Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Doper barna med allergimedisin og angstdempende midler

Et særnorsk fenomen, mener professor.

DOPET? Det er et særnorsk fenomen å gi mye sovemedisin til barn. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
DOPET? Det er et særnorsk fenomen å gi mye sovemedisin til barn. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Ola sovner sent hver eneste kveld. Fem, seks ganger hver natt våkner han og krever oppmerksomhet. Foreldrene har prøvd alle de mest desperate søvnrådene. Neste morgen er hele familien utslitt.

«Prøv Vallergan,» råder naboen. «Det gjorde underverker for vårt barn». Samme dag tar foreldrene en telefon til fastlegen.

Særnorsk foreldre - Det er et særnorsk fenomen å gi så mye sovemedisin, angstdempende midler og Vallergan til barn, sier professor Jørgen G. Bramness ved Senter for rus og avhengighetsforskning (SERAF).

Mange leger og forskere advarer mot den utstrakte bruken av sovemedisin til barn. De frykter senskader - som permanente søvnproblemer.

Øker for de yngste 3906 barn i alderen 0-9 år fikk minst én resept på sovemidler og angstdempende midler i 2010, viser tall fra Reseptregisteret ved Folkehelseinstituttet.

Her registreres alle som har hentet legemidler på resept i Norge. «Sovemidler og angstdempende midler» inkluderer også Valium, Sobril og det ikke vanedannende sovemidlet Melatonin.

319 flere barn enn i 2005 fikk slike midler på resept.

Vallergan Vallergan - som er et antihistamin (allergimedisin) - ble i fjor gitt til 3944 barn i samme aldersgruppe. Vallergan har en søvndyssende effekt, og ble utskrevet til nærmere 7 av 1000 norske barn under 9 år i fjor. Ifølge Reseptregisteret er det litt flere unge gutter enn jenter som får resept på Vallergan.

Mange forskere mener at Vallergan ikke er et effektivt eller trygt nok legemiddel mot søvnrelaterte problemer hos barn. Derfor fraråder de bruk av dette. Likevel fortsetter landets fastleger å skrive ut slike resepter i økende tempo. Også Sverige har registrert en økning i bruken av sovemedisin på 2000-tallet.

Barn under 3 år I løpet av et år vil 20 000 norske barn og unge under 18 år ha fått en form for sovemedisin, Melatonin eller Vallergan for å sovne eller sove bedre gjennom natta årlig, anslår professor Jørgen G. Bramness. Brorparten av alle Vallergan-reseptene som blir skrevet ut til barn, gis til barn under 3 år.

- Dette er et paradoks, siden Vallergan ikke anbefales til barn under 2 år, sier Bramness.

Ikke testet på barn - Sovemedisin, med unntak av Vallergan, er ikke blitt testet på barn. Melatonin øker mest. I Norge økte salget av sovemidler (til alle aldersgrupper) særlig på midten av 2000-tallet. Selv om veksten har flatet litt ut, mener flere leger som vi har snakket med, at tallet er høyt.

I tillegg til den offisielle statistikken kommer medikamenter som foreldre har fått til seg selv, eller kjøpt i utlandet eller på nettet. I andre land - som USA - regnes melatonin som helsekost, og kan derfor kjøpes reseptfritt på apoteket.

Melatonin - Melatonin regnes ikke som vanedannende. Det er et slags hormon som skal regulere døgnrytmen og tilpasning til lys og mørke. I Norge har antall årlige brukere under 9 år økt fra rundt 1000 til 1500 i perioden 2005-2010. Ingen søvnmedikamenter har økt mer, sier Christian Berg, seniorrådgiver i Divisjon for epidemiologi ved Folkehelseinstituttet.

- Svært få barn i Norge får vanedannende sovemidler, mener han.

Vet lite om langtidseffektene Før 2000-tallet var det mindre vanlig at barn fikk resept på Vallergan mot søvnløshet. Vallergan kategoriseres ikke sammen med sovemedisiner eller beroligende midler, og er ikke vanedannende på samme måte.

- Vi vet lite om langtidseffekten Vallergan har på barn, påpeker Børge Sivertsen, psykolog og søvnforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI) og Universitetet i Bergen.

- Vallergan er opprinnelig en allergimedisin med en beroligende effekt. Bieffektene er «snillere» enn for eksempel Imovane. Derfor gis nok Vallergan raskere til barn.

Barna får "hangover" Sivertsen forteller at bivirkningen av Vallergan kan være som en «hangover»dagen derpå, og advarer mot bruk over lang tid.

- Om ikke medisinen i seg selv skaper avhengighet, blir barnet vant til å få hjelp til å finne roen. Hvis Vallergan blir brukt over for lang tid, kan det være vanskelig å komme inn i vanlig rutine igjen.

Barn blir sløve Felleskatalogen er et oppslagsverk om bruk og virkning av medisin for helsepersonell. Katalogen fraråder å gi allergimedisin med søvnighet som bivirkning til barn under 2 år. Å

rsaken er manglende dokumentasjon. Vallergan (med virkestoffet alimemazin) har en halveringstid på opptil 18 timer. Det betyr at barnet kan være døsig, trøtt og kvalmt dagen etter inntak.

Alvorlige bivirkninger Ifølgen en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening, kan Vallergan gi barn alvorlige bivirkninger - og dokumentasjonen for bruk som sovemiddel er mangelfull.

- Dette er informasjon som gir grunn til å redusere bruken hos små barn, sier SERAF-professor Bramness.

- Men antydningene om en mulig sammenheng mellom Vallergan og uventet spedbarnsdød - som tidligere har vært publisert i forskningsartikler i andre land - er noe spekulative, mener Bramness.

I Norge er det ikke dokumentert dødsfall som følge av bruk av Vallergan.

Siste utvei Flere fastleger Foreldre & Barn har vært i kontakt med, bekrefter at Vallergan brukes relativt hyppig som sovemiddel hos små barn. Legene ønsker ikke å bli sitert med navn, men den ene, mannlige fastlegen i Oslo sier følgende:

- Jeg har flere ganger blitt kontaktet av foreldre fordi småbarna deres sover veldig dårlig om natta. De er opprådde og tyr til medisin som siste utvei. I flere av tilfellene har det dårlige søvnmønsteret pågått i mange måneder, og foreldrene er nærmest utslitt av å bli vekket så mange ganger.

De har gjort research og bestemt seg for at de nå vil prøve sovemedisin eller Vallergan til barnet, sier fastlegen.

Fortvilte foreldre - Det er vanskelig å nekte utslitte og fortvilte foreldre akutt hjelp. Også barnelege Anne Lindboe ved Ullevål universitetssykehus er blitt oppsøkt av en del foreldre som i frustrasjon har gitt barna sovemedisin. Hun kjenner sågar til eksempler der foreldrene har «dopet» ned barn, for eksempel før en lang flytur.

- Hvis man har «prøvd alt» - eller føler at dette får man ikke til selv - kan man be fastlege eller lege på barneavdeling om hjelp, sier Lindboe.

Før familien går til grunne - Det er viktig å søke hjelp før hele familien går til grunne. Og ikke minst få utredet at det ikke ligger noe medisinsk bak, som søvnapné, store mandler eller astma. Mange sover dårlig. Mellom 25 og 40 prosent av alle barn har søvnproblemer, ifølge barn og foreldres egne rapporter.

Men det finnes ingen større oversikt over søvnforstyrrelser hos de yngste barna, viser en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Hindrer gode søvnrutiner - Selv om helsestasjonene har viktig kunnskap om hvordan barn kan utvikle gode søvnrutiner, fortsetter fastlegene å gi fortvilte foreldre resepter på antihistaminer.

Dette hjelper ikke. Tvert imot, legemidler hindrer barna i å utvikle gode søvnrutiner, poengterer Børge Sivertsen, som også leder Norsk forening for søvnforskning og søvnmedisin.

- Vi fraråder all foreskriving av Vallergan til barn.

Søvnproblemer er vanlig Flere forskere og leger oppsummerer barn og søvnproblemer slik: Det er nesten mer normalt at barnet ditt har søvnproblemer, enn at det ikke har det.

- Nattlige oppvåkninger er vanlig hos små barn, sier stipendiat Hedvik Elisabeth Fosse ved prosjektet Barn i Bergen. Fosse jobber med en doktorgradsstudie om søvnvansker og psykisk helse hos barn.

Barn sover kortere - Flere undersøkelser viser at barn sover kortere nå enn tidligere. Mens leggetiden er blitt forskjøvet, må barn flest stå opp like tidlig som før, for å gå i barnehagen eller på skolen.

Søvnproblemer er helt vanlig hos barn opp til 3 år. Mellom 25 og 50 prosent av alle barn mellom 6 og 12 måneder har hyppige nattlige oppvåkninger, og opp til hver fjerde 3-åring våkner regelmessig om natten.

- Er det riktig å medisinere det normale? spør Jørgen G. Bramness retorisk.

Han får støtte fra Børge Sivertsen:

- Med en gang vi ser at noe ikke fungerer - i vårt jag etter den perfekte helse - vil vi at det behandles raskest mulig. Mange tyr til piller for å løse problemet.

- Skremmende Flere psykologer, medisinprofessorer og fastleger bekrefter at søvnmedisiner til barn blir skrevet ut hyppigere enn tidligere.

- Mange ser på Vallergan og Melatonin som uskyldige legemidler. Dette er skremmende, sier Børge Sivertsen.

- Det kan være vanskelig å slutte med medisiner fordi man da «rykker tilbake til start» og de opprinnelige søvnproblemene kommer tilbake.

Les mer:
Sjekk om barnet sover nok
Fast leggetid gir smartere barn
Spedbarn kan sove hele natta
Når kan man gi barna sovemedisin?
Trend å ha baby i dobbeltsengen

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

ENDELIG: Vallergan er ofte foreldrenes siste desperate forsøk når nettene er altfor korte. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
ENDELIG: Vallergan er ofte foreldrenes siste desperate forsøk når nettene er altfor korte. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media