JO MER MANDLER, JO SUNNERE ER DEN: Lager du marsipanen selv, kan du lage den mye sunnere enn den marsipanen du får i butikken. Foto: ERIK HELGENESET
JO MER MANDLER, JO SUNNERE ER DEN: Lager du marsipanen selv, kan du lage den mye sunnere enn den marsipanen du får i butikken. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Dobbelt så mye mandler i vinneren som i taperen

Førjulstest av marsipan.

(Bramat.no): Marsipan hører jula til, og mange har som tradisjon å lage konfekt og figurer av marsipan.

En del kjøper marsipanen ferdig, mens noen lager den selv.

Kjøpemarsipan er greit nok, men kan ikke sammenliknes med hjemmelaget marsipan verken når det gjelder smak eller sunnhet.

Sunt, godt og hyggelig Ikke bare er det hyggeligere å lage marsipanen selv, men det smaker som oftest langt bedre også.

Og det beste av alt: Lager du marsipanen selv, kan du lage den mye sunnere enn den marsipanen du får i butikken.

Marsipan er laget av melis, mandler og eggehvite. Det er mandlene som gjør at marsipan er sunnere enn en del annen julegodteri.

Mandler er nemlig sprekkfulle av fiber, protein, sunt fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Jo mer mandler det er i marsipanen, jo sunnere er den altså.

Kjør på med mandler Vanlig kjøpemarsipan inneholder et sted mellom 20 % og 50 % mandler.

Lager du marsipanen selv, kan du ha så mye som 70 % mandler i oppskriften. Noe særlig mer enn dette er ikke å anbefale, ettersom det vil gå utover konsistensen på marsipanen.

Kjøper du marsipan, bør du sjekke innholdet av mandler før du velger type. Den med mest mandler er ikke bare sunnest, men høyst sannsynlig også best.

Slik lager du marsipan

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet det utvalget av marsipan på rull som var å få kjøpt nå før jul. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, karbohydrater, og mandler. Mye protein og mandler har trukket opp, mens innholdet av karbohydrater (dette er stort sett bare sukker), har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Fra vanlige norske butikker Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold, dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Odense ekte marsipan Testens klare vinner med 50 % mandler Karakter: Produsent: Odense Rema 1000 marsipan Et greit valg, til tross for at innholdet av mandler burde vært høyere Karakter: Produsent: REMA 1000 Eldorado marsipan Burde hatt et høyere innhold av mandler, men ellers et ok valg Karakter: Produsent: Norgesgruppen Odense figurmarsipan Mye karbohydrater og burde hatt høyere innhold av mandler Karakter: Produsent: Odense Coop marsipan Mye karbohydrater Karakter: Produsent: Coop Trading Delish marsipan Testens høyeste innhold av karbohydrater Karakter: Produsent: Ica Norge Les mer på Bramat.no:
Trening i kulden
Hva er egentlig smak?
Er alt vi spiser forbundet med kreft?