Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Storbyferie

Doha mot nye høyder

Byen bygges i rekordfart, og bare himmelen setter grenser. Doha ønsker å bli det nye Dubai.

MODERNE I EN FEI: Doha har utviklet seg i en kjempefart, fotball-VM i 2022 er et stort mål. Foto: Marte Veimo
MODERNE I EN FEI: Doha har utviklet seg i en kjempefart, fotball-VM i 2022 er et stort mål. Foto: Marte Veimo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blinkende skyskrapere, lekre femstjerners hotell, tradisjonelle marked og fiskebåter som gynger på den irrgrønne sjøen: Dette er Doha, hovedstaden i Qatar. Det lille landet i Midtøsten ble for alvor satt på kartet da det ble tildelt fotball-VM i 2022.

Ugjenkjennelig

Mye av oppmerksomheten handler om mulig korrupsjon og uverdige vilkår for de hundretusener av fremmedarbeidere som bygger byen i forrykende tempo. For var du her for noen år siden, vil du ikke kjenne deg igjen i dag.

Den lavbygde fiskerbyen preges nå av kreativ arkitektur, store biler, oljerike arabere – og stadig flere turister. Det siste skyldes ikke minst Qatar Airways, som har fått rutenettverk til store deler av verden fra basen i Doha. Byen er dermed ideell å utforske i løpet av et døgn eller to på mellomlanding.

Gammelt marked

Men all bling-bling og moderne arkitektur til tross – hovedattraksjonen, og byens kjerne, er det gamle markedet; Souk Waqif. Hit kommer lokalbefolkningen for å handle krydder og stoffer – og rovfugler!

HOBBY: Å jakte med falk er en populær hobby. Kjøp og salg av fugler og utstyr foregår i souken. Sadam Abdullah er ute med sin ett år gamle falkinne. Foto: Marte Veimo
HOBBY: Å jakte med falk er en populær hobby. Kjøp og salg av fugler og utstyr foregår i souken. Sadam Abdullah er ute med sin ett år gamle falkinne. Foto: Marte Veimo Vis mer

Å jakte med falk er en populær hobby, og det er her i souken at fuglene kjøpes og selges sammen med alt mulig tilbehør.

Det neste man absolutt må få med seg, er museet for islamsk kunst. Dette er et helt unikt bygg, som arkitekt I. M. Pei har fått til å ligne en kvinne i niqab.

– Dette smykket tilhørte Shah Jahan, han som bygde Taj Mahal til ære for sin avdøde kone. Smykket skulle kurere sorgen, forteller museumsguiden og viser en liten jadestein fra tidlig 1600-tall.

Splitter ny gamleby

Når det gjelder shoppingmuligheter kan vi ikke sammenligne Doha med Dubai. Men byens største kjøpesenter, Vilaggio, er i likhet med lignende i Dubai inspirert av Venezia: Her kan du ta en gondoltur midt i shoppingen. Og skulle du med det bli Italia-syk, er det bare å reise til Katara Cultural Village: Dohas splitter nye «gamleby», med et stort romerskinspirert amfiteater i sin midte. Selv Doha blir ikke bygget på én dag, men det er ikke langt unna.

BYENS HJERTE: Souk Waqif er mye mer enn et marked. Det er her folk møtes, gjerne for en kaffe og en vannpipe, eller et måltid på en av de hyggelige spisestedene. Foto: Marte Veimo
BYENS HJERTE: Souk Waqif er mye mer enn et marked. Det er her folk møtes, gjerne for en kaffe og en vannpipe, eller et måltid på en av de hyggelige spisestedene. Foto: Marte Veimo Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!