MINDRETALL: Ja, vi gjør dette i bilen. Mens vi kjører. Men heldigvis gjelder det få. Foto: ALLOVER
MINDRETALL: Ja, vi gjør dette i bilen. Mens vi kjører. Men heldigvis gjelder det få. Foto: ALLOVERVis mer

Disse utrolige tingene gjør vi mens vi kjører.

Vi sminker oss, er på Facebook - og spiller gitar.

DinSide Tidligere denne uken kunne vi fortelle om hvilke ulykker bilførere oftest er innblandet i, basert på tall fra FNO. Grunnlaget er basert på skademeldinger og oppgjør fra forsikringsselskapene.

På vegne av Codan Forsikring har analyseselskapet YouGov nå utført en undersøkelse som forteller hva du og jeg styrer med i bilen mens vi kjører bil.

Det er du som har skylda

Mindre oppløftende Av svarene de har sanket inn er noen muntre. Andre er mindre oppløftende. I sistnevnte gruppe finner vi flest førere i aldersgruppen 35-49. Dette samsvarer også med tall fra FNO.

Forbudet om bruk av mobil i bil er ufravikelig, også når det gjelder surfing og sms. Likevel innrømmer ni prosent av de spurte at de regelmessig har brukt mobilen håndholdt under kjøring. Undersøkelser viser at all elektronikk trekker oppmerksomheten vekk fra kjøringen.

Ikke bare i dusjen Det var en fin sommerdag, og jeg var på vei hjem fra jobben. På E6 ut av Oslo tok jeg igjen en bil hvor noe langt og tynt stakk ut av vinduet på førerdøren. Da jeg kom opp på siden av bilen så jeg hva det var - en gitar. Føreren satt og spilte gitar mens han kjørte. Et åpent vindu gjorde plass til den lange gitarhalsen. Og som han sang, for full hals. Dette var en mann.

Blant kvinner sier over en tredel at de regelmessig tar seg en trall samtidig som de kjører bil. Menn flest ser ut til å bruke tiden til å snakke i telefonen, flesteparten av dem håndfritt.

Bilen sladrer

Det er nå èn ting at to prosent av kvinnene i undersøkelsen forteller at de sminker seg mens de kjører bil, men det er antagelig mer overraskende at en prosent av mannlige førere gjør det samme. Her er det antagelig naturlig å tro at det handler om barbering.

Menn er verst Samlet viser de innsamlede tallene at det er menn som styrer mest med mer enn bare rattet når de er ute og kjører bil. Av alle spurte sier også 39 prosent av de mannlige førerne at de har opplevd en farlig situasjon som følge av egen eller andres mobilbruk under kjøring.

Det positive er at over halvparten bedyrer å aldri ha opplevd noe slikt.

I tabellen til høyre ser du hvor mange som har opplevd en farlig situasjon som følge av egen eller annens bruk av mobiltelefon under kjøring.

Disse utrolige tingene gjør vi mens vi kjører.

Og i tabellen under der igjen ser du hvilke aktiviteter vi gjør mest av mens vi kjører.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

Vis mer