KLAR FOR VINTEREN: Foreldre & Barn har testet 14 av høstens nye vinterdresser til barn. Alle selges på det norske markedet. Samtlige modeller skal ifølge produsentene være vanntette, alle kan vaskes i maskin og fem kan tørkes i tørketrommel.  Foto: Istockphoto
KLAR FOR VINTEREN: Foreldre & Barn har testet 14 av høstens nye vinterdresser til barn. Alle selges på det norske markedet. Samtlige modeller skal ifølge produsentene være vanntette, alle kan vaskes i maskin og fem kan tørkes i tørketrommel. Foto: IstockphotoVis mer

Disse vinterdressene er best

Den dyreste dressen er testens vinner, den nest dyreste testens taper.

Om vinteren må barn ha klær som tåler hard bruk, både i snø og kulde, slaps og regn, grus og sand. Dressene skal tåle en lang og hard vinter, holde barnet varmt når det er kaldt ute - og tørt når det er vått.

Foreldre & Barn har testet 14 av høstens nye vinterdresser til barn. Alle selges på det norske markedet. Samtlige modeller skal ifølge produsentene være vanntette, alle kan vaskes i maskin og fem kan tørkes i tørketrommel.

Lekker tidlig En vinterdress må klare et vanntrykk på cirka 1,5 meter for å kunne kalles vanntett (se forklaring i faktaboksen til høyre). Men det varierer veldig hvor stort vanntrykk de ulike dressene faktisk klarer.

Dressene fra Lindex og Ticket to Heaven er testens tapere. Dressene lekker inn vann allerede ved 1,2 og 0,8 meter, og kan ikke anses som vanntette.

De beste dressene i testen klarte et vanntrykk på mer enn ti meter. Dette er dressene fra Polarn O. Pyret, KappAhl, Abeko, Brands4kids og Europris. Testens vinner, Reima, klarte et vanntrykk på 8,7 meter.

Må tåle hard bruk En dress som skal vare hele vinteren, må kunne tåle litt røff bruk. Vinterdressens slitestyrke er derfor svært viktig.

- Barn kryper rundt i sandkassen og sklir på rumpa nedover akebakken. De er i aktivitet hele tida, og det er slike belastninger vi prøver å etterligne med slitasjetesten av dressene i en spesialsentrifuge, sier Ann Stare, testleder på laboratoriet Swerea i Sverige.

Desidert dårligst slitestyrke hadde dressen fra Brands4kids, som bare klarte 500 omdreininger i sentrifugen.

Til sammenligning klarte Reima hele 10 500 omdreininger før stoffet ble ødelagt, mens Coop-dressen presterte 7200 omdreininger.

Rivestyrken er også testet, og her skiller Stormberg seg særdeles positivt ut. Dårligst rivestyrke hadde dressen fra Troll, tett etterfulgt av Reima og Abeko.

Dressen bør puste Selv om en vinterdress er vanntett, kan barnet bli klamt og vått fra innsiden hvis klærne ikke puster.

TØFF TEST: Et utvalg av dressene vi har testet. Den dyreste er også best, men den nest dyreste er testens taper.  Foto: Produsentene
TØFF TEST: Et utvalg av dressene vi har testet. Den dyreste er også best, men den nest dyreste er testens taper. Foto: Produsentene Vis mer

Dressen fra Troll skiller seg klart ut på dette området og får full pott på pusteevne. Den slipper gjennom hele 0,050 gram vanndamp per kvadratmeter stoff.

Dårligst pusteevne hadde Europris, som bare slapp gjennom 0,005 gram vanndamp.

Nytt testmoment Når barn er ute og leker, er det viktig at klærne de har på seg ikke strammer eller er så stive at det blir vanskelig å røre seg fritt.

I årets test har vi derfor valgt å la fem testpersoner kjenne, klemme og bøye på alle vinterdressene. Testpersonene har deretter gitt dressene karakterer i tre ulike kategorier, og desidert mykest er dressen til Didriksons.

Også Reima, Polarn O. Pyret, KappAhl, Abeko og H&M får høye karakterer på mykhet. De to stiveste dressene er Coop og Name It.

Store prisforskjeller Den dyreste dressen, Reima, er testens vinner, selv om den ikke skårer full pott på vanntetthet. Prisforskjellen mellom testens dyreste og billigste - Europris - er på hele 1300 kroner.

Dressen fra Europris får høyeste karakter på vanntetthet, men har dårlig pusteevne og slitestyrke. Reima er den mest slitesterke dressen i testen.

Ser vi på testen som helhet, er det likevel ingen sammenheng mellom pris og kvalitet. Testens nest dyreste dress, Ticket to Heaven, er testens taper.

Denne dressen trekker inn vann allerede ved 0,8 meter vanntrykk og klarer ikke vanntetthetskravet. Dressen skårer heller ikke høyt på slitestyrke, og bare middels på de andre parameterne.

Vinterdressen fra KappAhl er blant testens billigste. Den er et godt valg hvis du ikke ønsker å legge for mye penger i kjøpet.

Dressen gjør det svært godt i testen, både når det gjelder vanntetthet, pusteevne og mykhet.

LES OGSÅ:
Stor test av ullundertøy
Stor test av vinterposer
Dette bør du unngå når du bader barnet
Slik fjerner du flekker på barneklærne
Se lista: Her er årets mest trendy navn

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

Best i test: Reima Denne dressen er testens beste - selv om den ikke skårer full pott på vanntetthet og har dårlig rivestyrke. Produsent: Reimatec Pris: 1699 Bra: Polarn O. Pyret Denne dressen klarte et vanntrykk på over ti meter, noe som er veldig bra. Produsent: Polarn O. Pyret Pris: 1399 Bra: KappAhl Denne dressen er blant testens billigste og er et godt valg hvis du ikke ønsker å legge for mye penger i kjøpet. Produsent: KappAhl Pris: 699 Bra: Abeko En myk og god dress som skårer bra på vanntetthet. Produsent: Abeko Pris: 1200 OK: Brands4kids God vanntetthet, men dårlig slitestyrke. Produsent: Brands4kids Pris: 879 OK: H&M Bra vanntetthet - dårlige resultater på slitestyrke. Produsent: H&M Pris: 499 OK: Didriksons Testens desidert mykeste dress. Produsent: Didriksons Pris: 1199 OK: Europris En billig dress med veldig god vanntetthet. Produsent: Europris Pris: 399 Best pusteevne: Troll Denne dressen får full pott på pusteevne. Produsent: Troll Pris: 1399 Coop Får en grei karakter når det gjelder slitestyrke. Produsent: Coop Pris: 599 Best rivestyrke: Stormberg Denne dressen skiller seg særdeles positivt ut når det gjelder rivestyrke. Produsent: Stormberg Pris: 899 Name It Dårlige resultater på rive- og slitestyrke. Produsent: Name It Pris: 860 Dårlig vanntetthet: Lindex Denne dressen er blant testens tapere. Produsent: Lindex Pris: 799 Testens taper: Ticket to Heaven En vinterdress må klare et vanntrykk på cirka 1,5 meter for å kunne kalles vanntett. Denne lekker inn vann allerede ved 0,8 meter. Produsent: Ticket to Heaven Pris: 1400