PÅ LÅVEN: Her har Elise og Håkon Edvard Nesset lagt om driften fra sau til sjokolade, nesten.  Foto: OLE C.H.THOMASSEN
PÅ LÅVEN: Her har Elise og Håkon Edvard Nesset lagt om driften fra sau til sjokolade, nesten. Foto: OLE C.H.THOMASSENVis mer

Dovregubbens datter har sjokoladetrekk og er fylt med pistasjmarsipan

Denne låven er ikke som andre låver.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

RONDANE (Dagbladet): Duften av nylaget konfekt fortrenger luktene vi ellers forbinder med landsbygda. Sauefjøset ligger vegg i vegg.

Gården er ellers som norske gårder flest, litt rotete på tunet.

En sterk kontrast til hva vi møter i låven. Sjokoladelåven er ikke som andre låver.

Her er skinnende rent.

I en glassdisk ligger konfekten. Fulle brett i ymse fasonger, formgitt og farget med tanke på smak og innhold.

Begge deler - Skal det være en «Bøygen», den har fyll av mørk lakris.

- Enten liker du den og går rett på, eller utenom og tar en «Huldredans», smiler Håkon Edvard Nesset.

HÅNDLAGHET: Konfektbitene lages med omhu og med haåndlag av Elise og Håkon Edvard Nesset. Foto: OLE C.H.THOMASSEN Vis mer

Humoren er nesten som hentet fra andre siden av Alvdalsfjella, slik vi kjenner fra Aukrust sine figurer.

Vi lurer på hvordan i all verden? Og hvorfor sjokolade?

- Vi ville ikke bare drive med dyr da vi overtok gården. Vi tenkte ost, men det er det så mange andre som lager. Spekematprodusenter er det også blitt mange av, forklarer Elise Nesset.

- Vi kjøpte ofte med oss sjokolade når vi var ute og reiste, alle liker jo sjokolade tenkte vi.

- Derfor ble det sjokolade.

Råsjokoladen er belgisk kvalitetssjokolade, fyll og smakene er lokale.

Navn og smak I disken, bak «Dovregubben», ligger Sohlbergbiten. Kaffetrøffelfyll og god til ettermiddagskaffen.

- Nordre Nesset var turistår fra 1880. Her bodde Harald Sohlberg da han malte «Vinternatt i Rondane», forteller Håkon Edvard.

NASJONALMALEREN: Sohlbergs kaffebit forklares gjennom det faktum at maleren bodde på gården den gang han malte «Vinternatt i ROndane». Foto: OLE C.H.THOMASSEN Vis mer

- Derfor har vi fått lov av Nasjonalgalleriet til å bruke Norges nasjonalmaleri i forbindelse med konfekten vår.

Originale smaker Hele ideen bak produksjonen tar utgangspunkt i Rondane. Konfekt med smak fra bær plukket i området, gir originale smaker.

Hva med en bit «Hvite vidder», fyll med smak fra einerbær, plukket ved plassen der Harald Sohlberg satt og malte.

Utseende med mørk sjokolade drapert med hvit sjokolade er den visuelle tilpasningen.

«Marsipanhjerter», «Multer» og «Turbiten» ligger på fulle brett side om side. Den siste har smak fra kardemomme og appelsintrøffel.
  Historie og historier «Huldredansen» har smak fra skogsbær, her ligger kuler med blåbærsmak, bringebær og tyttebær.

På toppen av disken står skogens konge, en brun variant, laget av sjokolade. Under ligger «Søte harehjerter», «Når ittno anna nøtter» og «Professor Barths tekos».

- Professor Edvard K. Barth bodde like borte i Sollia i mange år. Han var sentral i forskningen som la grunnlaget for opprettelsen av nasjonalparken.

Nesset mener det er på sin plass å hedre professoren med en konfektbit smaksatt med te og kvanntrøffel.

Kvann var en universalurt i folkemedisinen og skulle virke mot det meste av skavanker.
  Besatt eller frelst Vi er litt hekta på smaken av karamell, derfor falt vi helt for «Budeias karamellkrem».

For dem som er sterke i trua og glad i sjokolade er det håp. Skulle en være i det sakrale hjørnet finnes det nære forbindelser. «Solliabiten» har smak fra granskudd plukket ved Sollia kirke.

- Den er velsignet god, flirer Nesset.

NASJONALMALERIET: «Vinternatt i Rondane» av Harald Sohlberg pryder konfekteskene med velsignelse fra Nasjonalgalleriet. Foto: OLE C.H.THOMASSEN Vis mer

Han forteller at det ofte er turistbusser som stopper og handler litt. Noen presterer å putte i seg alt før de har kommet seg inn i bussen igjen, må vi vite.

- Så kommer de hastende ned igjen til låven for å kjøpe mer.

Handling sier mer enn ord sjønner vi.

Dovregubbens datter Så bys hun fram, dovregubbens datter.

Vi takker ikke nei.

Hun er fylt med pistasjmarsipan og overtrukket med mørk sjokolade.

«Den grønnkledde» fyller oss med saftig sødmetanker og lengsel i blikket etter mer.

Etter mer sjokolade.

STALLDØR: Gründerne Elise og Håkon Edvard Nesset på Nordre Nesset gård lar fantasien få utløp i sjokolade. Foto: OLE C.H.THOMASSEN Vis mer