solid dagligsko på kalde vinterdager.

Vanntetthet Under optimale vinterforhold er det minusgrader, og vann opptrer i fast form som is og snø, men alle vet at det ikke fungerer slik gjennom en hel vinter. I forbindelse med væromslag og mildværsperioder vil vi oppleve sludd og regn. Selv om sko med gummiering eller membran gjerne både er noe tyngre og puster dårligere enn en sko uten, er det likevel greit at sko til vinterbruk har en eller annen form for beskyttelse mot fukt.

Gåkomfort Sko og støvler skal generelt være gode å gå i, men gåkomfort må vektes opp mot isolasjonsevne når en skal velge sko til vinterbruk. I denne testen har vi vært på utkikk etter sko til daglig bruk, trim og lette turer. Vi har derfor valgt å vekte komfort, støtte og isolasjonsevne jevnt.

Om vi hadde hatt generelt friluftsliv som f.eks isfiske, trugemarsj, hundekjøring, osv som hovedkriterium, ville isolasjonsevne blitt vektet noe tyngre. Her må en gjøre noen vurderinger selv ut fra hva en skal bruke skoene til.

Isolasjon En enkel og rimelig måte å "oppgradere" isolasjonsevnen på slike sko som vi har testet denne gangen, er å bytte ut innleggssålene. De sålene som følger med som standard, er ofte av dårlig kvalitet og er gjerne altfor tynne. Om disse byttes ut med innleggssåler av ull eller ullfilt av god kvalitet, vil dette som regel gi gode resultater med tanke på økt isolasjon og opplevd komfort. Sjekk dette når du prøver sko, slik at du eventuelt får plass til et par tykke innleggssåler som bedrer isolasjonsevnen ned mot bakken.

For å oppnå best mulig isolasjon er det også viktig at selve yttersålen er relativt tykk. Er det skikkelig kaldt og du skal være mye ute, er det like viktig å prøve å unngå kuldegjennomslag gjennom sålen som å passe på at selve skoen og skaftet er fôret. Skal du stå mye stille, er det et smart tips å ha med et sitteunderlag eller en liten bit av et liggeunderlag som en kan stå på for å øke avstanden til bakken og dermed minske unødig varmetap.

Slik er testen gjennomført Teamet har disponert de aller fleste skoene over en periode mellom tre og fire måneder. Vi har hatt to par av de fleste modellene inne til test. Seks testere har deltatt i gjennomføringen.

Vi ønsket å teste sko med middels høyt skaft og har tatt inn sko med skafthøyde mellom 15 og 24 cm høyde. Vi satte som krav at skoene skulle ha en eller annen form for isolasjon og alle skulle ha membran eller gummiering på nedre del av skoene for beskyttelse mot fukt. Vi har ikke tatt med rene gummi- eller neoprenesko.

I forhold til vanntetthet har vi i tillegg til praktisk bruk testet skoene i vanntank for å sjekke blant annet sømmer. Alle modellene er brukt til varierte aktiviteter høst og tidlig vinter. Høyde og vekt som er oppgitt er målt av oss på str. 43. Disse resultatene kan avvike noe fra det produsentene oppgir. Samme målemetode og vekt er brukt på alle skoene. Alle testerne har vurdert skoene hver for seg før dataene er samlet og sammenlignet.

Ikke med i testen For å få til en god testperiode med nok antall bruksdøgn er vi avhengige av at vi får inn produkter gjerne før det mange leverandører regner som aktuell sesong. Derfor er det ikke alltid at alle klarer å skaffe oss testprodukter tidsnok før en slik test skal publiseres. Med bakgrunn i dette kan det være enkelte merker som ikke er representert i denne testen.

LES OGSÅ: Vi har testet 14 par lette fjellsko
To gode fleecejakker
Stor test av dagstursekker
Dette ullundertøyet er best i test

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Kamik Blacktail Den varmeste i denne testen. Karakter: 6/6 Pris: 1599 Salomon Toundra Mid WP Beste allrounder. Karakter: 6/6 Pris: 1850 Crispi Leeds ideal GTX Beste til daglig bruk. Karakter: 6/6 Pris: 2399 Helly Hansen Lynx Generelt god kvalitet. Karakter: 5/6 Pris: 1399 Columbia Bugaboot Plus Et glimrende valg som solid dagligsko. Karakter: 5/6 Pris: 1499 Keen Summit County Passer godt til daglig bruk og lett friluftsliv. Karakter: 5/6 Pris: 1699 La Crosse Big Country Scent Bør prøves før kjøp. Karakter: 4/6 Pris: 1800 Viking Cougar GTX Godt valg til daglig bruk. Kanskje litt streng karaktersetting. Karakter: 4/6 Pris: 1199 Keen Brixen Boot Til rolige utendørsaktiviteter i vinterhalvåret. Karakter: 4/6 Pris: 1499 Keen Revel Godt valg til daglig bruk. Karakter: 4/6 Pris: 1499